Belgija se istinski zalaže za pristupanje Crne Gore EU

Vladavina prava, u skladu s Novom metodologijom pregovaračkog procesa će nastaviti da bude u fokusu procesa, uz odlučan stav Vlade po pitanju nulte tolerancije na korupciju i organizovani kriminal, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorom Belgije Kunom Adamom.

Ona je naglasila da je strateški vanjskopolitički prioritet Crne Gore članstvo u EU i upoznala sagovornika s trenutnim stanjem u pregovaračkom procesu s EU.

“Apostrofirala je opredjeljenje Crne Gore da afirmiše implementaciju Nove metodologije s aspekta snažnijeg političkog dijaloga sa državama članicama EU, imajući u vidu da jedina ima sva poglavlja pregovora otvorena i punu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU”, navode iz Vlade Crne Gore.

Kordić je upoznala ambasadora da Kancelarija za evropske integracije predvodi proces koordinacije poslova EU, te da su, uprkos nedovršenoj pregovaračkoj strukturi, donijeta planska dokumenta i prilog Izvještaju EK, kao i uspješno organizovani sastanci pododbora unutar strukture SSP.

“Sa druge strane, paralelno sa postupnim građenjem strukture za pregovore, radi se na planu jačanja kapaciteta u pregovaračkoj strukturi i mapi puta za zatvaranje poglavlja, a sve s ciljem kvalitetnog ispunjavanja svih obaveza iz evropske agende”, piše u saopštenju.

Ambasador Kun Adam je istakao da se Belgija istinski zalaže za što skorije pristupanje Crne Gore EU, naglasivši da je na tom putu ipak neophodno prethodno ispuniti određene uslove i kriterijume, pogotovo u oblasti vladavine prava.

On je pozdravio usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, te istakao da ga raduje što Crna Gora nastavlja da održava svoj vanjskopolitički kurs, u kojem proces evropske integracije neupitno ostaje prioritet.

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa ekspertskom podrškom Belgije u više pregovaračkih oblasti, za šta, kako je ambasador istakao, možemo računati na potrebnu ekspertizu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bećiraj želio da napusti Tel Aviv, klub ga zaustavio

Tamošnje prvenstvo naprasno je prekinuo zbog tokom ratnih sukoba između izraelskih snaga i Hamasa.

Marković: Nema pregovora oko antifašizma!

Marković je kazao da je takva vijest iz Ministarstva prosvjete toliko bezumna, da uopšte neće dozvoliti sebi...

Bošković: Dođosmo do vremena kada svi koji promovišu antifašizam...

“Nevjerovatan sunovrat Crne Gore. Od građanskog, multietničkog i prije svega antifašističkog društva, koje je bilo primjer suživota...

Palestinski militanti ispalili više od 1.600 raketa prema Izraelu

Oko 400 raketa ispaljeno je iz Gaze i nije uspjelo doći do izraelske teritorije, rekao je Džonatan...

Ambasada SAD donirala Forenzičkom centru IT opremu vrijednu 108...

Rajnke je zajedno sa v.d. direktora policije Zoranom Brđaninom obišla Forenzički centar kako bi se upoznala sa radom forenzičkih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare