Đukanović – Tudik: Kao inspiracija za dalju saradnju ostaje snažniji ulazak francuskih kompanija u Crnu Goru

Nova politička realnost potvrda je demokratske zrelosti Crne Gore, naročito jer nijesu opravdana pojedina domaća i međunarodna očekivanja o nestabilnosti i opstrukciji rezultata izbornog procesa, što je novi prilog demokratiji Crne Gore, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na sastanku sa ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik.

“Uvjeren sam da je u prethodnom periodu napravljen pomak, naročito u oblasti bezbjednosti i odbrane. Iskazujem zahvalnost Republici Francuskoj za razumijevanje naših euroatlantskih aspiracija, podršku čanstvu u NATO, ali i aktivnom procesu pridruživanja EU, uključujući podršku Francuske ne samo u dijelu procedure već i značajne ekpertize”, kazao je Đukanović na sastanku sa Tudik.

Đukanović je naglasio važnost dalje dogradnje strukture za snaženje saradnje, uključujući kroz usaglašavanje sporazuma koji definiše uslove djelovanja Francuske agencije za razvoj u Crnoj Gori, i izrazio očekivanje za skoro potpisivanje sporazuma u oblasti odbrane, civilne zaštite i policijske saradnje.

“Imajući u vidu pozitivna iskustva sa investicijama iz Francuske, posebno u oblasti energetike i zaštite životne sredine, kao inspiracija za dalju saradnju ostaje snažniji ulazak francuskih kompanija u Crnu Goru”, poručio je on.

Tudik je uz zahvalnost za prijem visoko ocijenila odnose dvije zemlje i napredak koji je postignut u prethodnom periodu, uz saglasnost da su najbolji rezultati ostvareni u odbrani i bezbjednosti.

To je ocijenila izuzetno značajnim jer, kako je kazala, bezbjednost Crne Gore je i bezbjednost Francuske. Uz ocjenu o potrebi jačeg podsticaja ekonomske saradnje, iskazala je zadovoljstvo rezultatima novootvorene francuske škole u Crnoj Gori čiji polaznici ostaju kao ulog u dalju budućnost međusobnih odnosa.

“Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori u svjetlu nedavno održanih parlamentarnih izbora. Đukanović je izrazio nedvosmisleno opredjeljenje za dalje djelovanje u korist izvjesne evropske budućnosti Crne Gore”, saopšteno je iz predsjednikovog kabineta.

Tudik je naglasila da su izbori održani u miru, da je došlo do mirne i demokratske promjene vlasti.

“To je opet znak demokratije u Crnoj Gori, ono što doprinosi njenom imidžu i dokaz više zrelosti crnogorskog društva”, kazala je ona.

Tudik je kazala kako očekuje da će nova većina da nastavi, a ne ruši ono što je urađeno na evropskom putu, uz najiskrenije uvjerenje da izjave opredijeljenosti neće ostati samo to.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Prašović: Imao sam tremu, ali sam išao na sve...

Crnogorski boks dobija novu zvijezdu, zvijezdu koja bi uskoro mogla da planetarno zasija. Riječ je o Dilanu...

Rumunija: Preko pet hiljada novooboljelih, 107 osoba preminulo

Testirano je 36.815 osoba, ukupno 3.133.809 od početka pandemije, prenosi agencija Ađerpres. Na bolničkom...

Nekoliko podgoričkih ulica sjutra bez vode

Zbog radova na gradskoj vodovodnoj mreži potrošači iz Trebinjske ulice, Kninske, Bjelopoljske, Vlada Ćetkovića, Tivatske, Budvanske i...

Odgođeno Evropsko prvenstvo u Crnoj Gori

Kadetsko prvenstvo Evrope B divizije za rukometaše, koje je u januaru naredne godine trebalo da bude odigrano...

KCCG: Četrnaest pacijenata životno ugroženo

"Četrnaest pacijenata je životno ugroženo od kojih su tri intubirana i priključena na invazivnu mehaničku ventilaciju", saopšteno...

NAJČITANIJE

Spriječeno samoubistvo u zatvoru: Pritvorenika cimer skinuo sa vješala

Njega su u toj namjeri spriječili njegov cimer i službenici obezbjeđenja istražnog zatvora. Nema...

Demokrate dale kandidate za ministre

Prethodno su čelnici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević i predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, proslijedili su...

Supruga Joce Amserdama: To su budalaštine, tužićemo „Nacional“

Hrvatski nedjeljnik „Nacional” objavio je priču o navodnoj umiješanosti predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u ubistvo vlasnika tog...

IZGUBLJENO U PREVODU: Da li se ekspertski karakter vlade...

Pitanje je gdje se u svemu ovome izgubio najavljeni ekspertski karakter vlade. Da...

Abazović: Oko sektora bezbjednosti nema diskusije, a to podrazumijeva...

"Oko sektora bezbjednosti nema diskusije, a to podrazumijeva i MUP. Držimo se dogovora i poštovanja principa.
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare