CGO: Dobra odluka DIK-a da otvori sjednice za javnost

Centar za građansko obrazovanje CGO pozdravlja jednoglasno usvojenu Informaciju o potrebi unaprjeđenja transparentnosti Državne izborne komisije (DIK), na današnjoj sjednici, na kojoj je, u svojstvu posmatrača, prisustvovao i Damir Suljević iz ove NVO.

“CGO je nedavno pozvao predsjednika DIK da inicira otvaranje sjednica, a kako bi zainteresovana javnost, organizacije i mediji, mogli steći uvid u postupak donošenja odluka u tom tijelu”, naveo je CGO na Tviteru.

Državna izborna komisija (DIK) usvojila je na današnjoj sjednici Informaciju o potrebi unapređenja transparentnosti svog rada koja podrazumijeva i otvorene sjednice za javnost.

“Iako je Komisija uspostavila praksu izdavanja saopštenja za medije i objavljivanja svih relevantnih dokumenata na svojoj web stranici, Komisija je stava da postoji prostor za unapređenje transparetnosti rada”, navodi se u Informaciji.

Kako piše u saopštenju, potreba za javnošću rada Komisije notirana je u izvještajima relevatnih međunarodnih organizacija, kao i u javnim nastupima predstavnika nevladinih organizacija koje prate izborni proces i rad organa za sprovođenje izbora.

Komisija je ocijenila da u uslovima limitiranih prostornih kapaciteta nije u mogućnosti da obezbijedi fizičko prisustvo predstavnika medija u sali u kojoj se održavaju sjednice, te da je optimalno rješenje direktan prenos sjednica na web stranici (www.dik.co.me) i Jutjub kanalu Državne izborne komisije.

Sredstva za te potrebe obezbijediće Misija OEBS-a u Crnoj Gori u okviru stručne i tehničke podrške. Državna izborna komisija izrazila je zahvalnost Misiji OEBS-a na kontinuiranoj podršci koju ta organizacija pruža Komisiji.

Komisija je uputila zahtjeve nadležnom državnom organu za adaptacijom prostora kako bi montiranje predmetne opreme za prenos sjednica moglo biti realizovano naposredno po primljenoj donaciji.

U konačnom, Komisija je zaključila da će izmijeniti Poslovnik o radu u dijelu „IV Javnost rada“ kako bi direktan prenos sjednica Komisije započeo čim se za to steknu tehnički uslovi.

Predsjednik Komisije Nikola Mugoša najavio je da će Komisija otvoriti zvaničan Twitter nalog u cilju komunikacije sa javnošću.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Spomenik Mirzi Delibašiću biće otkriven 31. maja ispred KSC...

Medijima će se ovom prilikom obratiti načelnik Opštine Centar Srđan Mandić, ministar kulture i sporta KS Samir...

Sjutra kiša

Ponegdje su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom. Kako je saopšteno iz Zavoda...

Đoković: Volio bih da se vratim u Australiju, ne...

Slijedi potencijalno komplikovan meč sa Dijegom Švarcmanom. „Dijego je jedan od najbržih igrača na...

Kovačević: Opština Nikšić donirala 11.000 eura za rekonstrukciju Specijalne...

Kovačević se, kako je saopšteno, zahvalio na priznanju i istakao da mu je zdravlje građana na prvom...

Konatar: Ekonomski gledano Otvoreni Balkan je dobra inicijativa

Crna Gora mora da obrati posebnu pažnju na razvoj energetike i poljoprivrede jer to može da bude...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare