GI 21.maj: Đeka da pokaže da je nepokolebljivo protiv diskriminacije

Građanska inicijativa ''21. maj'' pozvala je ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Gjeku da pokaže nepokolebljivu predanost da diskriminatornom ponašanju i predrasudama nema mjesta u crnogorskom društvu.

Povodom diskriminatornog postupanja Ministarstva prosvjete prema akademskom osoblju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK), Građanska inicijativa “21. maj” se, odvojenim pismima, obratila i ministrima ljudskih i manjinskih prava i finansija u Vladi Crne Gore.

“Ministru ljudskih i manjinskih prava je i te kako jasno koliko je problem diskriminacije važan i koliko je ključna brza i djelotvorna (re)akcija tim povodom. Posebno je zabrinjavajuće kada diskriminaciji pristupaju pojedini djelovi Vlade pa je, zbog prevladavanja ove neprimjerene i nedopustive situacije, oglašavanje Fatmira Gjeke nužno. Priča o inkluzivnijoj Crnoj Gori, integrisanijem i koherentnijem društvu, o čemu posebno voli da zbori naš uzoriti premijer dr Dritan Abazović, je besmislena uz ovakav primjer očigledne i nedopustive diskriminacije akademskog osoblja FCJK samo zato što su javno, na domaćoj i međunarodnoj sceni, prepoznati kao oštri i konstruktivni kritičari vlasti”, ističe Građanska inicijativa “21. maj”.

Od ministra finansija Aleksandra Damjanovića, iz “21. maj”-a su zatražili odgovarajući inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona o zaradama zapošljenih u javnom sektoru zbog odnosa Ministarstva prosvjete prema FCJK.

Podsjećamo, Građanska inicijativa “21. maj” je podnijela pritužbu Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Siniši Bjekoviću kako bi preduzeo odgovarajuće mjere za zaštitu ljudskih prava zbog neopravdanog pravljenja razlike između akademskog osoblja angažovanog na FCJK u odnosu na osoblja angažovana na nekoj drugoj visokoškolskoj ustanovi u javnom sektoru.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Klikovac: Žalosno da se Milatović nije odrekao podrške ratnog...

„Sad je još i jasnija izjava kad se desio Belveder“, poručio je Klikovac na Twitteru.

(VIDEO i FOTO) Haos u Francuskoj: Milioni na ulicama,...

Dan je protekao u blokadama željezničke pruge, puteva i dijela pariškog aerodroma Charles De Gaulle.

Direktor TikToka saslušan pred američkim Kongresom nakon višesatnog ispitivanja...

Kako je ranije objavljeno, Shou Zi Chew je uputio apel zakonodavcima da je aplikacija sigurna za američke...

Finska: Donešeni svi zakoni potrebni za članstvo u NATO-u

Taj potez finskog predsjednika znači da je Finska završila nacionalne mjere potrebne za pridruživanje NATO-u i da...

Vuković: Zakon o predsjedniku bio ustavni puč; Đurović: Đukanović...

Poslanik DF-a Dejan Đurović u emisiji "Argumenti" na TVCG kazao je da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare