Izvor:Pobjeda

Đenero: Vlada tri kolone nikad nije imala politički legitimitet

Objašnjava da bi veliki problem u procesu evropskih integracija predstavljala činjenica da velika većina pripadnika parlamentarne većine ne dijeli vrijednosti na kojima se zasniva Evropska unija, a osim toga, nije lojalna ustavnom poretku i samom konceptu suverene države Crne Gore.

Demokratska država ne može funkcionisati bez izvršne vlasti koja ima politički legitimitet, koju podržava većina u predstavničkom tijelu.

Vlada „tri kolone“ zapravo nikad nije imala politički legitimitet u pravom smislu riječi, nikad nije bilo jasnog koalicionog dogovora između stranaka koje su činile formalnu većinu, nije bilo zajedničkih političkih ciljeva, niti zajedničkih ideja. Povezao ih je isključivo „aritmetički“ interes i želja za sudjelovanjem u podjeli političkog plijena, kaže u izjavi za Pobjedu hrvatski analitičar Davor Đenero.

Komentarišući aktuelna politička previranja u Crnoj Gori ističe da aktuelna vlada nije bila u stanju sprovoditi ni pogrešne, protivevropske javne politike, jer niti ima kapaciteta za oblikovanje javnih politika, niti snagu da oblikovane javne politike zagovara u parlamentu i pretoči ih u zakone.

” Deblokada pristupnog procesa nije jedini razlog, pa čak niti najvažniji, koji govori u prilog tome da je Crnoj Gori nužna i što prije potrebna nova vlada. Demokratska država ne može funkcionisati bez izvršne vlasti koja ima politički legitimitet, koju podupire većina u predstavničkom tijelu. Vlada „tri kolone“ zapravo nikad nije imala politički legitimitet u pravom smislu riječi, nikad nije bilo jasnog koalicionog dogovora između stranaka koje su činile formalnu većinu, nije bilo zajedničkih političkih ciljeva niti zajedničkih ideja. Povezao ih je isključivo „aritmetički“ interes i želja za učešćem u podjeli političkog plijena. Vremenom su ambicije onih koji ne spadaju u ustavni luk i nije ih moguće politički tretirati kao partnere narasle preko nivoa nagrada koje su dobili podjelom plijena i funkcija izvan Vlade u užem smislu riječi i koalicija se de facto raspala. Na okupu ih drži samo strah od gubitka privilegija vlasti”, poručuje Đenero.

Objašnjava da bi veliki problem u procesu evropskih integracija predstavljala činjenica da velika većina pripadnika parlamentarne većine ne dijeli vrijednosti na kojima se zasniva Evropska unija, a osim toga, nije lojalna ustavnome poretku i samom konceptu suverene države Crne Gore.

” Međutim, ova vlada nije bila u stanju sprovoditi ni pogrešne, protivevropske javne politike, jer niti ima kapaciteta za oblikovanje javnih politika, niti snagu da oblikovane javne politike zagovara u parlamentu i pretoči ih u zakone. Pomalo paradoksalno, potpuna nesposobnost najveća je prednost kabineta Zdravka Krivokapića i njegovih partnera iz ,,triju kolona“. Zbog te nesposobnosti, koncept ustavnosti i državnoga suvereniteta u manjoj je mjeri rastočen, na kraju njihovog mandata, nego što se to moglo očekivati. Pretpostavljalo se da će manipulacijama u popisu stanovništva, promjenama Zakona o državljanstvu i izbornog sistema, osigurati trajnu političku dominaciju protivnika crnogorske državne samostalnosti i ustavne republike, ali Vlada, koju je obiležila podjela plijena i inertnost, ni ta očekivanja nije ispunila”, zaključuje Đenero.

On podsjeća da su u Crnoj Gori u vrijeme Referenduma o samostalnosti, postojale brojne primjedbe Barozovoj Evropskoj komisiji, koja je Crnoj Gori nametnula neprirodno visok prag valjanosti referenduma.

” Međutim, danas se vidi da je time uspostavljen vrlo visok nivo legitimiteta crnogorske državnosti, koju kojekakvi Krivokapići, Mandići, Bečići, i kako se već zovu likovi iz ,,triju kolona“, u nešto više od godine ne mogu rasturiti. Teško je ocjenjivati spolja, ali čini mi se da su građani Crne Gore i te kako svjesni koliko je važno očuvati državnost, suverenitet, ustavnost, ukoliko žele ostati dijelom atlantskih struktura i na putu ka EU”,zaključuje Đenero.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Protesti protiv manjinske vlade održani večeras u nekoliko gradova

Na protestu u Podgorici bili su, između ostalih, predstavnici Demokratske Crne Gore, Prave Crne Gore i Alternative...

Proslava pobjede lavova u Andrijevici

Čitaoci portala AntenaM su poslali snimke proslave iz Andrijevice, gdje je temperatura trenutno oko nule, što nije...

Ćorović: Premijerovi pokušaji da preduhitri i zaustavi pad Vlade...

Ćorović dodaje da je lamentiranje nad gubitkom fotelja premijera, pojedinih ministara i pojedinih predstavnika partija koje su...

Vuksanović-Stanković poručila Bratić: Vašim igrama je došao kraj, krivično...

" Vi ste se gđo Bratić dobro zaigrali i preigrali. Što ste se toliko uzbudili, treba da...

Američka ambasada: Nije na SAD da određuju sastav vlade

Kako su naveli, SAD nemaju stav o prijedlozima u Parlamentu koji se odnose na sastav vlade.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare