CRNA GORA ARHIVIRANA: “Srpski svet” se širi i na Pelješac – Predromaničku crkvu kod Stona proglasili pravoslavnom

U aktuelnom projektu ''srpskog sveta'', koji je ništa drugo nego prigodno redizajnirani program Velike Srbije, jednu od glavnih uloga iznova ima Srpska pravoslavna crkva, piše Slobodna Dalmacija.

Prema nedavnom tumačenju crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa, SPC je glavni mehanizam prekograničnoga djelovanja Aleksandra Vučića i njegove politike koja iznova govori o ugroženost srpskog naroda i u ime te laži posvuda kliče parole protiv “pokoravanja Srbije”. SPC, po Nikolaidisu, sad ima ulogu koju je početkom devedesetih imala JNA u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini: govoreći o mirotvorstvu, predstavlja plašt za sprovođenje tog popravnog velikosrpskog plana.

Nakon što joj je u Crnoj Gori uspjelo nametnuti aktuelnu vladu, koja je doslovce iskadrovana u manastiru Ostrog pod palicom pokojnoga mitropolita SPC-a Amfilohija Radovića, njene ambicije dodatno jačaju i šire se bez obzira na državne granice, jer „srpski svet“, poznato nam je dobro od ranije, baš i ne priznaje granice. Nimalo slučajno, iznova se na temelju laži kreiraju tobožnji istorijski prostori tog „srpskog sveta“ i u Hrvatskoj.

Ukucate li, primjera radi, na dubrovačkom jugu u google pretraživač pojam Srpska pravoslavna crkva, ukazat će vam se ubrzo na karta svih najbližih pravoslavnih bogomolja. Među njima je, kao takva, navedena i staroromanička crkvica Svetog Mihajla na istoimenom brdašcu kod Stona, pravi dragulj među najstarijim dalmatinskim spomenicima kulture. Crkvicu sv. Mihajla svi relevantni istoričari umjetnosti datiraju u 10. vijeku: veoma je malih razmjera, no bogata velikim brojem komada kamene plastike i kamenog namještaja, a naročito plijeni dobro očuvana freska u unutrašnjosti koja predstavlja lik nekadašnjeg vladara Zahumlja Mihajla Viševića (od 910. do 930. godine).

Freska u unutrašnjosti koja predstavlja lik nekadašnjeg vladara Zahumlja Mihajla Viševića

To što je crkvica izgrađena u 10. vijeku i očito posvećena vladaru koji je vladao Zahumljem u istom tom desetom vijeku nimalo, međutim, ne smeta SPC-u i velikosrpskim ideolozima u mantijama da crkvu u zadnje vrijeme uporno proglašavaju pravoslavnom, premda samoga pravoslavlja u trenutku njenog podizanja nije još bilo ni u tragovima. Crkveni raskol (Velika šizma), koji je podijelio hršćansku Crkvu na katoličku i pravoslavnu, dogodio se tek u 11. vijeku, tačnije 1054. godine.

Crkvica Svetog Mihajla na brežuljku kod Stona je, dakle, izgrađena prije toga, kao jedinstvena crkva svih hršćana. Raspravljati o tome je li ona izvorno katolička ili pravoslavna, hrvatska ili srpska, jednako je smisleno kao i svađati se oko toga je li knez Mihajlo Zahumski navijao za Hajduk ili Crvenu Zvezdu.

Uvrštena u ljetopise 

„Srpski svet“, međutim, vjerojatno datira još od srpskih ameba i paramecijuma, te je crkva Svetog Mihajla uredno uvrštena u brojne ljetopise i novije radove u krilu Srpske pravoslavne crkve. Smatraju je jednom od najstarijih svojih crkava na tzv. „srpskom Pomorju“, čak glavnom crkvom „Zapadnih Srba“ i zadužbinom prvoga srpskog kralja Mihaila Vojislavljevića.

Knez Mihailo Višević, kojem je freska u crkvi posvećena, bio je, inače, nezavisni slavenski vladar Zahumlja, prostora od Mostara i doline Neretve pa sve do Boke Kotorske.  Ratovao je protiv Mletaka i Vizantije, te ponajviše šurovao s Bugarima i njihovim carom Simeonom. Italska Barijska kronika naziva ga “kraljem Slavena” (rex Sclavorum), a papa Ivan X.  “izvrsnim knezom Humljana”. Učestvovao je, uz hrvatskog kralja Tomislava, na Splitskom crkvenom saboru 925, piše Slobodna Dalmacija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Pred sudstvom veliki izazovi i problemi

Vučković je ukazujući na brojne probleme sa kojima se sudstvo suočava kazala da nezavisnost sudstva omogućava svima...

Predstavljen glavni projekat Skloništa za napuštene životinje

Darinka Martinović Milošević, pomoćnica sekretara Sekretarijata za uređenje prostora kazala je da je bio poseban izazov izabrati...

Svi preminuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani

Takođe, osam od deset hospitalizovanih pacijenata su oni koji nijesu imunizovani, saopštavaju iz Instituta.

U Aziji oduzeto više od 55,6 miliona tableta metamfetamina

„Laos je juče prijavio zapljenu 55,6 miliona tableta metamfetamina i 1.537 kilograma kristal meta“, rekao je Džeremi Daglas,...

Hrvatica opsovala muža i dobila 45 dana zatvora

Prema presudi, Gabi je prošle godine u septembru oko 13.20 sati u porodičnoj kući na zagrebačkom području...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare