Đukanović: Krajnji momenat za odlučnu akciju, nestabilnost Zapadnog Balkana nije u interesu Evrope

Krajnji je momenat za odlučnu akciju, nestabilan jugoistok Evrope i naročito kontinuirana nestabilnost Zapadnog Balkana, nijesu u interesu mirne, prosperitetne i globalno konkurentne Evrope, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Samitu u Solunu.

Na Samitu u Solunu biće završeno jednogodišnje predsjedavanje Grčke Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi.

“Hvala premijeru Micotakisu na pozivu. Dijelim njegovu ocjenu o vanrednoj važnosti geopolitičkog trenutka i ozbiljnosti izazova s kojim se suočavamo na regionalnom i globalnom planu i koji zahtijevaju naš zajednički i odgovoran pristup.
 
Čestitam Grčkoj na uspješnom jednogodišnjem predsjedavanju ovim važnim regionalnim mehanizmom. Uvjeren sam da će Crna Gora kao naredna predsjedavajuća nastaviti da u kontinuitetu doprinosi realizaciji svih započetih aktivnosti koje imaju za cilj demokratiju, mir i ekonomski prosperitet jugoistoka Evrope”, istakao je Đukanović u svom govoru. 

Današnji dolazak u Solun, kaže, vraća sjećanja gotovo dvije decenije unazad.

“Na 2003. godinu, kada smo u ovom istog gradu dobili nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi za zemlje Zapadnog Balkana i poslali jasnu poruku da je budućnost Balkana u Evropskoj uniji. Do danas, nažalost, nijedna od zemalja Zapadnog Balkana nije ostvarila evropski cilj. Evropa i svijet su u nikad ozbiljnijoj krizi, a perspektiva članstva za mnoge od nas za ovim stolom je i dalje teško dokučiva.

Zato vjerujem da je sada krajnji momenat za odlučnu akciju. Nestabilan jugoistok Evrope i naročito kontinuirana nestabilnost Zapadnog Balkana, nijesu u interesu mirne, prosperitetne i globalno konkurentne Evrope”, kazao je Đukanović. 
 
Rat u Ukrajini je, dodaje, stvorio novi momentum za promišljanje i novo vrednovanje naših politika.

“Pitanje privrženosti evropskim vrijednostima i pitanje bezbjednosti i stabilnosti je ključno pitanje ovog regiona, posebno u kontekstu ozbiljnih i kontinuirano štetnih izazova kojima je dio regiona neprestano izložen. Mi kao Evropljani moramo biti u stanju da razumijemo poruke ruske agresije i rata u Ukrajini, i da odlučno odgovorimo na posljedice, od kojih mnoge nisu samo produkt aktuelne krize.
 
Vjerujem da ćemo na ove teme moći više govoriti tokom večere.
 
Kada je u pitanju predstojeće predsjedavanje Crne Gore, želim veoma kratko da informišem da smo definisali prioritetne oblasti predsjedavanja koje će biti usmjerene na jačanje bezbjednosne saradnje, zaštitu ljudskih prava, vladavinu prava i osnaživanje demokratskih institucija, unapređenje ekonomske saradnje i infrastrukturne povezanosti i integracija sa regionalnim i EU tržištima, i zelenu tranziciju. Takođe, aktivnosti u okviru predsjedavanja će biti dalje ublažavanje i prevazilaženje zdravstvenih, ekonomskih i drugih posljedica pandemije COVID-19.
 
Imajući u vidu značaj podrške učesnica SEECP-a koje su članice EU, posebno u dijelu prenosa najboljih praksi i iskustava u reformskim procesima na integracionom putu, jedna od prioritetnih oblasti tokom predsjedavanja biće evropska integracija država aspiranata iz regiona jugoistočne Evrope”, naveo je Đukanović. 
 
Mi u Crnoj Gori čvrsto stojimo na stanovištu da važnost evropske integracije najbolje razumiju naši najbliži susjedi koji su već ostvarili svoje evropske ambicije, kaže predsjednik Crne Gore. 

“Zbog toga smatramo da su formati regionalne saradnje poput SEECP, iz razloga što uključuju i članice EU, važna platforma za diskusiju i slanje snažnih poruka o neophodnosi završetka procesa evropskog ujedinjenja i o integraciji kao geostrateškoj investiciji u evropski mir i stabilnost.
 
Ono što je sigurno je da će Crna Gora kao sljedeća predsjedavajuća Procesom saradnje nastaviti da potvrđuje svoju ulogu u regionu kao važnog činioca i nepokolebljivog promotera evropskih i euroatlantskih vrijednosti, aktera koji doprinosi stabilnosti regiona i učvršćivanju regionalnih veza”, poručio je.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

KATAR: Hrvati sanjaju četvrtfinale, Brazil sa Nejmarom napada J....

Dobre vijesti za Brazil pred večerašnji duel sa J. Korejom. Nerjmar će biti na raspolaganju selektoru Titeu,...

KOSTIĆ: Partijski „vojnici“ upravljaju državnim preduzećima

Iako su stranke pobjednice posljednjih parlamentarnih izbora godinama kritikovale izbor partijskih kadrova stare vlasti predvođene DPS-om u...

BEŠIĆ: “Pozorište u kući” je najbolja alegorija, partije funkcionišu...

Konfuzija - tako bi se u najkraćem mogla opisati politička pozornica u Crnoj Gori. U Vladi više...

Pronađena djevojčica Anja Milić

Anja živi u Danilovgradu. a njen nestanak bio je prijavljen policiji. Prije nego je...

DEMOKRATE I DF: Partijskim zapošljavanjem i lošim poslovnim odlukama...

Zbog loših poslovnih bilansa CEDIS-a, Odbor direktora EPCG saopštio je prošle nedjelje da će u naredne dvije...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare