Darmanović: Za žaljenje što rade susjedi poput Srbije

Crna Gora nije obnovila svoju nezavisnost da bi bila bilo čiji satelit i za žaljenje je to što rade naši prvi susjedi odnosno Srbija, kazao je u razgovoru za Novu M ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Svjedočimo, dodaje jednoj gruboj medijskoj kampanji kakva nije viđena od Miloševićevog režima, a sve u cilju da se predstojeći izbori u Crnoj Gori usmjere u željenom pravcu. Ministar se osvrnuo i na naš evropski put te na posledice pandemije koronavirusa na politiku proširenja.

“Svi koji imaju bilo kakve apsiracije prema Crnoj Gori trebalo bi da imaju na umu činjenicu da smo mi nezavisna država i članica NATO-a. Naši susjedi poput Srbije odlučili su se ipak za grubu varijantu miješanja u unutrasnja pitanja Crne Gore. Kako bi vjerovatno usmjerili izbore koji nama predstoje u željenom pravcu”, smatra on.

U tom smislu, kako kaže, prisustvovali smo, odnosno prisustvujemo svakodnevno jednoj kampanji u medijima, srpskim medijima protiv Crne Gore kakva nije viđena od Miloševićevog vremena, moža je čak i intezivnija u ovom momentu. On podsjeća i na neprimjerene izjave srpskih zvaničnika koje su gotovo svakodnevne. Radi se, kaže, o korupsu čitavih aktivnosti.

“Grubom vrijeđanju države i njenih najviših zvaničnika, negiranju crnogorske nacije, političkoj aktivaciji SPC-a, pritiscima razne vrste i to je nešto što prvi susjed ne bi trebalo da radi pogotovo ako želi atmosferu dobrosusjedstva i saradnje u regionu”, istakao je Darmanović.

Ministar ne vjeruje da će miješanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore skorije prestati dodajući da ovo nije prvi talas sprpskog nacionalizma sa kojim se susreće naša zemlja. Prvi je bio pod vlašću Slobodana Miloševića, drugi je predvodio Vojislav Koštunica prije.

“I treći je ovaj sada pod predsjednikom Vučićem. Koji ima jasne ciljeve a to je da se u Ctnoj Gori promijeni Vlada, s obzirom na to da slijede izbori, a na duži rok da se Crna Gora pretvori u čak iako bi bila nezavisna država prije svega u srpsku državu. Mi naravno na tako nešto ne možemo pristati kao zemlja”, s,atra on.

Izuzev direktnih prijetnji gotovo da nema vrste kampanje koja protiv Crne Gore već nije upotrijebljena.

“Crna Gora nije obnovila svoju nezavisnost 2006. godine, niti postala članica NATO-a 2017. da bi bila bilo čiji satelit i za žaljenje je što naši prvi susjedi to rade”, naveo je on.

Govoreći o 13 julu – Danu državnosti, Darmanović napominje da je taj datum za Crnu Goru simbol nezavisnosti, slobode i antifašizma.

“Njegovo se značenje ne može promijeniti osim nasilno. Osim potpunih prekrajanjem istorije tako da je on značajan dio crnogorskog identiteta”, naveo je Darmanović.

On se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa koja je ostavila traga na ekonomije svih zemalja svijeta. Iako je Njemačka, koja sada predsjedava Evropskom unijom najavila da će biti fokusirana na ublažavanje ekonomskih posljedica, Darmanović ne očekuje da će politika proširenja biti zapostavljena.

“Očekujemo da se pod njemačkim predsjedavanjem taj trend nastavi iako će Njemačka biti fokusirana na ekonomski oporavak ali Njemačka je zagovornik proširenja i kancelarka Angela Merkel je prije neki dan u govoru koji je održala pomenula evropsku perspektivu Zapadnog Balkana kao nešto što je bitno za samu EU. Tako da mi vjerujemo da će biti posledica, biće fokusiranja na posledice pandemije ali da politika proširenja, ne samo da neće nestati sa radara nego mislim da će ova Evropska komisija u nju uložiti više energije nego u prethodnom mandatu. Rezultat izbora će umnogome odrediti sudbinu pregovaračkg procesa, zavisno od toga ko će preuzeti kormilo zemlje”, ocijenio je Darmanović i zaključuje da vjeruje da će Crna Gora nastaviti putem koji je išla i do sada.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Osumnjičeni za ubistvo Stefana Šarovića: Nikola Ivović izručen Crnoj...

Ekstradicija Nikole Ivovića (30), državljanina Crne Gore iz Bosne i Hercegovine u našu državu realizovana je danas,...

Objavljen poziv za izbor dvoje sudija Ustavnog suda

 Za sudiju Ustavnog suda bira se osoba iz reda istaknutih pravnika koja ima najmanje 40 godina i...

Kreće kampanja Aktiviraj se za kulturu

''Ovaj datum obilježava se od 2000, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u...

Milošević: Ima stvari na kojima treba poraditi da bi...

„Još eventualno jednog ili dva igrača možemo očekivati“, kazao je sportski direktor Zvezdan...

Osumnjičenom za podmetanje požara pritvor do 30 dana

Podgorička policija identifikovala je i uhapsila Jankovića nedugo nakon izbijanja požara kod mosta...

NAJČITANIJE

ONI SU U KRVI DO KOLJENA I TU NEMA...

Dva naselja po kojima su dobila imena dva najveća mafijaška klana u Crnoj Gori koji su svoje...

Sanel Musić (21) ubijen u pucnjavi u Kvinsu, Elvis...

Prema izvorima iz policije, Musić je sjedio na mjestu vozača, a Lješnjanin stajao ispred vozila na uglu...

Španski biro Interpola još nije odgovorio na upit o...

Prema nezvaničnim informacijama, ovom Podgoričaninu, koji je blizak škaljaskoj kriminalnoj organizaciji, prije nekoliko dana se izgubio svaki...

Micev za Standard: Na more se može od ponedjeljka,...

Međutim kako je istakao i krajem naredne nedjelje biće promjenljivo vrijeme. Sjeverni vjetar obilježiće...

POSLOVNE VEZE: Dok farba Crnogorce, Mandić će da kreči...

U srpskim političkim krugovima se uveliko govori o svemoćnom Aleksandru Karlovčanu, visokom funkcioneru Srpske napredne stranke, čovjeku od...

Komentari

avatar