Filipović: Dešavanja na Cetinju kraj priče o procrnogorskom bloku

Postizborna dešavanja na Cetinju mogu imati velike posljedice na državnu politiku jer će značiti kraj priče o procrnogorskom bloku, ocjenjuje za Gradsku televiziju politički analitičar Ljubomir Filipović.

Pita se da li će se SDP i na podgoričkim izborima slično ponašati ukoliko bude “tas na vagi”.

“Samo postavite sebi pitanje, da je SDP bio taj koji je nakon parlamentarnih izbora trebalo da prelomi kome će pripasti vlast, da li bi se na isti način ponašao? Na osnovu ovoga i ranijih iskustava sa Budvom, Tivtom, Herceg Novim, Kotorom, ja mislim da bi SDP postupio isto kao i sada na Cetinju”, kazao je Filipović.

On smatra da formiranje manjinske uprave na Cetinju nije moguće jer, kako kaže, SDP i Stara Garda nemaju dovoljno kapaciteta da pokriju profesionalna mjesta u gradu. Dodaje da će takva uprava biti uslovljena političkom podrškom GP URA i Demokrata koji će kontrolisati njene poteze.

“Mislim da se na primjeru Vlade Crne Gore pokazalo da uprava, odnosno izvršna vlast koja nema političku podršku u lokalnom parlamentu, ne može funkcionisati i ne može do kraja obavljati svoju funkciju u punom kapacitetu,” ističe Filipović.

Pozdravlja izjavu poslanice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković, koja je kazala da ono što se desilo juče u crnogorskoj Prijestonici nijesu belvederske vrijednosti i ciljevi. Ona je na Twitter-u napisala da “niko ne računa da će pod ruku zajedno sa onima koji kidišu na Crnu Goru!”

“Mislim da ona sebe želi da distancira od onih koji su dali podršku za manjinsku vlast na Cetinju jer su to ljudi koji su je mjesecima targetirali i sada sa njima treba formirati vlast,” smatra Filipović.

Odbornik DPS-a u Skupštini Prijestonice Oskar Huter kaže kako su rezultati jučerašnjeg glasanja za izbor predsjednika Skupštine jasno pokazali ko je sve vrijeme govorio istinu, a ko obmanjivao građane Cetinja, ko su politički saveznici i budući koalicioni partneri. Huter navodi da niko nije mogao da zamisli ovakvu izdaju interesa Cetinja i Crne Gore. Na njegovu izjavu reagovao je predsjednik cetinjskog odbora SDP-a Boris Kaluđerović koji je kazao da će se Cetinjem upravljati sa Cetinja, koliko god, kako ističe, to bilo bolno za one koji su navikli drugačije.

Podsjećamo, u cetinjskom parlametnu, juče je izabrana nova predsjednica glasovima SDP-a, Stare garde LSCG, URE i Demokrata čime je DPS, nakon 16 godina, postao opozicija u tom gradu. SDP je najavio formiranje koalicije sa Starom gardom i očekuje se da će uz podršku URE i Demokrata rukovoditi Cetinjem.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Danas novi protest pokreta “Ima nas”, pogledajte satnicu polazaka...

Oni su poručili da treba povući, kako su naveli, sramne izmjene Zakona o predsjedniku koje predstavljaju svojevrsni...

Pregovori o formiranju nove vlasti u Podgorici u utorak

U pitanju je sastanak povodom dogovora o što skorijem formiranju lokalne vlasti, kao i pitanju proglašenja finalnih...

Kolegijum danas o odgađanju sjednice

Sjednica na kojoj bi poslanici trebalo da glasaju o predlogu za izbor četvoro sudija Ustavnog suda zakazana...

RADOVI BEZ DOZVOLE NA ĆELIJI PIPERSKOJ: Srušili ogradu, dogradili...

Uz to, veći dio prvobitnog zemljanog prostora ispred manastira je ili popločan ili asfaltiran, što je dovelo...

KELEZIĆ: Obaveza suverenističkih stranaka je da budu motor protesta

POBJEDA: Sporadične proteste građana, izazvane potezima i odlukama vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića, pored ne naročitog...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare