Bošnjak-Timonije: Ukoliko bi se sudije US birale standardnim sistemom, došli bismo u opasnost da preslikaju podjele na “vaše” i “njihove”

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak danas se sastala sa francuskim ambasadorom Kristijanom Timonijeom sa kojim je razmijenila stavove, ali i bojazni u vezi sa aktuelnim izborom sudija Ustavnog suda.

“U podijeljenoj političkoj stvarnosti u kojoj sitnosopstvenički uskopartijski interesi i pretenzije mnogih političkih subjekata da svoje interese umetnu i uglobe u pitanje izbora sudija Ustavnog suda i time ugroze poltički i pravni interes Crne Gore, nametnula se nužno ideja da se taj izbor prepusti modelu žrijeba kao krajnjoj soluciji ukoliko do dogovora ne dođe”, navode iz Skupštine Crne Gore. 

Ipak, i Bošnjak i Timonije se, kako je saopšteno, nadaju da će dogovor kao primarna opcija uroditi plodom i da će se izbjeći opasnosti politizacije ovoga za Crnu Goru veoma značajnog pitanja.

“Ukoliko bi se izbor kandidata odvijao standardnim sistemom karakterističnim za većinu parlamentarnih evropskih demokratija, u aktuelnom, veoma zategnutom političkom trenutku Crne Gore, došli bismo u opasnost da izabrane sudije Ustavnog suda preslikaju podjele na “vaše” i “njihove” što ne bi išlo u prilog ni demokratskim vrijednostima, ni imidžu pravnog sistema Crne Gore, a poseban bi problem nastao ukoliko bi se trulim kompromisimai političkom trgovinom naškodilo kvalitetu i kredibiltetu pomenutih izbora”, kazala je Bošnjak. 

Ambasador Timonije je, kako je saopšteno, pozdravio inicijativu Bošnjak da se uhvati u koštac sa rješavanjem veoma složenog problema koji se tiče ambijenta u kojem se odvija proces izbora sudija Ustavnog suda ali i trenutka u kojem već počinju političke kampanje, ali se nada da će doći do pozitivnog ishoda i da će rezultat procesa biti kolektivni uspjeh svih političkih subjekata u Skupštini i indikator za dalje reforme i prijem Crne Gore u EU.

“Raduje ga činjenica da su i građani postali svjesni važnosti pitanja izbora sudija Ustavnog suda i pozvao je poslanike, kao jednu zajednicu u Skupštini, da pokažu odgovornost ne samo pred građanima već i u ime demokratskog imidža Crne Gore u Evropi. Rješavanjem ovog pitanja prešlo bi se na novi stepenik u evropskim integracijama koji bi podrazumijevao i izbor članova Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca. Raduje činjenica da Predlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o Državnom tužilaštvu neće biti prihvaćen u Skupštini upravo da bi se izbjegla opasnost od neograničenih VD stanja i da se zakoni mijenjaju radi pojedinaca”, navode iz Skupštine. 

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi, ratu u Ukrajini, kao i o njegovim refleksijama na region Zapadnog Balkana.

“Tim povodom ambasador Timonije je naglasio da u našim političkim prilikama ne treba dolivati ulje na vatru već ulje u točkove demokratije, što podrazumijeva i otklon od ekstremističkih i nacionalističkih struja, sa čim se složila i Bošnjak”, zaključuje se u saopštenju. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Jonica: Milatović da uspostavi komunikaciju sa Mandićevim i Bečićevim...

“Tada ćemo imati mnogo bolju ponudu. Ishod ovih izbora je nezadovoljstvo, i nezadovoljnih ima na obje strane....

Nikolić: Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat, opsjednut je predsjednikom...

“Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat Jakov Milatović sebi diže cijenu samoobmanom da je niko drugi do Milo...

Klikovac: Žalosno da se Milatović nije odrekao podrške ratnog...

„Sad je još i jasnija izjava kad se desio Belveder“, poručio je Klikovac na Twitteru.

(VIDEO i FOTO) Haos u Francuskoj: Milioni na ulicama,...

Dan je protekao u blokadama željezničke pruge, puteva i dijela pariškog aerodroma Charles De Gaulle.

Direktor TikToka saslušan pred američkim Kongresom nakon višesatnog ispitivanja...

Kako je ranije objavljeno, Shou Zi Chew je uputio apel zakonodavcima da je aplikacija sigurna za američke...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare