Uprava policije: Nije nestalo 200 kilograma kokaina, bila pogrešna procjena ambalaže

Povodom više navoda u medijima u vezi dokaznog materijala ''187'', u kojima se osporava tačnost pronađene količine opojne droge, obzirom da je prvobitno saopšteno da je oduzeto oko 1,4 tone, a optužnicom predstavljeno da je u pitanju krijumčarenje 1,2 tone kokaina, Uprava policije ističe da u svim slučajevima pronalaska droge policijski službenici na licu mjesta vrše preliminarnu hemijsku analizu, mjere bruto masu u cilju preliminarnog utvrđivanja vrsta opojne droge i količine.

“Otvaranje dokaznog materijala, zbog eventualnih drugih vještačenja se izbjegava. Preliminarna analize vrste i količine opojne droge služi samo kao osnovana sumnja da se radi o određenoj vrsti i količini droge”, navodi policija.

Naime, prva informacija da se radi o zaplijeni oko 1,5 tone opojne droge kokaina zasniva se na preliminarnim hemijskim testovima i mjerenju bruto mase jednog pakovanja koji je pomnožen sa ukupnim brojem komada.

“Prilikom sastavljanja službene zabilješke izvršena je procjena, zbog važnosti i značaja akcije, da ukupna neto masa iznosi oko 1,4 tone, pretpostavljajući da se u svakom pakovanju nalazi samo jednoslojna plastična ambalaža, shodno dosadašnjem iskustvu. Nijedno pakovanje nije otvoreno već su procjene rađene samo na osnovu pretpostavki. Tačna masa i vrsta droga je određena tokom vještačenja”, ističe policika.

Na licu mjesta nije vršeno pojedinačno mjerenje svih pakovanja kako bi se izbjegla mogućnost kontaminacije.

Forenzičkom centru Uprave policije je dokazni materijal dostavljen 7. septembra 2021. godine, a kojom prilikom je ulaz dokaznog materijala i sam proces mjerenja foto i video dokumentovan.

“Izvršeno je mjerenje 48 paketa u kojima se nalazilo 1205 pakovanja. Otvaranjem pojedinačnih pakovanja, koji su se sastojali od plastičnih kesa, sejlotep trake, plastične folije i nekoliko slojeva crne gume, zetečeno je više grupacija presovane praškaste materije bijele boje, koje po sebi imaju različit „logo“ i za pronađenu praškastu materiju je određena neto masa”, navodi policija.

Ukupna neto masa koja nastala sabiranjem svih pojedinačnih neto masa iznosi 1206298,63 grama (1,2 tone) bijele praškaste materije – kokain, dok ukupna bruto masa, praškasta materija i ambalaža, iznosi 1478365 grama (1,4 tone).

“Napominjemo da ovo vještačenje nosi znak akreditacije, dok je bruto i neto masa mjerena na etaloniranim vagama, koje imaju dodijeljeni sertifikat”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Puno snijega i povoljne cijene smještaja napunile “Kolašin 1600”

Puno snijega, povoljne cijene smještaja i skijaši željni snijega i dobro pripremljnih staza, doveli su do dobre...

Francuska premijerka ponudila ublažavanje penzijske reforme

Vlada predsjednika Emanuela Makrona želi podići granicu za odlazak u penziju za dvije godine na 64 godine...

Vuković o Spajiću: Niko ne očekuje harakiri, samo istinu

On je na Tviteru objavio isječak iz intervjua Spajića u kojem, na pitanje da li ima srpsko...

Bar: Udari vjetra ne posustaju

„Najjači udar kojeg smo jutros zabilježili, bio je čak 32 metra u sekundi, odnosno 115 kilometra na...

Papa Franjo završio posjetu Južnom Sudanu misom na otvorenom

Sve vrijeme tokom svoje 48-očasovne posjete papa je pozivao na mir u toj većinski hrišćanskoj zemlji od...

NAJČITANIJE

2 KOMENTARA

guest

2 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
cikotickadjeku,
cikotickadjeku,
26/11/2022•20:51 20:51

nisu ni sve cigare spaljene kako tvrdiste pa izadje da su neki krali sa sleperima

Pomoracnkcg
Pomoracnkcg
26/11/2022•19:59 19:59

1650kg prvo su objavili rade milošević filip ađžić i brat kalaš šok dritan pa onda opet objava(mora da su napravili prodaju 210 kg) pa onda bilo malo para u pošti u Nikšiću i ubiše Mrdaka pa ubiše inspektora u Ulcinju pa sad nijesu prodati svi cigari pa se moralo opet uzeti od kokaina 234 kg da bi se platili tužilaštvo i njegove novinare ~PROŠLA UDBA A PROŠLA I OZNA ALI DRITANE OPET SVE SE SAZNA ~SPUŽ TE ČEKA BRZIH DANA GNJIDO JEDNA RASPRODATA