test

Književno veče Stanke Rađenović-Stanojević u Multimedijalnoj sali

Standard

14/02/2022

14:50

Njene pjesme polaze iz naglašeno individualizovane perspektive. Najprije se istražuje unutrašnji svijet lirskog subjekta nastao u doticaju spoljnih faktora egzistencije i vlastitih emotivnih odjeka i saznajnih uvida.

Autorsko veče Stanke Rađenović-Stanojević biće održano večeras od 19 sati u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Učesnici su: pjesnik i pravnik Đorđije Malović, pjesnik Miljan Nikolić, teoretičarka književnosti Natalija Đaletić i autorka. U muzičkom dijelu nastupa gitarista Ivan Bojović.

“Pjesme Tanje Rađenović polaze iz naglašeno individualizovane perspektive. Najprije se istražuje unutrašnji svijet lirskog subjekta nastao u doticaju spoljnih faktora egzistencije i vlastitih emotivnih odjeka i saznajnih uvida. Usamljen u mnoštvu neautentičnih svjetskih izdanja, čeznući za tišinom u kojoj se može misliti i razgovarati usred brbljivih okolnosti moderne svakodnevice, ostavljen u otuđenim prilikama savremenosti, lirski subjekt melanholično, ali zato ništa manje usredsređeno svodi račune sa svijetom s kojim se razilazi, ali u kome mora da osmisli vlastitu egzistenciju”, kazao je o njenim stihovima Gojko Božović.

Stanka Rađenović-Stanojević rođena je 1977. godine na Cetinju. Diplomirala je na odsjeku za Srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Učesnik je brojnih festivala i pjesničkih susreta, a pjesme su joj prevedene na engleski, albanski, makedonski i slovenački jezik.

Objavila je sljedeće pjesničke zbirke: “Nijemo govori ljubav (INTER NOS)”, “Pjesme”, “Tajna polomljenih sitnica”, koautorska zbirka zajedno sa još tri pjesnikinje “Personalni karusel”, “Karneval u Amnionu” i “Amputirani kosmos”. M.R.

Ostavite komentar

Komentari (0)