Đukanović: Zapadnom Balkanu potrebna jedinstvena poruka da svaka država ima svoje mjesto u EU

Zapadnom Balkanu treba jedinstvena poruka i nama treba poruka koja je evropska, odnosno da nam Evropa potvrdi ono što je govorila tokom prethodnih 30 godina, a to je da svaka evropska država, dakle i svaka zemlja Zapadnog Balkana, ima svoje mjesto u EU - kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović komentarišući izjavu predsjednika Francuske o Evropskoj uniji na dva kolosjeka, te smatra je li obeshrabrujuća za zemlje Zapadnog Balkana, naročito za Crnu Goru.

Đukanović je, po završetku radne posjete Njemačkoj, kazao da je pročitao poruku Makrona, te dodao da će biti važno da se u narednom periodu čuje i, “malo detaljnija elaboracija te ideje”.

Već sam kazao interpretirajući vam razgovor sa predsjednkom Štajnmajerom da je Zapadnom Balkanu nasušno potrebna jedinstvena poruka. Mi mislimo da je dobar dio problema koji sada vidimo na Zapadnom Balkanu posljedica konfuzije u odnosima Evropske unije sa Zapadnim Balkanom, konfuzija koju su iskoristile treće strane da penetriraju svoje interese u našem regionu, koji su suprotstavljeni interesima EU. Mislim da je ta konfuzija upravi izazvana vrlo šarolikim porukama kije već godinama dolaze sa različitih adresa – ocijenio je Đukanović.

Crnoj Gori, ističe, treba jedinstvena poruka.

Nama treba poruka koja je evropska. Nama treba samo da nam Evropa potvrdi ono što je govorila tokom prethodnih 30 godina, realizujući razne talase evropskog proširenja, a to je da svaka evropska država, dakle i svaka zemlja Zapadnog Balkana, ima svoje mjesto u EU, da Evropa nastavlja sa politikom regate u proširenju EU, što će reći, da će svako do svog mjesta doći zavisno od svoje sposobnosti da realizuje reforme i dostigne standarde, kazao je Đukanović.

Ništa, kako je dodao, sem toga.

Mislim da je to jedina dobra poruka koja bi po mom uvjerenju bila stimulativna za Zapadni Balkan, koja bi malo razbistrila tu maglu iznad Zapadnog Balkana, koja se navukla zahvaljujući konfuziji tokom posljednjih nekoliko godina, koja je realno opet otvorila prostor za uticaj malignih politika, jer, htjeli to sebi da priznamo ili ne, Zapadni Balkan je tradicionalno prostor na kojem su kroz istoriju mnogi uspješno manipulisali, mnogi nas uspješno zaustavljali u onome što su naši strateški interesi – ističe Đukanović.

Misli da je ovo vrijeme u kojem treba prekinuti sa manipulacijama, “usredsrediti se ka onome što nam je neupitan zajednički interes i zajednički cilj, a treba obezbijediti da nam u dostizanju tog cilja EU svojom jedinstvenošću i odlučnošću pomogne”.

Đukanović je, govoreći o službenoj posjeti Njemačkoj, kazao da je nastavljen kontinuitet dijaloga na najvišem nivou imeđu Crne Gore i Njemačke. 

Ovo je naš treći susret u poslednjih nekoliko godina i posebno je veoma važno da smo taj razgovor imali u ovako promijenjenim, složenim geopolitičkim okolnostima izazvanim agresijom Rusije na Ukrajinu. To je bila prilika da vidimo kako se Njemačka pozicionira u odnosu na jednu važnu evropsku politiku, politiku EU, a to je politika proširenja i kakav je odnos prema Zapadnom Balkanu. Dobili smo očekivanu, vrlo povoljnu poruku da Njemačka vidi Zapadni Balkan u EU i da naravno želi i dalje da poštuje ona pravila u politici proširenja koja su važila i za sve sadašnje članice EU – rekao je Đukanović.

To je, prema njegovim riječima, nešto što kao Crna Gora pozdravljamo i spremni smo da se vladamo pod tim pravilima.

Ne tražimo prečice, ali nepokolebljivo vjerujemo u potrebu evropske perspektive svih zemalja Zapadnog Balakan, spremni smo da radimo na reformama, na dostizanju svih počev od onih u oblasti vladavine prava da bismo ostvarili ravnopravnu poziciju u ujedinjenoj Evropi u narednom periodu – kazao je Đukanović. 

Razgovarali su, kako je precizirao, na tri teme.

Prva je bila domaća politička situacija u Crnoj Gori. Informisao sam uvaženog sagovornika o tome šta se dogodilo u Crnoj Gori u periodu od našeg poslednjeg susreta koji je bio oktobra 2020. godine, samo par mjeseci nakon završenih parlamentarnih izbora i kazao da se dogodili ono što sam mu zapravo tada i najavio, da se u Crnoj Gori dogodila jedna očekivana promjena vlasti, da je ta promjena vlasti svakako važan doprinos dinamici demolkratskog života u Crnoj Gori, ali da imam sumnju kod kapaciteta nove vladajuće koalicije i nove vlade da Crnu Goru vodi dinamično ka željenim ciljevima, prije svega ka pociciji članice EU. Takođe, kazao sam da se u međuvremenu dogodila promjena te vlade i da se dogodila na jedan regularan demokratski način što zapravo samo potvrđuje funkcionalnost crnogorske parlamentarne demokratije, i drugo, da je jako važno da Crna Gora ni u periodu prethodne vlade ni danas nije promijenila svoj strateški kurs. Crna Gora je dio evropske politike u regionu ZB, jedan, ja mislim uspješan promoter evropskog sistema vrijednosti, zemlja koja će sigurno nastaviti da bude lider u pregovaračkom procesu za dalje proširenje EU – naveo je Đukanović.

Razgovarali su i o situaciji u regionu. 

Kazao sam, i tu smo se složili, da se ta situacija nažalost pogoršala poslednjih godina, ali se pogoršala zahvaljujući malignom uticaju trećih strana na prostoru ZB i da odgovor na to mora biti vrlo usaglašen stav sa svih relevantnih evropskih adresa o jasnoj i doglednoj evropskoj perspektivi za sve zemlje ZB. Dakle, tu više ne mogu biti tolerisani različiti pogledi jer će ti različiti pogledi zapravo samo dalje zamagljivati suštinu, a ta suština je neizbježnost evropske perspektive a kada se zamagli ta suština onda se naravno otvara i prostor za dalji uticaj trećih strana koje nastupaju nažalost sa antievropske platforme. U tom kontekstu smo razgovarali o važnosti politike Berlinskog procesa, ukazao sam da je Berlinski proces vrlo komplementaran toj našoj politici proširenja EU na prostoru ZB sa čim je predsjednik Štajnmajer apsolutno saglasan. Kazao mi je da stav, ne samo njegov, nego stav nove njemačke vlade da će osnažiti Berlinski proces i složili smo se da nema potrebe za alternativama Berlinskom procesu, naprotiv, da je Berlinski proces i u prethodnom periodu pokazao vrlo važne performanse za ukupnu emancipaciju i evropeizaciju prostora ZB i da sa tom politikom treba samo dalje nastaviti – istakao je Đukanović.

Govorili su, dodaje, takođe, i o potrebi dinamiziranja bilateralnih odnosa u oblasti ekonomije.

Iznio sam našu potrebu da nam Njemačka pomogne u diversifikaciji naše ekonomije. Pandemija nam je ukazala da je važno da imamo dobar turizam i usluge ali da to nije dovoljno i da moramo raditi na razvoju drugih djelatnosti, tako da je moje očekivanje da dobijemo podršku iz Njemačke za dalji razvoj industrije i energetike, i predsjednik Štajnamjer mi je rekao da je to realno očekivanje i da će učiniti sve sa svoje strane da podstakne nadležne adrese u Njemačkoj da se krene u jednu takvu inicijativu i da će to svakako biti i odnos Njemačke i njenog uvažavanja okolnosti da je Crna Gora već godinama stoprocentno usaglašena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU – istakao je Đukanović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare