test

Slika Dada Đurića prodata za 165.100 eura

Standard

07/06/2023

09:34

Slika crnogorskog umjetnika Miodraga Dada Đurića ''La Grande Catherine (Katarina Velika)'' prodata je za 165.100 eura na Sotbijevoj aukciji savremene umjetnosti, koja je 5. juna održana u Parizu. Riječ je o djelu iz jedne značajne pariske privatne kolekcije. Procijenjena vrijednost kretala se između 80.000 do 120.000 eura. Sotbi nije objavio identitet kupca.



U pitanju je ulje na platnu koje je nastalo u periodu 1958-59. godine. Đurićeva ćerka Amarante Szidon zapisala je da je rad naslikan u studiju Courcelles-lès-Gisors (francuski Vexin), nekadašnjem bioskopu u koji je i sam Dado, zahvaljujući svom zastupniku i mentoru Danielu Cordieru (1920–2020), investirao 1958. godine. ,,Katarina Velika“ predstavlja remek-djelo ovog razdoblja njegovog stvaralaštva, zajedno sa ,,L‘Architecte“, ,,Le Sorcier“, a prije svega ,,Thomas More“.

  • Djelo utjelovljuje veliku istorijsku ličnost, caricu Katarinu II od Rusije, poznatu kao Katarina Velika. Sam izbor teme govori o autorovoj velikoj fascinaciji Rusijom, koja je nastala kao plod uticaja jedne važne tutorske figure iz njegovog života – Dadovog djeda po majci, dr Jovana Kujačića, poznatog rusofila koji je bio prevodilac Tolstoja na srpskohrvatski. Paleta korištena za ,,Katarinu Veliku“ takođe je u kontrastu sa onom ,,Thomas More“, potpuno prožeta svjetlom Vexin-a, umjetnikove nove usvojene regije. Pretežno mračan, podsjeća na stjenovite krajolike Dadove rodne Crne Gore, koja je nastavila nadahnjivati umjetnika koji je sebe svojevoljno definisao kao ,,dobrovoljnog prognanika“ – istakla je Szidon.
Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

foto Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)