Izvor:Headliner

OSKAROVAC PROGLAŠEN KRIVIM ZBOG PLAGIJATA: Slavni reditelj ukrao ideju od studentkinje

Azadeh Masihzadeh je bivša studentkinja Asghara Farhadija, proslavljenog iranskog reditelja koji je dva puta osvojio Oskara za najbolji strani film i to za filmove ''Nader i Simin se rastaju'' (2011) i ''Trgovački putnik''(2016). Ona je nedavno podigla tužbu protiv njega za plagiranje, tvrdeći da je njegov posljednji film ''Heroj'' plagijat njenog dokumentarca ''All Winners All Losers''.

Film Heroj” je, inače, prošle godine osvojio nagradu Grand Prix žirija festivala u Kanu što je nominalnu druga nagrada po važnosti na tom najvećem filmskom festivalu na svijetu. Sud u Teheranu odlučio je da je slavni iranski reditelj kriv jer je ukrao premisu njenog dokumentarca za potrebe svog posljednjeg filma.

“Heroj”

Sud u Teheranu smatra da je Farhadi povrijedio autorska prava Azadeh Masihzadeh i plagirao ključne elemente njenog dokumentarca bez da je na špici filma naveo njeno ime kao koautorke scenarija. Ova presuda je konačna i na nju Farhadi ne može da se žali. Drugi sudija odlučiće o kazni. U najgorem slučaju, reditelj će morati svu zaradu od filma ostvarenu u bioskopima ili na internetu da proslijedi Azadeh Masihzadeh a moguće je da mu se odredi i zatvorska kazna. Film je do sada zaradio oko 2,5 miliona dolara od bioskopske distribucije širom svijeta. U Americi, film se prikazuje na streaming platformi Amazon Prime.

Farhadi je na suđenju priznao da se film “Heroj” zasniva na stvarnoj priči koju je njegova tadašnja studentkinja Azadeh Masihzadeh iskoristila za svoj dokumentarni film. Taj film ona je razvijala na radionici na kojoj je predavač bio upravo Farhadi. Ali, on je nije potpisao na špici filma tvrdeći kako je on nezavisno od tog dokumentarca istražio cijelu priču. Zato je i Farhadi tužio Azadeh Masihzadeh za klevetu. Sud je odbio njegovu tužbu i prihvatio njenu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

DNEVNI HOROSKOP ZA 5. DECEMBAR

OVAN Danas imate veliku podršku i od strane saradnika – posebno ako su u pitanju...

EU zvaničnik: Od Đukanovića ćemo čuti više u situaciji...

Samit u Tirani biće održan sjutra, a Crnu Goru predstavljaće predsjednik zemlje Milo Đukanović.

FASHION GURU – KARL LAGERFELD

“Mala crna haljina je savršenstvo koje vam nudi pravu dozu glamura. U njoj nikada niste napadne, niti neprimjetne.“...

Iković: Preokret u Danilovgradu će djelovati iz opozicione klupe

On ja istakao da su izbor kandidata za gradonačelinka podržali jer se, kako su ocijenili, radi o...

Rakočević: Napad na načelnika Istražnog zatvora nije upozorenje, već...

“Ne zna se šta je gore, da li mogućnost novog napada nakon eksplozije prve bombe što je...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare