Viši sud: Neosnovano isinuiranje o navodnim zloupotrebama predmeta

Višem sudu u Podgorici ne postoje nikakve zloupotrebe u raspodjeli – saopšteno je iz ovog sudskog organa nakon što su iz Ministarstva pravde, poslije izvršenog vanrednog inspekcijskog pregleda, kazali da je dovedena u pitanje slučajna raspodjela predmeta, odosno delegiranje sudija u vijećima.

Iz resora na čijem je čelu Marko Kovač, u tehničkom mandatu, naveli su i da se jedna od mogućih zloupotreba, odnosno primjer kada je isključena slučajna dodjela odnosi i na formiranje vijeća u predmetu u kom je optužena bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Iz Višeg suda su odgovorili da u tom sudu “ne postoje nikakve zloupotrebe u raspodjeli”.

“Nakon izvršenog inspekcijskog pregleda, sačinjen je Zapisnik o vanrednom inspekcijskom nadzoru koji je, nakon obavještavanja javnosti, dostavljen ovom sudu, a u kojem je korektno navedeno na koji način se vrši raspodjela predmeta. Raspodjela predmeta u Višem sudu u Podgorici se vrši na isti način i prije i poslije izbora sadašnjeg predjsednika. Slučajna dodjela predmeta je u potpunosti zastupljena kod izbora sudećih sudija i predsjednika drugostepenih vijeća. Ista ne postoji kod sudije za istragu, zbog sistema dežurstva, a u krivičnom vanraspravnom vijeću se dodjeljuje na osnovu godišnjeg rasporeda koji predviđa da po potrebi u raspored mogu učestvovati sve sudije”, navodi se u reagovanju Višeg suda.

Ističu da je, u konkretnom predmetu, koji ministar potencira, u slučajnoj raspodjeli kroz elektronski sistem je takođe učestvovalo više sudija, u skladu sa godišnjim rasporedom, kojom prilikom je predmet dodijeljen sudiji Šćepanoviću, uz upoznavanje komisije koje sudije nisu mogle učestvovati u rasporedu zbog razloga za izuzeće, a koje su učestvovale.

“U Višem sudu u Podgorici ne postoje nikakve zloupotrebe u raspodjeli. Zaključak inspekcije da su takve zloupotrebe moguće, je tačan, kao što se u svakom sistemu može napraviti zloupotreba, a u konkretnom predmetu optužene Vesne Medenice, kojim ministar potencira kao razlog za ispitivanje odgovornosti, je upravo sprovedena slučajna dodjela između više sudija”, dodaje se u reagovanju.

Iz Višeg suda ocjenjuju kako je, impliciranje da se radi o zloupotrebi posljedica nepoznavanja načina rada i funkcionisanja pravosudnog informacionog sistema od strane ministra, te očiglednog nezadovoljstva pojedinim odlukama koje su donijete od strane sudija Višeg suda, a zbog čega je i došlo do pisanja predstavki koje su iskorištene za vanredni inspekcijski pregled.

“Smatramo da je krajnje vrijeme da sve institucije, kojima je u nadležnosti zaštita nezavisnosti pravosuđa, dignu svoj glas zbog neprimjerenih pritisaka koje putem medija ministar pravde vrši, u prvom redu prema Višem sudu u Podgorici, i u kojima, između ostalog, otvoreno navodi da će u saradnji sa SDT-om preispitivati odluke Višeg suda”, zaključuju u reagovanju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bojović: Ginisova knjiga rekorda frapirana crnogorskom parlamentarnom većinom

"Premijer od tri procenta upravlja Vladom koju čine stranke od šest odsto. Vladu čuvaju izborni dobitnici koji...

Crveni krst: Svijet nije spreman za sljedeću pandemiju

IFRC u ovogodišnjem izvještaju, za razliku od prethodnih, nije istraživao brojne prirodne katastrofe koje su izazvale ogromno...

Bilčik: EU u javnom životu Srbije često nije tretirana...

„Bilo bi od velike pomoći kada bi EU u javnom životu Srbije bila tretirana fer od političara...

Makron ne isključuje slanje borbenih aviona Kijevu, ali pod...

Francuska je dosad slala Kijevu protivvazdušne sisteme, raketne bacače, topove i ostalu vojnu opremu, i obećala je...

Plenković o Milanovićevoj izjavi: Kosovo nije anektirano

„Niko nije anektirao Kosovo jer bi ga onda pripojio nekoj drugoj državi. Ne znam za pojam ekstrakcije...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare