test

Vodeći svjetski muzički magazin Pollstar: Sea Dance primoran da ide iz Crne Gore, možda je postao neželjena konkurencija

Standard

01/06/2023

14:38

Situacija u kojoj se našao Sea Dance festival, nakon blokade finansiranja od strane državnih institucija, postala je internacionalna tema. Naime, vodeći stručni muzički magazin Pollstar je juče izvijestio da je Sea Dance primoran da napusti Crnu Goru, te da postoje spekulacije da se ovaj festival smatra neželjenom konkurencijom, s obzirom na to da je ministar ekonomskog turizma i razvoja Goran Đurović već najavio da želi da donese novi događaj Crnoj Gori.

U Pollstarovom tekstu, koji potpisuje jedan od najcjenjenijih muzičkih novinara današnjice Gideon Gottfried, navodi se da je Ministarstvo turizma Crne Gore saopštilo da namjerava da uskrati finansijska sredstva koja festival dobija od osnivanja 2014. godine, te da se ministar Goran Đurović pozvao na zakon Evropske unije kojim se ograničava državna pomoć. Pollstar ističe da je imao uvid u ugovore koji Sea Dance ima sa državnim institucijama, te da je u pitanju ugovor komercijalne prirode.

„Nije u pitanju dobročinstvo, niti državna pomoć. Stoga, u ovom slučaju nije primjenljiv zakon Evropske unije koji ograničava državnu pomoć. Uobičajena je praksa da festivali u Evropi dobijaju državna sredstva u zamjenu za podsticanje lokalne ekonomije, međunarodnu promociju destinacije, kao i pomoć u promovisanju i pospješivanju lokalnog turizma. Jedan od najvećih, mađarski Sziget, svake godine dobije više od milion evra. Riječ je o komercijalnim ugovorima, koji nijesu državna pomoć“, navodi se u članku prestižnog muzičkog magazina Pollstar.

Mnogi od sestrinskih festivala Sea Dance-a održavaju komercijalna partnerstva sa državnim institucijama u brojnim zemljama širom svijeta, uključujući i nekoliko zemalja EU, podsjeća magazin. Među njima je, kako se napominje, i festival Sea Star u Hrvatskoj, koji je u maju ugostio više od 40.000 ljudi, uz značajnu podršku Grada Umaga i Hrvatske turističke zajednice.

„Hrvatska je stoga među zemljama u kojima Sea Dance traži svoj potencijalni egzodus. Turska ili Bugarska su druge alternative“, piše američki Pollstar.

U tekstu se takođe navodi da je dokumentom koji je usvojila Vlada Crne Gore bilo predviđeno da će Sea Dance do 2025. godine donijeti crnogorskom turizmu preko 100 miliona eura i „značajno doprinijeti unapređenju poslovanja, ne samo turističkog sektora, već i cjelokupne privrede“.

Iz Pollstara za kraj podsjećaju da je Sea Dance u Crnu Goru doveo neke od najvećih svjetskih muzičkih zvijezda, među kojima su The Prodigy, Jamiroquai, David Guetta, Skrillex, Underworld, Fatboy Slim, John Newman, Sean Paul, Robin Schulz i Boris Brejcha.

Pollstar je jedan od globalno vodećih stručnih magazina koji izvještava o koncertnoj industriji na svjetskom nivou i ima tradiciju dugu 40 godina. Podsjećanja radi, Sea Dance je 24. maja saopštio da festival ove godine neće biti održan u Crnoj Gori, usljed blokade podrške od strane državnih institucija.

Izvor (naslovna fotografija):

Sea Dance

Ostavite komentar

Komentari (0)