Đukanović: Sveta obaveza predsjednika je da se usprotivi pokušaju poniženja Crne Gore i Crnogoraca

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je, komentarišući proteste 'Ima nas' kojim se traži hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, povlačenje izmjena Zakona o predsjedniku i izbor sudija Ustavnog suda, kazao da ne staje na stranu interesa partije na čijem je čelu, već ističe da podržava skupove koji traže poštovanje Ustava.

Smatra da predsjednik mora da bude na strani poštovanja Ustava i zaštite državnog i nacionalnog dostojanstva Crne Gore i svakog građanina Crne Gore.

– Ja sam na toj strani. Na drugoj strani su oni koji podržavaju rušenje Ustava, jer žele rušenje ove zemlje – istakao je Đukanović u emisiji “Argumenti” na RTCG-u.

Prema njegovim riječima, može da stoji prigovor kada su protesti u pitanju da staje na jednu, ali objašnjava koja je to strana.

– Dakle, nije uobičajeno, nije podrazumijevajuće da predsjednik daje podršku protestima, sem u trenutku kada predsjednik shvata da ne može svojim djelovanjem, za koje vjerujem da je besprekorno ustavno, možda je moj subjektivan stav, ali vam tvrdim i vjerujem da je besprekorno ustavan, ali kada ne možete svojim djelovanjem da spriječite drugi državni organ, u ovom slučaju parlament, koji krši Ustav, onda šta – upitao je Đukanović.

Đukanović je rekao da mu je zadovoljstvo da vidi da su skupovi mirni, demokratski i da Crna Gora i kroz tu formu političkog života pokazuje jedan novi nivo demokratske kulture.

– Vjerujem da će to trajati sve dotle dok ne dobijemo valjan odgovor od strane institucija, u ovom slučaju od crnogorskog parlamenta – naglasio je on.

Osvrćući se na dešavanja na Cetinju u septrembru prošle godine, Đukanović je rekao da bi opet bio tamo da se ponovi takva situacija.

– Jer ja mislim da treba stati na stranu onih koji ne dozvoljavaju ponižavanje Crne Gore i Crnogoraca. Ko god da pokuša ponižavati Crnu Goru i Crnogorce, sveta obaveza predsjednika je da se tome usprotivi. Dakle, mi smo imamo djelovanje Srpske pravoslavne crkve koja kaže da je problematičan državni identitet Crne Gore, a posebno da je problematičan nacionalni, kulturni i vjerski identitet Crnogoraca. Ako pristajete na to i ako smatrate da nakon toga treba, kao da se ništa nije dogodilo, dozvoliti da se činom ustoličenja mitropolita, protivno volji građana Prijestonice, i protivno volji značajnog broja građana Crne Gore, nastavi sa ponižavanjem, ja ne mislim da bi predsjednik Crne Gore tada bio na pravoj strain – poručio je Đukanović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Puno snijega i povoljne cijene smještaja napunile “Kolašin 1600”

Puno snijega, povoljne cijene smještaja i skijaši željni snijega i dobro pripremljnih staza, doveli su do dobre...

Francuska premijerka ponudila ublažavanje penzijske reforme

Vlada predsjednika Emanuela Makrona želi podići granicu za odlazak u penziju za dvije godine na 64 godine...

Vuković o Spajiću: Niko ne očekuje harakiri, samo istinu

On je na Tviteru objavio isječak iz intervjua Spajića u kojem, na pitanje da li ima srpsko...

Bar: Udari vjetra ne posustaju

„Najjači udar kojeg smo jutros zabilježili, bio je čak 32 metra u sekundi, odnosno 115 kilometra na...

Papa Franjo završio posjetu Južnom Sudanu misom na otvorenom

Sve vrijeme tokom svoje 48-očasovne posjete papa je pozivao na mir u toj većinski hrišćanskoj zemlji od...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare