test

Crna Gora da obezbijedi jaku ekonomiju – Konjević: Prosječna plata da bude 700 eura, minimalna zarada 300

K. Perković

12/08/2020

13:15

Crna Gora mandatom naredne Vlade treba da izgradi jaku ekonomiju, da se obezbijedi da prosječna plata bude u iznosu od 700 eura, da se PDV vrati na 19 posto, i da minimalna zarada bude 300 eura, saopštio je potpredsjednik SDP-a, Raško Konjević, predstavljajući ekonomski program te partije u ovoj kampanji.

Konjević kaže da su u ovoj kampanji, kao ekonomski program dominantno su se oslonili na četiri konkretna obećanja, “jer želimo da imamo jasnu politiku, politiku koja će da bude čist odnos između liste SDP – “Jaka Crna Gora” i građana koji žele da izađu na izbore”.

“Ta jasna politika prevashodno podrazumijeva da Crna Gora u naredne četiri godine, mandatom naredne Vlade treba da izgradi jaku ekonomiju, koja će biti garant boljeg života građana”, rekao je Konjević.

Obećanje SDP-a za naredne četiri godine, kako Konjević ističe, definisali su u četiri segmenta.

Prvi segment je da Vlada svojim zakonom treba da obezbijedi da prosječna plata u Crnoj Gori bude u iznosu od 700 eura.

“Druga tačka kojom se obavezujemo jeste da ćemo u period do 2024. godine smanjiti opterećenje na rad za poslodavce sa sadašnjih 64 odsto na 53 posto. Treće jasno obećanje jeste da će stopa poreza na dodatne vrijednosti biti vraćena sa 21 na 19 posto koje je Vlada podigla u julu 2017. godine”, saopštio je Konjević.

Foto: Filip Filipovic

Kao četvrto obećanje, on je istakao da minimalna zarada u našoj zemlji bude 300 eura.

Konjević kaže da SDP želi da u fokus kampanje stave ono što je najvažnije za građane, a to je ekonomija.

Mi mislimo da se nezavisnost Crne Gore najbolje brani jakom ekonomijom. Mislimo da prisutne podjele se najbolje brane jakom ekonomijom. U protekle tri godine smo na skupštinskim zasijedanjima jedini govorili, kritikovali i davali rješenja koja se tiču ekonomske krize“, rekao je Konjević.

On kaže i da su, već sada, uspjeli u dvije velike stvari – omogućavanje većih penzija i smanjenja poreza za ugostiteljstvo i turizam.

“Uspjeli smo da na polju koje se tiče Zakona o penzijama, za sve penzionere i sve one koji idu u penziju, omogućimo veće penzije i povoljnije uslove penzionisanja. Takođe drugo, Zakon o porezu na dodatnu vrijednost, u dijelu smanjenja poreza sa 21 na 7 posto za ugostiteljstvo i turizam. Tu se potvrđuje da predanim radom u Skupštini, upornim iznošenjem argumenata i činjenica kada ste u opoziciji možete da dođete do rezultata koji se tiče velikog broja građana”, ističe potpredsjednik SDP-a.

Crna Gora da ima odgovornu vlast koja će raditi u interesu građana

“Cilj da prosječna plata u Crnoj Gori u naredne četiri godine bude 700 eura podrazumijeva da naša zemlja u narednom mandatu Vlade treba da ima odgovornu vlast, koja će raditi u interesu građana. Građani moraju biti svjesni da sa ovakvim životnim standardom plaćamo cijenu korupcije.

Foto: Filip Filipovic

Podsjetiću vas da je u protekle četiri godine naša prosječna zarada porasla sa 511 na 518 eura. Podsjetiću građane da siva ekonomija kod nas čini 25 odsto bruto društvenog proizvoda, što znači da umjesto u državni budžet, svake godine se pri ovakvoj sivoj ekonomiji preko 500 miliona slije u džepove pojedinih tajkuna”, objašnjava Konjević.

Takođe, ističe potpredsjednik SDP-a, “poreski dug koji treba da bude puniji u džepu, Crnoj Gori je nešto oko 350 miliona“.

“Porez duguju kako privatna preduzeća tako i državne firme. Privatne firme koje duguju porez su obično privilegovani tajkuni. Najveći poreski dužnik već četvrtu godinu za redom je kompanija iz Grupe Vektra. Ono što postavljam uporno kao pitanje protekle četiri godine, da li neko u ovom društvu može da nam odgovori – Da li je u ovom društvu jača Vektra Jakić ili država.

Foto: Filip Filipovic

Kako je moguće da već četiri godine ne postoji adekvatna procedura da se naplati preko 20 miliona poreza.

Drugi negativan primjer je u vlasništvu države i pokazuje neefikasno, nestručno vođenje te kompanije od strane državnog segmenta – to je kompanija Montenegro Airlines, koja ove građane u protekle četiri godine, zajedno sa zakonom u decembru prošle godine, košta preko 250 miliona. Kada sve ovo saberete dođete do više stotina miliona eura koji su ili prosuti ili strpani u tajkunske džepove. To je ta cijena korupcije koju plaćamo i koja sprječava da u Crnoj Gori imamo prosječne plate 700 eura.

Ako smanjite korupciju, ako smanjite sivu ekonomiju na nivou onoga što imamo u drugim državama mi smo sigurni da ova država sa svojim potencijalima može da obezbijedi prosječnu zaradu do 700 eura”, rekao je Konjević.

Drugo obećanje za koje će se SDP -a zalagati jeste smanjenje opterećenja na rad sa sadašnjih 64 posto na 53 odsto .

Crna Gora ima ubjedljivo najveća opterećenja na rad. Teško je sa ovakvim opterećenjima razvijati biznis. Crna Gora počiva na malim i mikro srednjim preduzećima koji zapošljavaju dvije trećine ukupnog broja zaposlenih. Nažalost, ta mala i srednja preduzeća nemaju ni približno pomoć države onakvu kakvu imaju tajkuni i privilegovana propala i neuspješna državna preduzeća.

Foto: Filip Filipovic

Sa smanjenjem opterećenja sa 64 na 53 odsto do 2024. godine stvaraju se tri velika oslona. Prva je da će to biti jasna pomoć malom i srednjem biznisu koje čini stub crnogorske ekonomije gdje je 95 odsto ukupno registrovanih preduzeća. Najčešće su to preduzeća koja su uredne poreske platiše i koja akumulaciju stiču na tržištu bez bilo čije pomoći. Smanjenjem ovih opterećenja daćemo više novca ljudima za mali biznis, vlasnicima malih i srednjih preduzeća za nove investicije jer oni svoje zarade stiču svojim znanjem. Daćemo više novca potencijalnim vlasnicima koji će moći da povećaju zarade.
Mi smatramo da bi bila suštinska pomoć našoj privredi i da bi se time prekinulo ono što imamo danas, a to je pomoć tajkunima
“, pojasnio je Konjević.

Kada je u pitanju smanjenje opterećenja na rad, prema njegovim riječima obezbijedile bi se dvije stvari – manju sivu ekonomiju i širu poresku bazu sa druge strane koja bi pozitivno uticala na kretanje finansija.

Svaka ozbiljna ekonomska studija koja je vezana za Crnu Goru u ovoj oblasti je posljednji radio UNDP upravo ukazuje na potrebu smanjenja na rad koja su u Crnoj Gori izrazito visoka.
Treća obaveza koju uzimamo pred građanima je vraćanje stope poreza sa 19 na 21 odsto. To povećanje je bilo u junu 2017. godine i bio je još jedan teret.
To je bio još jedan teret. Mi smatramo da u ovoj oblasti treba pratiti šta u uslovima krize rade ozbiljne i svjetske države. Prije nešto više od mjesec dana je Njemačka kao najrazvijenija evropka zemlja smanjila svoju opštu stopu pdv-a sa 19 na 16 odsto, ukazujući da je to najbolji način da se pomogne privredi.
U ovoj oblasti treba da se slijedi ova vrsta politike. Dodatno rasterećenje, uvođenje pune fiskalne discipline, uvođenje reda na tržišta. Da nemamo privilegovanih, a da oni koji ne plaćaju budu sankcionisani
“, rekao je potpredsjednik SDP-a.

Četvrto obećanje, prema riječima Konjevića je najlakše za ostvartiti.

“Podsjetiću vas da minimalna zarada danas iznosi 222 eura, i ubjedljivo je najmanja u regionu. Takođe, čak i Kosovo ima veću prosječnu zaradu i to 250 eura. Sve ove četiri stvari su međusobno uvezane i u suštini se svode na male i srednje biznise, uvođenje reda na tržištu i obezbjeđivanje jednakih uslova poslovanja”, zaključio je Konjević.

Izvor (naslovna fotografija):

Filip Filipovic

Ostavite komentar

Komentari (0)