Uprava policije: Ne prikupljamo podatke o političkoj pripadnosti, snimanje u skladu sa zakonom

Uprava policije je preduzela sve zakonom propisane mjere i radnje, uključujući i video i foto dokumentovanje događaja i učesnika na javnim okupljanjima. Sve aktivnosti koje je policija preduzimala ili će preduzimati u narednom periodu su samo sa jednim ciljem – zaštitom lica, imovine i održavanjem stabilnog bezbjednosnog ambijenta i procesuiranja svih lica koja su na bilo koji način postupala suprotno zakonu, saopšteno je iz Uprave policije u reagovanju na tekst Pobjede 'U evidenciji fotografije, lični i podaci o političkoj pripadnosti', a koji je prenio i portal Standard.

Iz policije navode da su u potpunosti neutemeljeni navodi da se vodi i ažurira bilo kakva posebna baza podataka o učesnicima ovih i sličnih javnih okupljanja, osim baza podataka i evidencija koje su već propisane zakonom.

Naglašavaju da Uprava policije ne prikuplja podatke o političkoj pripadnosti učesnika javnih okupljanja, kao ni po bilo kom drugom osnovu.

Poručuju i da podaci o političkom mišljenju, shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, spadaju u posebne kategorije ličnih podataka, koje se kao takve ne prikupljaju od strane Uprave policije.

“Rukovodeći se Zakonom o unutrašnjim poslovima kao i načelima vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja, Uprava policije preduzima mjere i radnje koje se odnose na sve oblike javnih priredbi i javnih okupljanja, bez obzira na njihov karakter i razloge koje propagiraju učesnici ovih događaja i bez obzira ko su učesnici ili njihovi organizatori”, navode u reagovanju.

Imajući u vidu činjenicu da sva javna okupljanja – bez obzira da li se radi o prijavljenim ili neprijavljenim javnim okupljanjima nose sa sobom određeni stepen bezbjednosnog rizika, a posebno uzimajući u obzir kontinunitet javnih okupljanja koja se organizuju u posljednjem periodu, Uprava policije objašnajva da preduzima sve mjere i radnje koje su propisane pozitvno pravnim propisima i standardima policijskog postupanja u svrhu izvršavanja policijskih poslova i očuvanja stabilnog bezbjednosnog ambijenta.

“Članom 56f Zakona o unutrašnjim poslovima propisano je da policija može da vrši snimanje ili fotografisanje javnog skupa, ako postoji opasnost da će prilikom javnog okupljanja doći do ugrožavanja života i zdravlja ljudi i imovine. Istim članom propisano je da je policija dužna da namjeru o snimanju, prethodno objavi u medijima najkasnije 24 časa prije početka snimanja.
Naglašavamo da policija postupa na navedeni način u svim slučajevima kada govorimo o okupljanjima, čije je održavanje prijavljeno u skladu sa odredbama Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama”, poručuju u reagovanju.

Ističu i da je u skladu sa mjerama koje se preduzimaju na sprječavanju širenja Covid19 na snazi zabrana javnih okupljanja.

“Rukovodeći se svrhom vršenja policijskih poslova Uprava policije preduzima sve mjera i radnje koje su neophodne da bi se u svakom konrektnom slučaju evidentirala potencijalne počinioce krivičnih djela i prekršaja i protiv istih preduzela dalje procesne mjere i radnje, u skladu sa zakonom. Obzirom da je u posljednjem vremenskom periodu evidentirano više događaja – javnih okupljanja manifestovanih u različitim oblicima, koja, što je veoma značajno, nijesu bila prijavljena u skladu sa pozitivno pravnim propisima, a koja u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama nijesu smjela biti održana, Uprava policije je preduzela sve zakonom propisane mjere i radnje, uključujući i video i foto dokumentovanje predmetnih događaja i lica – učesnika”, navode u policije.

Uprava policije ističe da, radi otklanjanja svih insinuacija, moraju potencirati činjenicu da su predmetne mjere i radnje preduzimane isključivo sa ciljem prikupljanja podataka, saznanja i obavještenja, a sve radi informisanja nadležnih tužilačkih instanci u cilju utvrđivanja eventualne krivične ili prekršajne odgovornosti identifikovanih učesnika navedenih okupljanja.

“Shodno tome, moramo da primijetimo da su autori teksta „kritikovali“ aktivnosti na procesuiranje učesnika navedenih događaja, ne obraćajući pažnju na činjenicu da su isti postupali suprotno Zakonu o javnom redu miru, Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama, Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima i mjerama Ministarstva zdravlja na suzbijanju pandemije Covid19, kao ni na činjenicu da je Uprava policije postupala na identičan način i kada su u pitanju javna okupljanja koja su organizovana u prethodnom periodu sa istim ili sličnim ciljem, bez obzira ko je bio njihov organizator”, kažu u policiji.

Posebno treba imati u vidu i činjenicu, dodaju, da je na gotovo svim javnim okupljanjima u poslednje vrijeme registrovano i više slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što dodatno obavezuje Upravu policije na kontinuirano preduzimanje zakonom propisanih mjera i radnji u cilju održavanja javnog reda i mira i očuvanja stabilnog bezbjednosnog ambijenta.

“Kada je riječ o evidencijama – bazama podataka, navodimo da Uprava policije podatke prikuplja u skladu sa odredbama Zakona o unutrašnjim poslovma, sa posebnim fokusom na član 44 ovog zakona kojima su propisane vrste evidencija koje policija vodi u odnosu na prikupljene, obrađene i korišćene podatke”, ističu u policiji.

Naglašavaju da se sve mjere i radnje, koje preduzimaju službenici Uprave policije, uključujući i video i foto dokumentovanje događaja koji sa sobom nose određeni stepen bezbjednosnog rizika, preduzimaju isključivo u cilju sprečavanja i otkrivanja krivičnih djela i prekršaja i njihovih učinilaca, održavanja javnog reda i mira, bezbjednosti drumskog saobraćaja i očuvanja stabilnog bezbjednosnog ambijenta i lične i imovinske sigurnosti kako učesnika javnih okupljanja, tako i svih ostalih građana u Crnoj Gori.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Marija Vuković zlatna u Oranu, bronza za Danijela Furtulu

Preskočila je 192 centimetra, što je bilo dovoljno za najsjajnije odličje u Alžiru. Za...

U Italiji četvoro mrtvih pošto se komad alpskog glečera...

Nacionalni spasilački korpus za Alpe napisao je na Tviteru da je u potrazi za povrijeđenima u području...

Đurović sa Hojlom: Određeni nivo liberalizacije viznog režima bi...

Kako je saopšteno iz Skupštine, Hojl je iskazao zadovoljstvo povodom susreta i prilike da novoizabranoj predsjednici Skupštine...

Pucnjava u tržnom centru u Kopenhagenu, više povrijeđenih

Kako javlja tamošnja policija, više osoba je povrijeđeno, dok se na terenu nalazi veliki broj policajaca.

Požar na Žvinjama: Situacija bolja, vatrogasci optimistični da mogu...

Ćirović je kazao da nijesu zvali u pomoć, jer za sada nije potrebno. Dežuraće cijelu noć, i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare