BEOGRAD POČEO PRIPREME ZA CRNOGORSKI POPIS: Savijanje kičme na beogradskom kanabeu

Predsjednici opština Nikšić, Berane i Mojkovac, kao i predsjednici skupština opština Danilovgrad, Herceg Novi i Tivat učestvovali su sredinom decembra minule godine na tematskoj sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije, formalno posvećenoj položaju i perspektivi Srba u Crnoj Gori na kojoj su neki od njih ispostavili račune kako su, odmah nakon preuzimanja vlasti u gradovima iz kojih dolaze, vratili trobojke, a neki se izvinjavali zbog ''zla koje je Crna Gora nanijela Srbiji''. Zajednički su ocijenili da je Srbija matica svih Srba.

Zvanični Beograd crnogorske Srbe, međutim, okupio je radi instrukcija povodom predstojećeg popisa u Crnoj Gori, iako je to samo ovlaš navedeno u saopštenju sa sjednice – „sagovornici su iznijeli svoje stavove na temu položaja Srba u Crnoj Gori sa osvrtom na predstojeći popis u Crnoj Gori“.

TROBOJKE
Sjednica je održana 13. decembra 2022, a u žižu crnogorske javnosti dospjela je juče kada je poslanik Demokratske partije socijalista Mihailo Anđušić, na svom

Tviter nalogu, objavio isječak izlaganja predsjednika Opštine Mojkovac Veska Delića.

– Po dolasku na funkciju preuzeo sam i neke druge korake kao što su vraćanje trobojke u našem gradu i u mom kabinetu. To su sve oni pokazatelji koji su nama, Srbima u Crnoj Gori i narodu u Mojkovcu bili mnogo važni – rekao je Delić na sjednici u Skupštini Srbije.

Poslanike u Skupštini Srbiji obavijestio je i kako je odmah po preuzimanju vlasti donio odluku da se Dan opštine Mojkovac ponovo obilježava 7. januara, a ne 13. avgusta, ističući kako je taj datum bio „budalaština“.

Podsjećajući na Mojkovačku bitku iz 1916. godine, Delić je ocijenio i da „ne postoji manje mjesto koje je više dalo srpstvu od Mojkovca“. Predsjednik Opštine Mojkovac se, takođe, Srbiji zahvalio na, kako je rekao, pomoći koju pruža Crnoj Gori, te pozvao da nastave da pomažu.

Da su odmah po preuzimanju vlasti u svoje kabinete vratili trobojke, srpskim poslanicima su se pohvalili i predsjednici opštine Berane Vuko Todorović i Skupštine opštine Danilovgrad Velimir Đoković.

Za neku od narednih sjednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Đoković je predložio sastanak i sa predstavnicima Srba iz drugih država.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je ocijenio i da bi sjednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu bila brojnija da je proces formiranja vlasti završen i u drugim crnogorskim opštinama gdje su srpski političari osvojili vlast.

Ističući da je Srbija matica svih Srba, Kovačević je konstatovao kako je to što se saradnja i komunikacija Srba iz Crne Gore sa Srbijom i Srbima iz Srbije „proglašava za jeres, teže od nemaštine“.

Kovačević je naglasio i da Srbi u Crnoj Gori imaju poseban sentiment prema Knjaževini i Kraljevini Crnoj Gori, ali i da su shvatili da današnja Crna Gora nije ta država, već da većinu tih elemenata sada zapravo ima država Srbija.

MEDIJI
Gost sjednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije bio je i direktor „Srpske kuće“ u Podgorici Emilo Labudović, koji je otišao korak dalje navodeći da ga je „stid što mora da govori o položaju Srba u Crnoj Gori, dolazeći iz, do juče, najsrpskije države na Balkanu“.

– Pomalo me je stid i što moram da govorim o položaju Srba u Crnoj Gori dolazeći iz države koja je u posljednjih 20 godina nanijela više zla Srbiji nego ijedna druga država i ijedan drugi narod u regionu, čak i oni koji su etablirani kao vjekovni neprijatelji Srbije i srpskog naroda. Zato u svoje i u ime onih koji dijele taj osjećaj, a nije nas mali broj, želim ovdje da kažem: Oprosti, Srbijo, gdje god da si – naveo je Labudović.

On se požalio i kako predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori ne mogu da budu dio vlasti na državnom nivou jer, kako je naveo, neće da se odreknu tri najveće srpske svetinje, a to su, kako je objasnio, Srbija, Rusija i Srpska pravoslavna crkva.

Svi opštinski funkcioneri koji su se na ponižavajući i snishodljiv način odnosili prema poslanicima u Skupštini Srbije su kadrovi DF-a, konkretno Nove srpske demokratije, stranke koja baštini četničku ideologiju. Lider Nove od 2005. godine je četnički vojvoda.

Osnivač i predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović kazao je da su formiranjem Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore uspjeli od novca koji su dobili i projekata da formiraju srpske medije, poput portala Srpske novine, Srpskog radija, Srpske televizije, Književne zadruge itd…

U radu sjednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije učestvovali su i predsjednici skupština opština Herceg Novi Ivan Otović i Tivat Miljan Marković, urednik portala IN4S Gojko Raičević, predsjednik NVO „Mi znamo ko smo“ Stefan Sinanović i direktor „Društva za ravnopravnost i toleranciju“ Radosav Jokić.

PODRŠKA
Njima se obratila predsjedavajuća Odborom Milica Đurđević-Stamenkovski iz ultradesničarske stranke „Zavetnici“ ističući da predstavnici zakonodavne vlasti i rukovodstvo Srbije poštuju suverenitet Crne Gore, ali istovremeno i ne prihvataju da je „naš narod u Crnoj Gori u inostranstvu“.

Istakla je da se „po prvi put u Domu Narodne skupštine okupila većina Srba predsjednika opština i predsjednika skupština opština iz Crne Gore“, uz konstataciju da je za nju to veliki dan.

Ocijenila je i da „srpski narod u Crnoj Gori već dugo živi teško“.

Osvrnula se i na predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori s porukom da predstavnici zakonodavne vlasti i rukovodstvo Srbije poštuje suverenitet Crne Gore, ali da će se „udruženim snagama potruditi da se stvori atmosfera u kojoj će

se naši građani u Crnoj Gori izjasniti onako kako se osjećaju, bez bilo kakve zadrške i dileme da će zbog toga biti suočeni sa diskriminacijom“.

Gostima iz Crne Gore se obratio i ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zadužen za odnose Republike Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević, poželivši im dobrodošlicu u, kako je naveo, svoju kuću.

On je rekao da je briga o svom narodu, ma gdje on bio, od vitalnog interesa za Republiku Srbiju, te da je politika Vlade Srbije usmjerena ka Srbima koji žive u regionu jedan od ključnih stubova djelovanja spoljne politike Srbije.

A da je položaj Srba u Crnoj Gori i dalje nezadovoljavajući, smatra i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon. On je naveo da politička situacija u Crnoj Gori srpskom narodu stvara neprijatnost i da se sada vjera i identitet srpskog naroda dovode u pitanje.

Istakao je da je Uprava kojom rukovodi finansirala veliki broj projekata u Crnoj Gori, a da je jedan od njih škola srpskog jezika za strance u Nikšiću. Naglasio je i da je budžet za dijasporu i Srbe u regionu za 2023. godinu čak tri puta veći u odnosu na 2022.

Zamjenik predsjednika Odbora Milimir Vujadinović naglasio je da je „rukovodstvo Srbije uložilo velike napore kako bi se očuvao nacionalni indetitet, jezik i kultura našeg naroda u Crnoj Gori“. Govorio je i o popisu u Crnoj Gori, kao i o izuzetnom značaju „Otvorenog Balkana“ za povezivanje i saradnju.

Zvanični Beograd je već krenuo u kampanju za crnogorski popis, a sudeći prema navodima Gujona, neće štedjeti novac za svoje ovdašnje saradnike kako bi Crnu Goru i formalno opet vratili pod srpske skute.

Vazali tuđe države
Građanski i proevropski politički blok juče je burno reagovao na skandalozno gostovanje prosrpskih političara, novinara i čelnika nevladinih organizacija u Skupštini Srbije.

Počasni predsjednik SDP-a, doskorašnji šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić naveo je da „sluganstvo za stid ne zna“.

– Ana Brnabić postrojava čelnike opština iz Crne Gore u Skupštini Srbije. Što ne bi oni, kad im partijski šefovi ljube papuču voždu kad poželi – napisao je Krivokapić na Tviteru.

Član predsjednišva ove partije Mirko Stanić pitao glasače prosrpskih partija hoće li „zbog ovoga hitno pokrenuti pitanje odgovornosti i razriješiti one koji sa budžeta Crne Gore očigledno služe interesima i podnose izvještaje drugoj državi“.

– Da li, gospodo iz Demokratske Crne Gore, Ure i ꞌEvrope sadꞌ, smatrate da ovakvo ponašanje doprinosi jačanju državnosti i suvereniteta Crne Gore ili se pojedini opštinski funkcioneri iz naše zemlje pretvaraju u službenike Vučićeve vlasti – naveo je Stanić.

Predsjednika Opštinskog odbora Socijaldemokrata Mojkovac Milan Popadić ocijenio je da je prvi čovjek te opštine „vazalskim odnosom u Skupštini tuđe države obrukao i Mojkovac i Mojkovčane“ i poručio da on više „ni dana ne smije obavljati funkciju prvog čovjeka opštine“.

– Da predsjednik Opštine Mojkovac, koja je dala toliki doprinos borbi za slobodu Crne Gore, ide na koljena ko zna kome, u tuđu državu, da podnosi račune, sramota je kakva se našoj opštini nikad nije desila – istakao je Popadić.

Programski koordinator Građanske inicijative „21. maj“ Rade Bojović ocijenio je kako su se lokalni funkcioneri iz velikosrpskih stranaka u Crnoj Gori okupili u Beogradu da potvrde lojalnost Vučićevom režimu.

– Glumeći srpsku dijasporu u Crnoj Gori, zajedno su uskliknuli da su vazda spremni da budu tuđa metla i lopata – napisao je Bojović na Tviteru.

Opštinskim funkcionerima koji su učestvovali u sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije na Tviteru se obratio i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković porukom: „Ne budite tuđa metla i lopata, ne ližite tuđe šake, ne obijajte tuđe pragove“.

Ura se na Tviteru čudi zbog stavova čelnika opština
Nijedna druga država ne može crnogorskom građaninu biti matica pored Crne Gore, poručili su iz GP Ura, a povodom učešća šest predsjednika crnogorskih opština na sjednici Odbora za dijasporu u Skupštini Srbije.

– Crna Gora je dom svih njenih građana bez obzira na nacionalno, vjersko ili bilo koje drugo porijeklo i pripadnost. Nijedna druga država ne može crnogorskom građaninu biti matica pored Crne Gore – kazali su iz Ure na Tviteru.

Kako su istakli, sve drugo je ,,neozbiljno, neutemeljeno i proizvoljno tumačenje“.

– U našoj državi niko nije diskriminisan zbog svoje lične pripadnosti niti smije biti. Svako ujedno ima pravo na svoj politički svjetonazor i agendu. Poštujemo regionalnu saradnju i pozdravljamo svaki potez pojedinaca ili organizacija koji znači bolje odnose sa susjednim državama i upućenost jedne na druge – naglašavaju iz tog pokreta.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD: Kukavički pokušaji zastrašivanja i napada na Crnogorce neće...

Pod parolom pomirenja, oni koji su, umjesto Crne Gore, vjerni nekoj drugoj državi, u panici od sasvim...

(VIDEO) Četvorica maskiranih muškaraca palicama napali mladića sa crnogorskom...

Kako se na videu zabilježenom u Urgentnom centru čuje, očevidac napada je policiji ispričao da su mladića,...

Sjutra oblačno, povremeno kiša

Vjetar mjestimično umjeren do jak, uglavnom jugozapadni, u popodnevnim satima će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Sekulić: Milatović pokazao elementarno nepoznavanje ekonomije, ne zna da...

Tako se, po njegovim riječima, minimalna potrošačka korpa od decembra 2020. povećala sa 641euro na 800 eura...

Bošković: U nedjelju svi za broj 1, zbog Crne...

“Čast i zadovoljstvo je biti dio ove veličanstvene i posebno emotivne, građanske, evropske i pobjedničke konvencije. U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare