test

CGO: Dobra odluka DIK-a da otvori sjednice za javnost

Standard

25/01/2022

15:59

Centar za građansko obrazovanje CGO pozdravlja jednoglasno usvojenu Informaciju o potrebi unaprjeđenja transparentnosti Državne izborne komisije (DIK), na današnjoj sjednici, na kojoj je, u svojstvu posmatrača, prisustvovao i Damir Suljević iz ove NVO.

“CGO je nedavno pozvao predsjednika DIK da inicira otvaranje sjednica, a kako bi zainteresovana javnost, organizacije i mediji, mogli steći uvid u postupak donošenja odluka u tom tijelu”, naveo je CGO na Tviteru.

Državna izborna komisija (DIK) usvojila je na današnjoj sjednici Informaciju o potrebi unapređenja transparentnosti svog rada koja podrazumijeva i otvorene sjednice za javnost.

“Iako je Komisija uspostavila praksu izdavanja saopštenja za medije i objavljivanja svih relevantnih dokumenata na svojoj web stranici, Komisija je stava da postoji prostor za unapređenje transparetnosti rada”, navodi se u Informaciji.

Kako piše u saopštenju, potreba za javnošću rada Komisije notirana je u izvještajima relevatnih međunarodnih organizacija, kao i u javnim nastupima predstavnika nevladinih organizacija koje prate izborni proces i rad organa za sprovođenje izbora.

Komisija je ocijenila da u uslovima limitiranih prostornih kapaciteta nije u mogućnosti da obezbijedi fizičko prisustvo predstavnika medija u sali u kojoj se održavaju sjednice, te da je optimalno rješenje direktan prenos sjednica na web stranici (www.dik.co.me) i Jutjub kanalu Državne izborne komisije.

Sredstva za te potrebe obezbijediće Misija OEBS-a u Crnoj Gori u okviru stručne i tehničke podrške. Državna izborna komisija izrazila je zahvalnost Misiji OEBS-a na kontinuiranoj podršci koju ta organizacija pruža Komisiji.

Komisija je uputila zahtjeve nadležnom državnom organu za adaptacijom prostora kako bi montiranje predmetne opreme za prenos sjednica moglo biti realizovano naposredno po primljenoj donaciji.

U konačnom, Komisija je zaključila da će izmijeniti Poslovnik o radu u dijelu „IV Javnost rada“ kako bi direktan prenos sjednica Komisije započeo čim se za to steknu tehnički uslovi.

Predsjednik Komisije Nikola Mugoša najavio je da će Komisija otvoriti zvaničan Twitter nalog u cilju komunikacije sa javnošću.

Ostavite komentar

Komentari (0)