Borelj: Ne pretvaramo se, želimo Zapadni Balkan u EU

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je danas poručio da Evropska unija ulaže mnogo novca u Zapadni Balkan i da nije fer reći da se EU samo pretvara da želi zemlje iz regiona u svom sastavu.

“Želimo da pomognemo državama Zapadnog Balkana da nam se približe, da uđu u sistem EU. Nije tačno da se samo pretvaramo da želimo zemlje Zapadnog Balkana u EU. Te države imaju budućnost u EU, ali te zemlje moraju da urade domaći: da sprovedu reforme, da ispune standarde koji važe za sve članice”, rekao je Borelj gostujući na onlajn konferenciji Američkog atlanskog saveza.

On je dodao da su Rusija, Kina i Turska takođe prisutne na Balkanu, te da se predstavaljaju kao da je njima više stalo do Zapadnog Balkana nego Evropskoj uniji.

“Ali mi nastavljamo proces širenja, korak po korak. Slobodan vizni režim je realnost, možda ne za sve zemlje Zapadnog Balkana. Usmjerili smo dijalog Beograda i Prištine na pravi put. EU pomaže Balkanu mnogo više nego ostali, ali mi možda nismo dobri u propagandi. Devet milijardi eura je naš ekonomski plan za Zapadni Balkan”, naglasio je Borelj.

Kaže da evropski blok investira mnogo više novca od Kine, Rusije i Turske na Balkan, ali da možda moraju bolje da objasne šta i zašto rade.

“Mi pomažemo, ali tražimo reforme. Ostali ne traže. Reforme koje tražimo nisu hir, nego je to potrebno tim zemljama i njihovim stanovnicima, kao što je recimo iskorjenjivanje korupcije. Šteta je ako neki ljudi misle da se samo pretvaramo. To nije fer”, ocijenio je.

Borelj je govorio i o sankcijama Rusiji, o odnosu sa Kinom, o odnosima SAD i Irana.

“Prethodna američka administracija je htjela da započne neku vrstu hladnog rata s Kinom. Mi jesmo rivali s Kinom i jesmo mnogo bliži Americi, ali to rivalstvo ne mora da traje dovijeka. Istovremeno smo i partneri s Kinom u nekim oblastima”, naveo je.

U slučaju Irana kaže da je nuklearni sporazum trijumf diplomatije, ali primjećuje da jedna strana kaže: “prvo popustite vi, pa ćemo mi”, dok druga strana poručuje: “ispunite naše zahtjeve, pa ćemo mi vaše”…

Borelj poručuje da to mora da krene nekako, a ne da ostane na riječima.

“Potrebno je da stavimo obje strane za pregovarački sto, da se izgradi povjerenje između SAD i Irana, to je jedini pravi put”, zaključio je.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

PKS daje punu podršku otporu građana Tuzi

"Smatramo da su ovo političke mjere, nipošto zdravstvene, obzirom da su Tuži opština koja je u zelenoj...

RADONJIĆ: Podnijeta krivična prijava protiv Dejana Peruničića

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je krivične prijave protiv bivšeg direktora Agencije za...

Konjević: Institucije dograđivati a ne urušavati

Konjević je, kako je navedeno u saopštenju, zadovoljan što su evropski partneri apostrofirali potrebu za širokim konsenzusom...

Zeković: Građanima se prijeti snagom države i nazivaju se...

"Građani/ke zvuči li ovo poznato “Interes države i građana mora biti ispred svih drugih interesa, a nijedan...

Jokić o trudnicama: Greške se dešavaju, srećom prošlo bez...

On je potvrdio da su trudnice nakon ukazane pomoći juče otpuštene kući te da su dobrog zdravstvenog...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare