test

Janjić: Brisel nije pominjao crkvu jer im odgovara smjena vlasti

Standard

18/10/2020

08:20

Uposljednjem Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru nije pomenuto direktno miješanje Srpske crkve u izbore kako bi se postigao politicki kompromis i omogucila promjena vlasti. Brisel nije zanimalo ko je učestvovao, cak nije pomenut ni uticaj Srbije, ni uticaj Rusije, oni su imali cilj i postignut je - kaže u izjavi za Pobjedu politicki analitičar Dušan Janjić.



Kaže da je ovo tipično evropsko ponašanje dvostrukih aršina kako bi se zadovoljili uticajni njemački krugovi, koji su upleteni u formiranje nove crnogorske vlade.

– Brisel je htio da postigne taj politički kompromis – da se omogući promjena vlasti u Crnoj Gori i da se time zadovolje značajni uticajni krugovi Njemačke organizovani oko Zelenih i Socijaldemokrata. Mislim da je to bilo ključno i EK ničm nije htjela da dovede u pitanje legitimitet izbora u Crnoj Gori – kaže Janjić.

On objašnjava da se već godinama stvara predstava o Đukanovicu kao autoritarnom vladaru.

– To je ono što se dogodilo sa Kirom Gligorovim u Makedoniji. Nijesu imali neki bolji argument pa su autoritarnost dokazivali pozivanjem na svoje izvore, a to je dio crnogorske opozicije koji ima uporište u Njemačkoj u zadnjih 15 godina. Kako bi se ,,autoritarni“ režim smijenio mi nećemo pominjati kako je došlo do te smjene i ko je sve učestvovao i zato u Izvještaju nije pomenut ni uticaj crkve, ni uticaj Srbije, ni uticaj Rusije – objašnjava Janjić.

Janjić svoje tvrdnje potkrepljuje i iznenadnom posjetom Đukanovica Berlinu.

– Pogledajte što je rezultat posjete crnogorskog predsjednika Berlinu. Nije on tražio prijem, već su ga zvali i sad su zadovoljni jer je im je obećao da će uraditi ono što je najavio. Omogućiće formiranje vlade. Kada me pitate zašto su ga zvali, reći cu vam, boje se. Sada imaju strah da taj eksperiment sa novom crnogorskom vladom neće uspjeti. Ušli su u nešto i sad se boje kako će ta heterogena družina funkcionisati, jer ta vlada mora da se napravi i njih više ne interesuje koliko će to da traje. Mislim da je u pitanju politizacija Izvještaja koji je proizvod politickog kompromisa – kaže naš sagovornik.

Ističe da je nova crnogorska vecina uspjela da potpiše Sporazum da ce poštovati spoljno- politička dostignuća Crne Gore, ali ni u Briselu niti u Berlinu mnogi ne vjeruju u to.

– Vidjećemo šta ce biti, ali ce se ovi dvostruki standardi Evropskoj komisiji obiti o glavu. Pogledajte samo Izvještaj EK za Srbiju. Oni su srpske izbore proglasili legalnim i čak pohvalili regionalnu saradnju Beograda. Toliko o tome koliko su bili objektivni – zaključuje Janjić.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)