DPS potpisao Sporazum o popisu; Šehović: Sporazum potpisale gotovo sve opozicione partije i nacionalna vijeća

Demokratska partija socijalista DPS potpisala Sporazum o popisu koji im je poslao premijer Milojko Spajić, saznaje portal Standard. 

Lider SD-a Damir Šehović saopštio je u emisiji “Drugačija radio veza” da je potpisao sporazum o popisu koji je Milojko Spajić dostavio opoziciji.

“Neposredno prije dolaska u studio potpisao sam sporazum, a vidio sam da su to prethodno uradili gotovo svi predstavnici partija opozicija i nacionalnih savjeta. Potpisivanje sporazma znači da su se politički akteri obavezali da implementiraju kontrolne mehanizme koji su u sporazumu sadržani. Ukoliko budu implementirani prije 30. novembra popis može početi, ukoliko ne – zna se šta nam je činiti”, naveo je Šehović.

Kaže da su insistirali da datum popisa sporazumom ne bude preciziran.

Popis stanovništva u Crnoj Gori biće sproveden od 30. novembra do 15. decembra, predviđeno je predlogom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o popisu koji je 16. novembra predat u skupštinsku proceduru.

Sporazum o popisu se bavi pitanjima proširivanja popisnih komisija, kontrole unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru, zabrane partijama da sprovode popisnu kampanju.

Prijedlog sporazuma je poslat nakon što je Spajić prihvatio sve zahtjeve opozicije, a Monstat zvanično najavio novi javni poziv za popisivače.

Predviđeno je proširivanje popisnih komisija sa dva nova člana opozicije i jednim članom vijeća manje brojnih naroda u gradovima u kojima su zastupljeni.

Opozicija je ranije poručila da sada ostaje da se vidi da li se zahtjevi i uslovi mogu ispuniti do predviđenog roka za početak popisa, 30. novembar.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare