Izvor:PR Centar

Osnažiti radnike u kulturi da odgovore na promjenu muzejske paradigme

Muzealizovati savremenost izazov je savremene kulture na globalnom nivou, zato Ministarstvo kulture i medija serijom edukacija jača kapacitete radnika u kulturi da bolje odgovore na promjenu muzejske paradigme.

To je saopšteno na predavanju “Savremena umjetnost: izazovi klasifikacije i čuvanja”, koje je Ministarstvo kulture i medija organizovalo na Cetinju za predstavnike institucija kulture, profesore i studente umjetničkih fakulteta, kao drugo u seriji predavanja „Promjena muzejske paradigme“.

Generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Mijović Durutović, kazala je da su se teme predavanja nametnule u skladu sa promjenama koje na globalnom nivou donosi društveno–politička, ali i naučno-tehnološka realnost vremena u kome živimo, kao i lokalnim specifičnostima društva u tranziciji, kakvo je naše.

Podsjetila je da je, na jučerašnjoj sjednici Vlade, usvojena Informacija o potrebi transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti, što, kako smatra, zahtijeva dodatno produbljivanje tema vezanih za klasifikaciju i čuvanje moderne i savremene umjetnosti sa posebnim akcentom na razmjenu iskustava sa kolegama iz regiona koji su ove procese prosli.

„Svi mi, koji smo u ovom vremenu odlučili da se profesionalno bavimo kulturom, moramo imati na umu da novi uslovi traže i gradnju savremenih odnosa koje ostvarujemo sa sadržajima u kulturi“, ocijenila je Mijović Durutović.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Milan Popadić, rekao je da smo u muzejima navikli da susrijećemo prošlost, ukazujući na vrlo bitno pitanje – kako muzealizovati savremenost i ono što nam se danas dešava.

„Odnos modernosti, muzeja i savremenosti često podsjeća na trku Ahila i kornjače. Znamo da će Ahil sustići kornjaču, ali oni se i dalje trkaju. Tako da je to veoma zanimljivo pitanje“, kazao je Popadić.

Govoreći o izazovima modenizacije, Popadić je istakao da se tu uvijek postavlja pitanje da li možemo da prepoznamo koje su to vrijednosti sad aktuelne i vrijedne čuvanja za budućnost „i da ih onda pretvaramo u ono što zovemo baština“.

„Onda je tu i uvijek pitanje da li smo se ogriješili o nešto i prepoznali sve što je relevantno danas i da li brinući se o današnjoj savremenosti stvaramo buduću prošlost koju ćemo prepoznavati u muzejima“, naveo je Popadić.

Profesor istorije umjetnosti iz Beograda, Slobodan Mijušković, rekao je da uvijek postoje aktuelni izazovi kad je riječ modernizaciji muzeja.

„Priča o modernizaciji muzeja je stara tema, ali je uvijek otvorena i uvijek postoje mogućnosti da se muzeji transformišu i modifikuju. Od vremena muzeja moderne umjetnosti došli smo do vremena muzeja savremene umjetnosti“, naveo je Mijušković.

Istakao je da je značajno da se o ovoj temi razgovara i što je Ministarstvo kulture i medija pokrenulo inicijativu da Centar savremene umjetnosti bude Muzej.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare