Izvor:Antena M

Đenero: Mini Šengen velikosrpska duda varalica, SPC se ne miri sa crnogorskom državnošću

Srpska pravoslavna crkva se očigledno do danas nije pomirila sa crnogorskom državnošću, ocijenio je hrvatski politikolog Davor Đenero u emisiji “Drugačija radio veza”.

On je govoreći o planu “Srpski svet” odgovorio i na pitanje da li je podrška Brisela modelu “mini Šengena” zapravo podrška ambijentu koji pogoduje velikodržavnim ambicijama Beograda, odnosno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na pitanje da li zahvaljujući Miloradu Pupovcu, predsjedniku Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Hrvatska više nije dio “Srpskog sveta”, odgovara da je upravo u velikoj mjeri zasluga Pupovca to što Hrvatska više nije u fokusu toga plana.

“A dogodila se i velika promjena u političkoj strukturi Srba u Hrvatskoj. Oni su se na zanimljiv način integrisali u hrvatsko društvo”, kaže Đenero.

Upitan da prokomentariše to što je Pupovac podržao litije u Crnoj Gori i prihvatio narativ ugroženosti Srba, Đenero kaže:

“Tu se radi u ustupcima koje radite da biste mogli živjeti sa što manje problema. Srpska pravoslavna crkva je izrazito snažno pritiskala Crnu Goru. Zagrebački mitropolit Porfirije je bio jedan od onih koji su se vrlo snažno istakli u toj retorici i ona je odudarala od retorike sa kojom on nastupa u Hrvatskoj i Pupovac je tu izbjegao da ulazi u meritum stvari, da se ne zamjera crkvi i da se ne otvara još jedan front. On je dobro informisan i zna o čemu se radi, ali je smatrao da to za njegovu misiju nije posebno bitno”, kazao je Đenero.

Ističe da je ponašanje SPC različito u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

“Zakon o zaštiti vjerskih prava koji je za SPC sporan u Crnoj Gori je gotovo identičan, u nekim djelovima kopira hrvatski zakon, i sve ono što je SPC u Hrvatskoj uradila registrujući se i ostvarivši sva prava, u Crnoj Gori nije nikako spremna da uradi iz jednog jednostavnog razloga. Pomirili su se sa hrvatskom državnošću, ali sa crnogorskom državnošću se SPC do danas evidentno nije pomirila”, kazao je Đenero.

Upitan kako je na porazu projekta “Velike Srbije” nastao aktuelni projekat “Srpskog sveta” i da li je podrška Brisela modelu “mini Šengena” zapravo podrška ambijentu koji pogoduje velikodržavnim abicijama Beograda odnosno Aleksandra Vučića, Đenero odgovara:

“To je projekat koji treba da osigura hegemoniju Srbije na ovom prostoru, i čini još nešto, što je ključni razlog što je taj projekat simpatičan Briselu.

Ako vi želite dugoročno graditi carinsku uniju, i to ćete je graditi barem deceniju jer je komplikovan proces, to znači da ste vi osigurali da barem deceniju ili dvije zemlje koje su u tom procesu neće kucati na evropska vrata. Objektivno, EU je trenutno u institucionalnoj krizi i ona bi bila najsrećnija da nema država kao što su Crna Gora i Sjeverna Makedonija koje imaju ozbiljne ambicije za članstvo. Ova velikosrpska duda varalica je na neki način mehanizam koji bi trebalo da odvrati ove države od evropske ambicije”, smatra Đenero.

Američka diplomatija će na ovim prostorima, vjeruje Đenero, u toku mandata Džozefa Bajdena, ponovo biti ono što je nekad bila.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Evrokup novčano kaznio Budućnost

“Plavi” su kažnjeni zbog ubacivanja predmeta u teren tokom meča protiv Bursaspor u prošlom kolu.

Muratović: Nadležne institucije da rade svoj posao i reaguju...

 Jučerašnji napadi na porodicu Martinović samo su kontinuitet nečega čemu su dugo izloženi neistomišljenici vlasti od strane...

Abazović: Crtanje pogrdnih grafita na crkvi vodi narušavanju multikonfesionalnog...

"Najoštrije osuđujem skandalozno crtanje pogrdnih grafita na crkvi u Podgorici. Jasno je da ovakvi vandalski postupci imaju...

Nikšićaninu 15 dana zatvora, vozio pijan izazvao saobraćajnu nezgodu...

Z. M. iz Nikšića je 17. januara alkotestiranjem registrovano 2,6 promila (g/kg) alkohola u krvi, tokom vožnje...

Krivokapić: Manjinska Vlada je prevara, sve maske će da...

"Građani su 30. avgusta imali referendumsko pitanje, da li ste za nastavak korumpiranog režima ili ne, i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare