test

Adžić namjerava da zaposli sestru od ujaka

Standard

20/07/2023

07:17

Sestra od ujaka ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, Ulcinjanka Nikoleta Raković, uskoro bi trebalo da počne da radi u MUP-u, Graničnoj policiji, jer je prvorangirana na oglasu objavljenom u januaru, za koji su testiranja kandidata urađena u junu – kazali su Pobjedi izvori iz ove ustanove.



Testiranje je, obavljeno 30. juna, a na oglas se javilo i nekoliko aktivnih službenika policije, jer su htjeli na taj način da dobiju veće zvanje, što je, prema njihovim riječima, u skladu sa zakonom.

BROJNE ŽALBE

– Testiranje ima tri dijela: opšti – koji priprema Uprava za ljudske resurse, stručni – priprema MUP i usmeni dio je pred komisijom. Neki službenici su dobili na opštem dijelu maksimum poena (koji je najmjerodavniji, jer je zaštićen i softverski, niko ga ne može dobiti unaprijed) i dobili su i pohvale na usmenom dijelu. Kad su izašli rezultati, stručni dio im je bio izuzetno loše ocijenjen (a neki od kandidata ili već rade ili su ranije radili na tim poslovima), dok su kandidati iz građanstva imali maksimume – tvrde izvori Pobjede.

Kažu da je tako bilo i na oglasu na kojem je prvorangirana Nikoleta Raković, koja, prema njihovim riječima nigdje ne radi i nije imala dodira sa policijskim poslovima.

– Kako je moguće da je ona najbolje uradila testove – komentarišu sagovornici Pobjede.

Interesantan detalj za ovaj oglas je i što se traže tri službenika, lista je izašla sa pet najbolje rangiranih kandidata, a tri najbolja su, osim Adžićeve sestre još dva, prema tvrdnjama naših izvora, bliska Uri – partiji iz koje Adžić dolazi.

– Ta lista je poslata direktoru Uprave policije da obavi intervuje i odluči kojih će troje, od pet kandidata, primiti na posao – objašnjavaju sagovornici Pobjede.

Kada direktor donese odluku, nezadovoljni kandidati imaju pravo žalbe Komisiji za žalbe u roku od osam dana od prijema odluke.

Prije toga su, kako su nam rekli u MUP-u, dozvoljeni prigovori na ocijenjene testove koji se upućuju Upravi za ljudske resurse.

A pred ovom Upravom je, kažu oni, već sada veliki broj prigovora, prije svega „jer žele da vide na koji način im je bodovan stručni dio testiranja, koji daje i ocjenjuje predstavnik MUP-a“.

Od početka godine MUP je, prema riječima naših sagovornika, Upravi za ljudske resurse uputio zahtjev za objavu javnih oglasa za više od 70 radnih mjesta – pozicije državnih službenika i namještenika i u Upravi policije – pozicije policijskih službenika.

– Svi oglasi su objavljeni i u toku su procedure u različitim fazama. U nekim slučajevima još je faza prikupljanja dokumentacije, za neke oglase u toku je testiranje, a pojedini oglasi su okončani i čeka se odluka MUP-a – kažu izvori Pobjede.

Nalog Upravi za ljudske resurse bio je početkom godine da ovi oglasi budu prioritet i da se što prije okončaju.

KADROVSKI PLAN

Sagovornici Pobjede, međutim, tvrde da ovi oglasi nijesu mogli biti ni objavljeni, niti da radna mjesta mogu da budu popunjena – bez kadrovskog plana, koji ne postoji.

– Član 38 Zakona o državnim službenicima predviđa da se mjesto može popuniti, između ostalog, ako je predviđeno kadrovskim planom. Izuzetno, ako nije predviđeno i nije moglo da se predvidi, jer je neko otišao u penziju i slično,

onda se traži saglasnost Vlade za popunu tog mjesta. Ali, u svakom slučaju, kadrovski plan mora da postoji. MUP nije uradio i uputio Vladi kadrovski, iako je bio u obavezi čim se sistematizacija završila – kategorični su naši sagovornici.

U članu 38 piše i da se odluka o popuni radnog mjesta može donijeti ako je ono utvrđeno aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, ali i u tom slučaju, izričiti su izvori Pobjede iz MUP-a, mora da postoji kadrovski plan, odnosno bez kadrovskog plana – nema zapošljavanja.

– Oglašavanje slobodnih radnih mjesta nije moguće prije donošenja kadrovskog plana – ponavljaju oni.

Osnovni podaci koje kadrovski plan sadrži su: broj sistematizovanih radnih mjesta po zvanjima, nivoima i kategorijama, broj zaposlenih izvršilaca, na određeno i neodređeno vrijeme, po nivoima, zvanjima i kategorijama.

Sestra od ujaka odlazećeg ministra unutrašnjih poslova prvorangirana je na javnom oglasu MUP-a br. 02-100/23-382/3, objavljenom 25. januara 2023. godine, a rezultati testiranja i lista kandidata koji su prošli saopšteni su 4. jula.

Raković je konkurisala za poziciju „mlađi/a policijski/a inspektor/ka – vođa smjene na zajedničkom graničnom prijelazu Sukobin – Murićani – Stanica granične policije I – Ulcinj, Regionalni centar granične policije Jug – Sjedište Budva, Sektor granične policije“, za koju su tražena tri izvršioca na neodređeno vrijeme.

Tražen je „VI ili VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja, fakultet društvenih ili tehničko-tehnoloških nauka, policijska ili vojna akademija“.

Na konkursu su tražena tri kandidata i za radno mjesto „mlađi/a policijski/a inspektor/ka – vođa smjene na Graničnom prijelazu Debeli Brijeg – Stanica granične policije I – Herceg Novi, Regionalni centar granične policije Jug – Sjedište Budva, Sektor granične policije“.

Tražen je i jedan kandidat za poziciju „mlađi/a policijski/a inspektor/ka – policijski službenik za strance – Kotor – Stanica granične policije II – Tivat, Regionalni centar granične policije Jug – Sjedište Budva, Sektor granične policije“, kao i jedan kandidat za radno mjesto „mlađi/a policijski/a inspektor/ka – policijski službenik za strance – Tivat – Stanica granične policije II – Tivat“. 

Sastav komisije nezakonit

Izvori Pobjede iz Ministarstva unutrašnjih poslova tvrde i da je komisija koja je postupala u slučaju oglašenih radnih mjesta u ovom organu nezakonita.

– Član komisije je Kristina Đukanović, šefica kabineta ministra Filipa Adžića, a zakon kaže da mora biti rukovodilac organizacione jedinice za koju je oglašeno radno mjesto.

Prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, član 46 stav 3, ističu oni, „komisiju čine predstavnik Uprave za ljudske resurse, nezavisno stručno lice, sa liste sa koje se javljaju na javni poziv koji sprovodi Uprava i po pravilu rukovodilac organizacione jedinice državnog organa u kojoj se vrši popuna radnog mjesta“.

– Predstavnik MUP-a trebalo bi da bude, na primjer, pomoćnik direktora Uprave policije za sektor Granične policije, u ovom konkretnom slučaju, a može i neki niži rukovodilac uže organizacione jedinice, gdje se prima službenik – objašnjavaju oni.

Tvrde i kako Adžić, „u baš svim komisijama imenuje šeficu kabineta Đukanović“, koja je u MUP-u zapošljena od ranije, a 2019. je dobila službeničko mjesto u Sektoru za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Zbog ovoga je, kažu oni, vrlo moguće da „padnu svi oglasi pred Komisijom za žalbe i Upravnim sudom, a moguće je i da ih i Upravna inspekcija poništi“, jer je sastav komisije bio nezakonit.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

FIlip Adžić, MUP

Ostavite komentar

Komentari (0)