Izvor:Nova M

Jakšić: Srbija se miješa u izbore u Nikšiću

Protjerivanje osam srpskih državljana iz Crne Gore rezultat je oprobane prakse koju tamošnja vlast koristi tokom kampanja u Srbiji kako bi uticala na izborne procese, objašnjava za Novu M politički analitičar Boško Jakšić. Ipak, kako navodi, razlika je u tome da takvi potezi u sredini kao što je Nikšić, odmah nakon raspisivanja izbora u tom gradu, imaju ogromne rizike.

Dakle prisustvo funkcionera SNS-a je direktna provokacija nezavisnosti Crne Gore i na neki način potvrda shvatanja da je Crna Gora srpski zabran u kome Beograd može da radi šta hoće. A to šta hoće je manipulativno finansiranje svojih štićenika čiji je zadatak da obore slabašnu Vladu Zdravka Krivokapića i u vrhove odlučivanja vrate beogradske miljenike da grade ono što Vučić naziva srpskim svijetom.

Biće teško, kaže Jakšić, odgovoriti na pitanje šta su ljudi iz SNS-a radili u Nikšiću. Dodaje i da će epilog cijele priče biti potpuno nezadovoljstvo u Beogradu, što će dalje uticati na odnose dvije zemlje.

Ali će to svakako doprinijeti dodatnom zaoštravanju odnosa jer je istovremeno očigledno da predsjednik Vučić nije zadovoljan premijerom Krivokapićem i to je nasleđe iz vremena mitropolita Amfilohija i Beograd će nastaviti da daje podršku partnerima sa kojima je Vučić ovdje polagao badnjake i otvarao autoputeve, kao što su Mandić i Knežević.

Ipak, za to još uvijek nema dokaza. Zvaničan razlog protjerivanja srpskih državljana je to što nijesu posjedovali dozvole za privremeni boravak i rad, a bili su angažovani od strane Nove srpske demokratije, kako je saopšteno iz Uprave policije. No njima, tužilaštvu, kao ni Agenciji za spriječavanje korupcije nije bilo prijava zbog navodne kupovine glasova u gradu pod Trebjesom uoči lokalnih izbora u Nikšiću zakazanih za 14. mart. Ti su izbori prvi nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, veoma neizvjesni zbog čega se atmosfera već zahuktava čak i prije zvaničnog početka kampanje. Promjene u vrhu DPS-a mjesec i po prije nego što ce Nikšićani birati ko će u naredne 4 godine upravljati gradom, ali i promjene u vrhu SDP-a mogle uticati na rezultat, smatra Jakšić.

Ukoliko do toga dođe, onda će to njih formirati i postaviti kao značajne aktere crnogorskog političkog života. Ali treba vidjeti zato što je situacija gotovo pola-pola. Parlamentarna većina je veća za jednog poslanika, visok je stepen neizvjesnosti svega što se događa u Crnoj Gori..

Tu neizvjesnost, smatra Jakšić, koriste njeni susjedi kao što je Srbija i ne odustaju u pokušajima da naruše krhki politički balans koji sada postoji.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Uprava policije demantuje: Nije izdato naređenje o pripravnosti i...

- Navodi iz predmetne objave su netačni i niko od rukovodilaca Uprave policije nije dao bilo kakvo...

Eraković optužio IJZ i MZ za katastrofalne procente vakcinacije...

Ovaj rezultat je ocijenio katastrofalnim i kazao da je ova stopa vakcinacije vraćanje u srednji vijek. Konstatovao...

Spašeni turisti, satima zaglavljeni u stijeni u Vusanju

“Evakuacija sa nepristupačnog terena trajala je gotovo sedam sati”, saopštili su iz GSS-a.  . Oni...

Ukrajinski zvaničnik: Rusija granatirala Hmeljnicki, poginula jedna osoba; Kirilenko...

Prije nekoliko sati iznad tog područja ispaljene su četiri rakete, a snage protiv...

ISPORUKA STRUJE ZA ŽELJEZARU: Daka Davidović čeka EPCG do...

Očekuje da bi do petka, kada je zakazan novi sastanak radnika Željezare u vezi sudbine ove fabrike,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare