Govor mržnje i atmosfera linča u Budvi, Jelušić za Standard: Uskoro prijava ODT-u

Scene sa posljednje dvije sjednice budvanskog parlamenta kada se raspravljalo o smjenama predsjednika opštine Marka Carevića i predsjednika SO Budva Krsta Radovića, na sve su ličile osim na raspravu ljudi koji su kao "najpametniji" izabrani da predstavljaju građane turističke prijestonice Crne Gore.

Sa govornice improvizovane sale, pored zgrade Opštine Budva, pljuštali su epiteti od kojih bi se postidio i vlasnik najzabačenije kafane pune pijanih ljudi.

“Lopove, idiote, nulo, licemjeru, nitkove….sipali su “prvi” i “drugi” čovjek Budve u pravcu nezavisnog odbornika Stevana Džakovića. A tek psovke na račun majke, pa sve do sedam koljena unazad, začinjene najmorbidnijom kletvom, kojom se najavljuje silovanje maloljetne djece, nešto je što Crna Gora do sada nije vidjela niti čula.

Sve je to prošlo bez ijedne opomene sa mjesta predsjedavajućeg, pa “makar samo da se operu usta”. I što je možda još gore, sve je postalo normalno, uobičajeno i čak nije zasluživalo dužnu pažnju medija.

A u etičkom kodeksu izabranih predstavnika i funkcionera u lokalnoj samoupravi, jasno i nedvosmisleno piše i to prema članu 6, stavu 1 da će se izabrani predstavnik i funkcioner učtivo, sa poštovanjem i bez diskriminacije odnositi prema kolegama.

Na pitanje kako komentariše uvredljive govore koje su odbornici upućivali sa govornice, te time prekršili Etički kodeks, predsjednik OO DPS Budva Predrag Jelušić, za Standard kaže da Statut, Poslovnik i Kodeks nisu ispoštovani ni u kojoj mjeri i da, ne samo da nije bilo opomena od strane predsjedavajućeg, već je bilo i fizičkog nasrtanja. Stoga, tvrdi, da nisu problem samo uvrede, već “atmosfera linča”.

Cilj je, kaže Jelušić, da se u ovaj problem uključe sve institucije kako se ovakav scenario nikad više ne bi ponovio, ni na jednom mjestu u Crnoj Gori, bez obzira sa koje političke adrese dolazio.

Jelušić se poziva na član 2 Ustava Crne Gore, objašnjavajući da nisu poštovana građanska prava zagrantovana Ustavom.

On je najavio da će, nakon što detaljno sagledaju dokumenta i činjenice koje posjeduju, uputiti prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra povremeno kiša, do 22 stepena

U večernjim satima padavine će u većem dijelu države oslabiti, a u planinama na sjeveru moguća je...

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je...

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.  HTP „Boku“ je...

Gutereš ugostio Abazovića i Radulovića: Podrška svim aktivnostima UN...

Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Radimo na daljem snaženju ekološke svijesti kako bi doprinijeli...

Muratović: Bošnjak pokušala da politički profitira na jednom tragičnom...

S obzirom na modele funkcionisanja Demokratskog fronta, kako je ocijenio, to ne bi bilo čudno, da Bošnjak,...

Medvedev: Dopala mi se Novakova izjava, vakcinacija privatna stvar

Đoković je rekao da ne zna da li će igrati na Australijan openu u januaru zbog striktnih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare