Izvor:Pobjeda

Gvozdenović: Opozicija željom da se izbori odgode ogoljava svoje slabosti i strah od rezultata

Politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović kazao je, u intervjuu Pobjedi, da je zadovoljan izbornim ambijentom, posebno doprinosom njegove partije optimizaciji izbornog i drugog zakonodavstva. Istakao je da je termin za izbore adekvatan, a da opozicija željom za prolongiranjem termina izbora ogoljava sve svoje slabosti i pesimizam po pitanju njihovog ishoda.

Da li je DPS počela izbornu kampanju i, ako jeste, na koji način je sprovodi?

Demokratska partija socijalista izbore nikad nije doživljavala ad hoc događajem, za koji je neophodno pripremiti se par mjeseci uoči održavanja, dobro sprovesti kampanju i pobijediti. Kao stalni pobjednici izbora, mi smo konstantno u kampanji, jer prema našim biračima, a i prema cjelokupnoj javnosti, imamo dvostruku obavezu: da realizujemo izborni program, odnosno platformu na bazi koje smo zaslužili najveće povjerenje građana, i uz to ponudimo još ambiciozniji plan za naredni četvorogodišnji period. Dokaz o našoj uspješnosti u sprovođenju prethodnih izbornih programa je kontinuitet naših pobjeda, a novi program koji nudimo biračima je recept za još jedan trijumf, koji ćemo ostvariti 30. avgusta.

Ova kampanja se po mnogo čemu razlikuje od svih prethodnih. Tu prije svega mislim na epidemiološku situaciju koja uslovljava potpuno nov način njenog vođenja. Pored tradicionalnih aktivnosti u kampanji, koje ćemo morati da prilagodimo mjerama NKT-a, poseban fokus stavićemo na digitalne i online platforme djelovanja. Siguran sam da ćemo i po ovom pitanju, kao i uvijek do sada, pokazati inovativniji pristup u odnosu na našu političku konkurenciju. Pripremamo i nešto potpuno novo u odnosu na posebne ciljne grupe.

Koliko će epidemiološka situacija uticati na predizborne aktivnosti i tok izbora i kako ste se prilagodili novonastalim okolnostima?

Koliko svi mi kao pojedinci i, svakako, kao društvo u cjelini budemo opredijeljeni za poštovanje osnovnih i posebnih mjera NKT-a, zavisiće i epidemiološka situacija, odnosno ambijent u kojem će se održati izbori. Imajući u vidu činjenicu da je država pravovremeno i adekvatno reagovala u odnosu na importaciju i širenje virusa, najveća odgovornost sada je na nama, građanima. Siguran sam da ćemo, kao mnogo puta do sada, pokazati punu odgovornost kako bismo prije svega sačuvali zdravlje, a posljedično i obezbijedili povoljan ambijent za održavanje najvažnijeg događaja u političkom životu jedne zemlje, kakav su izbori. DPS je pokazala da u potpunosti poštuje mjere, uostalom to javnost može da vidi kroz djelovanje naših predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kao i na lokalnom nivou.

Nije nam teško da se prilagodimo svemu onome što je preduslov za očuvanje javnog zdravlja, a našim primjerom, kao najodgovornija partija, pokazujemo i drugima kako postupati u novonastaloj situaciji. Sve aktivnosti koje organizujemo u susret izborima održavaju se u skladu sa preporukama, iako smo navikli na drugačije formate predizbornog djelovanja, imajući u vidu činjenicu da nas podržava ubjedljivo najveći broj birača, pa su i naši skupovi uvijek bili najmasovniji i najposjećeniji.

Zahtjevi pojedinih partija, koji su i na liniji stavova pojedinih analitičara, jesu da bi, zbog širenja korona virusa, trebalo odgoditi izbore. Kakav je Vaš stav o tome?

Sudeći po aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, kao i prognozama i pretpostavkama medicinske struke, kao i kraj mandata aktuelnog saziva Skupštine i Vlade, mišljenja sam da je termin za izbore adekvatan i da ih, apsolutno poštujući sve mjere i preporuke, treba sprovesti.

Moram da priznam da me čudi nezadovoljstvo opozicije terminom izbora. Opozicija, po pravilu, uvijek želi izbore što prije, ali svjedoci smo da crnogorska opozicija nije takav primjer. Sjetimo se samo straha kompletne opozicije da se izbori ne raspišu na polovini mandata aktuelnog saziva Skupštine, nakon ubjedljivih naših pobjeda na predsjedničkim i lokalnim izborima 2018. godine. Željom za prolongiranjem termina održavanja izbora opozicija zapravo ogoljava sve svoje slabosti i pesimizam po pitanju ishoda.

Tokom čitavog perioda između dva izborna ciklusa govorilo se, a djelimično i radilo na izbornim reformama. Kako vidite izborni ambijent u kome će se održati parlamentarni i lokalni izbori i jeste li zadovoljni urađenim na tom planu?

Bez obzira na to što smatramo da je izborni ambijent za sve prethodne izbore bio veoma kvalitetan, uvijek smo bili spremni za unaprjeđenje uslova u kojima se održavaju izbori i propisa koji definišu pravila održavanja izbora. To dokazuje činjenica da smo, samo u ovom sazivu Skupštine, dva puta inicirali rad na daljim izbornim reformama. Prvi put 2017. godine, kad je iz aktivnosti koje je počela interna radna grupa DPS-a nastala parlamentarna radna grupa koja je nastavila rad na nacrtnim verzijama propisa koje smo pripremili. Kao rezultat te naše inicijative, tri od četiri zakona vezana za izbore i izborni ambijent su izmijenjena. Za krovni propis, Zakon o izboru odbornika i poslanika, iz nama nerazumljivih razloga, izostala je neophodna podrška opozicije.

Podsjetiću, takođe, da je DPS inicirala formiranje Odbora za dalju reformu izbornog zakonodavstva, ali, nažalost, zbog konstantnih opstrukcija opozicije, Odbor nije u potpunosti ispunio svoju misiju. Žao mi je što je dio opozicije načelno iskazao spremnost za rad, a suštinski vršio opstrukcije sve vrijeme i time obmanuo i domaću, ali i međunarodnu javnost, koja je sve vrijeme do detalja bila upoznata sa pregovorima o formiranju odbora i kasnije sa njegovim radom.

Zadovoljan sam izbornim ambijentom u kome će se održati izbori, a posebno doprinosom DPS-a optimizaciji izbornog i drugog zakonodavstva u vezi sa izborima. Još jednom smo pokazali najveću odgovornost i spremnost da unapređujemo izborne propise, bez obzira na to što smo konstantni pobjednici izbora. Uvijek sa posebnom pažnjom tretiramo sve preporuke domaćih i međunarodnih partnera i institucija, što smo i sada dokazali u dva navrata tokom aktuelnog saziva Skupštine.

Dva zakona iz seta medijskih zakona usvojena su, ali ne kao rezultat konsenzusa vlasti i opozicije, već voljom parlamentarne većine, i to u izbornoj godini, mjesec pred održavanje izbora. Može li ta činjenica biti smetnja ambijentu u kojem se održavaju izbori?

Pomenuti zakoni su bili u djelokrugu rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. Koji su razlozi za odbijanje opozicije da pruži doprinos predloženim rješenjima, pitanje je za njih. Mišljenja smo da se radi o dobrim rješenjima, koja su na liniji međunarodnih standarda i prakse. Ne mislim da bilo šta što je u interesu unaprjeđenja cjelokupnog ambijenta za održavanje izbora, može biti, pa makar i formalna, smetnja za održavanje izbora, usljed činjenice da se propis donosi u izbornoj godini. Nema lošeg tajminga za dobar propis.

Mi smo na usvajanje ova dva zakona bili spremni i prije, kad smo usaglašavali sa opozicijom spektar aktivnosti Odbora za izborno zakonodavstvo, pa je bilo dovoljno vremena za zajednički rad. Vjerovatno da je opozicija kao i mnogo puta vođena principom naknadne pameti, sad uvidjela propuštenu šansu za postizanje kompromisa po ovim pitanjima u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, pa se napadima na DPS pokušava opravdati kod dijela međunarodne zajednice, uključenog u proces pregovora o formiranju odbora.

Na čemu će se bazirati izborni program DPS-a?

Dosadašnji rezultati na razvoju ekonomije osnova su za dalji ekonomski napredak.

Počeli smo i nastavili veliki broj krupnih razvojnih projekata čijim će završetkom značajno biti unaprijeđen kvalitet života građana i uslovi za dalji ekonomski razvoj. Ključni prioritet politike Demokratske partije socijalista je stvaranje uslova za unaprjeđenje kvaliteta života po mjeri građana savremene Evrope. Dalje unaprjeđenje poslovnog ambijenta, jačanje makroekonomske stabilnosti i povećanje konkurentnosti ekonomije, preduslovi su za dalje privlačenje investicija i za stvaranje više šansi za učešće domaćih preduzetnika u realizaciji velikih projekata i otvaranju novih radnih mjesta. Zdravstvena i ekonomska kriza izazvane pandemijom korona virusa i našu ekonomiju su stavile pred brojne izazove. Zbog toga će naš program biti adekvatan odgovor na krizu, ali i šansa i putokaz za dalji razvoj. Dugoročni razvoj turizma na bazi definisanog koncepta, treba da rezultira diverzifikovanim turističkim proizvodom koji se bazira na raspoloživim prirodnim, antropogenim i ekološkim resursima, usklađenim sa trendovima na međunarodnom turističkom tržištu u pogledu održivog razvoja, prožet jedinstvenim odlikama Crne Gore. Osim toga, novim konceptom razvoja u sektoru poljoprivrede otvaramo značajne mogućnosti za novu proizvodnju, nova radna mjesta, novu vrijednost, novi značajni ekonomski rast i svim tim zajedno novi iskorak ka našem krajnjem cilju – u dostizanju evropskog kvaliteta života. Dalje jačanje prerađivačke industrije biće takođe u našem fokusu u narednom periodu. Inovacije i razvoj digitalne ekonomije je naš put razvoja.

Ono što je posebno važno, sudeći po nekim aktuelnim pojavama i fenomenima, kao i buđenju duhova prošlosti u mjesecima za nama, je neophodnost daljeg posvećenog rada na učvršćivanju otvorenog, građanskog i demokratskog društva evropskih vrijednosti, uz njegovanje slobodarske tradicije i tekovina antifašizma. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da ove vrijednosti, toliko čuvane, bilo ko zatamni pokušajima prekrajanja istorije.

Dodatno, naša partija prepoznaje vrijednost koju mladi imaju za našu zemlju, pa ćemo se posebno fokusirati na programe podrške njihovom radu i životu u zemlji.

Kroz članstvo u NATO i našu aktivnu ulogu u multilateralnim i bilateralnim forumima, u proteklom mandatu smo uspostavili temelje novog vrijednosnog sistema u Crnoj Gori i građanima i privredi omogućili pouzdanu i bezbjednu budućnost. Nastavićemo da na tim temeljima gradimo nove prilike i šanse za dalji ekonomski prosperitet, međunarodni integritet i poštovanje Crne Gore na globalnoj međunarodnoj sceni.

Kako se DPS sprema za lokalne izbore i da li, imajući u vidu aktuelna dešavanja u Budvi, namjeravate da u koaliciju uključite i neke druge partije, osim tradicionalnih partnera?

Svjedoci smo optužbi naše političke konkurencije o navodnom prekrajanju izborne volje građana, nakon preuzimanja vlasti od DPS-a i partnera u Kotoru i Budvi. Optužbe su paradoksalne, imajući u vidu činjenicu da je upravo DPS osvojila najveće povjerenje građana u tim opštinama na lokalnim izborima 2016. godine. Kako su pojedine opozicione partije na lokalnom nivou odlučile da uđu u neprincipijelne koalicije nakon izbora 2016. godine, možemo zaključiti da su upravo takvi manevri u formiranju lokalne vlasti eklatantni primjeri prekrajanja izborne volje građana. Vraćanje vlasti u Kotoru i Budvi je, rekao bih, vraćanje na osnovna očekivanja od demokratskih principa u procesu finalizacije izbora, jer partija koja je samostalno osvojila ubjedljivo najveći broj glasova, dobija i obavezu i odgovornost da, dominantno, upravlja tim lokalnim upravama.

Drago nam je da su neke partije na lokalnom nivou prepoznale i priznale greške, i ispravile ih, svrstavajući se u korpus progresivnih snaga koje su u stanju da na adekvatan način odgovore izazovima razvoja opština primorskog regiona. Naša otvorenost za nastavak uspješne priče razvoja Kotora i Budve pod koordinacijom naše partije je neupitna, i spremni smo za široki konsenzus partija koje žele dobro ovim opštinama.

Više od 50 odsto novih imena na listi

Šef Kluba poslanika DPS-a kazao je da će predizborna lista DPS-a biti najbolja politička ponuda do sada. Šta to tačno podrazumijeva?

DPS lista će biti, kao što je rekao kolega Rakočević, ubjedljivo najbolja politička ponuda, kao i svaki put do sada. Uz najbolje programe i viziju razvoja Crne Gore, kadrovska politika je posebna komparativna prednost DPS-a, koja je, između ostalog, donosila ogroman doprinos svim našim izbornim pobjedama. Najkvalitetnija kadrovska ponuda je naša obaveza i prema biračima, ali i prema Crnoj Gori, koju naša partija, dominantnim učešćem u vlasti, vodi svih ovih godina. Ne vrijede nam mnogo ambiciozni izborni programi, ukoliko ne posjedujemo adekvatan kadrovski potencijal da odgovori izazovu realizacije programa. Na listi će biti više od 50 odsto novih kandidata.

U fazi finalizacije smo liste odgovornih, profesionalnih, Crnoj Gori posvećenih ljudi, koji će iznijeti teret izbora i dobiti ubjedljivo najveću podršku građana za naredni četvorogodišnji period. Trend podmlađivanja naših kandidata za parlament biće nastavljen. Biće dosta i novih, javnosti možda ne toliko poznatih ljudi, ali sigurno sposobnih da doprinesu ostvarenju misije i vizije DPS-a, koje su na liniji sigurnog i evropskog puta naše zemlje.

Predsjednik države ne može biti nosilac liste

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović prvi put neće biti na čelu liste. Zašto?

Ime predsjednika Đukanovića je u nazivu liste, a on kao predsjednik Crne Gore nije poslanički kandidat, u skladu sa zakonom, i logično je da broj jedan bude premijer Duško Marković, koji je zamjenik predsjednika.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Raste broj zaraženih u Austriji, žarište u Beču

Glavni grad Austrije, Beč, ponovo je glavno žarište sa 205 novozaraženih, a slijede Štajerska i Gornja Austrija...

Dogodilo se na današnji datum, 22. septembar

1241. - Islandski pisac i istoričar Sturulson Snori, autor najobimnije sage o norveškim kraljevima, ubijen je u...

Danas nam stiže jesen

Jesen će za stanovnike sjeverne Zemljine polulopte početi danas u 15 časova i 30 minuta.

U Mađarskoj još 633 zaraženih, osmoro preminulo

Prema podacima zvaničnog sajta koronavirus.gov.hu, broj oboljelih se od posljednjeg presjeka povećao za 633, čime je ukupno...

U Baru 111 osoba zaraženih koronavirusom

“U izvjesnoj mjeri se smanjio broj naših sugrađana koji se nalaze pod pojačanim nadzorom – trenutno ih...

NAJČITANIJE

NEMA VIŠE ČEKANJA: Medojevićev PzP sa svojih pet poslanika...

Tvrd stav Abazovićeve koalicije o tome ko može biti dio vlasti, a ko...

Knežević i Mandić bez dogovora sa Abazovićem i pored...

Do sastanka lidera DF-a sa Abazovićem uz posredništvo SPC došlo je nakon što su prekinuti pregovori trojne...

MEDOJEVIĆ: “URA sa četiri mandata ucjenjuje, šta vam tu...

Insistiranje koalicije Crno na bijelo ili tačnije građanskog pokreta URA na ekspertskoj vladi,...

Ko pomene četnike i Amfilohija ne gine mu krivična...

Javnost je upoznata sa prijavom koju je ova NVO podnijela protiv novinara i publiciste Ranka Đonovića zbog autorskog teksta...

Balkan šokiran: Četnik premijer Crne Gore?

Do juče “anonimni” univerzitetski profesor, predvodnik najjače opozicione liste na nedavnim izborima, koji se za širu javnost...

Komentari

avatar