Izvor:Pobjeda

Janjić: Brisel nije pominjao crkvu jer im odgovara smjena vlasti

Uposljednjem Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru nije pomenuto direktno miješanje Srpske crkve u izbore kako bi se postigao politicki kompromis i omogucila promjena vlasti. Brisel nije zanimalo ko je učestvovao, cak nije pomenut ni uticaj Srbije, ni uticaj Rusije, oni su imali cilj i postignut je - kaže u izjavi za Pobjedu politicki analitičar Dušan Janjić.

Kaže da je ovo tipično evropsko ponašanje dvostrukih aršina kako bi se zadovoljili uticajni njemački krugovi, koji su upleteni u formiranje nove crnogorske vlade.

– Brisel je htio da postigne taj politički kompromis – da se omogući promjena vlasti u Crnoj Gori i da se time zadovolje značajni uticajni krugovi Njemačke organizovani oko Zelenih i Socijaldemokrata. Mislim da je to bilo ključno i EK ničm nije htjela da dovede u pitanje legitimitet izbora u Crnoj Gori – kaže Janjić.

On objašnjava da se već godinama stvara predstava o Đukanovicu kao autoritarnom vladaru.

– To je ono što se dogodilo sa Kirom Gligorovim u Makedoniji. Nijesu imali neki bolji argument pa su autoritarnost dokazivali pozivanjem na svoje izvore, a to je dio crnogorske opozicije koji ima uporište u Njemačkoj u zadnjih 15 godina. Kako bi se ,,autoritarni“ režim smijenio mi nećemo pominjati kako je došlo do te smjene i ko je sve učestvovao i zato u Izvještaju nije pomenut ni uticaj crkve, ni uticaj Srbije, ni uticaj Rusije – objašnjava Janjić.

Janjić svoje tvrdnje potkrepljuje i iznenadnom posjetom Đukanovica Berlinu.

– Pogledajte što je rezultat posjete crnogorskog predsjednika Berlinu. Nije on tražio prijem, već su ga zvali i sad su zadovoljni jer je im je obećao da će uraditi ono što je najavio. Omogućiće formiranje vlade. Kada me pitate zašto su ga zvali, reći cu vam, boje se. Sada imaju strah da taj eksperiment sa novom crnogorskom vladom neće uspjeti. Ušli su u nešto i sad se boje kako će ta heterogena družina funkcionisati, jer ta vlada mora da se napravi i njih više ne interesuje koliko će to da traje. Mislim da je u pitanju politizacija Izvještaja koji je proizvod politickog kompromisa – kaže naš sagovornik.

Ističe da je nova crnogorska vecina uspjela da potpiše Sporazum da ce poštovati spoljno- politička dostignuća Crne Gore, ali ni u Briselu niti u Berlinu mnogi ne vjeruju u to.

– Vidjećemo šta ce biti, ali ce se ovi dvostruki standardi Evropskoj komisiji obiti o glavu. Pogledajte samo Izvještaj EK za Srbiju. Oni su srpske izbore proglasili legalnim i čak pohvalili regionalnu saradnju Beograda. Toliko o tome koliko su bili objektivni – zaključuje Janjić.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

U Češkoj maske obavezne i na otvorenom

Navodeći da je obavezno nošenje maski i u privatnim vozilima, Primula je napomenuo da vlada još uvek...

Marković, Tegeltija i Popa otvorili granični prelaz Vraćenovići –...

„Zajednički drumski prelaz sa Albanijom, Sukobin – Murićani, otvoren još 2009. godine, dugo je bio jedini te...

Novović: Abazović, zeleni populist

"Nakon njegovog nastupa postalo je jasno da Dritan Abazović sa uvjerljivošću kojom brani zelene ideje ne bi...

UPCG podržava zahtjeve crnogorskih ugostitelja

"Zabrinuti zbog izuzetno teške situacije u kojoj se našla ukupna crnogorska privreda, a i ugostiteljstvo kao trenutno...

U Nagorno-Karabahu stradalo 772 vojnika

Ukupan broj poginulih vojnika regiona Nagorno-Karabah u sukobima sa azerbejdžanskim snagama, koji su počeli 27. septembra, porastao...

NAJČITANIJE

STANDARD NA MJESTU UBISTVA PRELEVIĆA I PEKOVIĆA: Forenzičari izuzimaju...

Kako Standard saznaje ispituje se da li su mladići u vikendici bili od subote. Istraga će utvriditi...

Srpska policija bez objašnjenja na aerodromu maltretirala urednicu Standarda:...

Da srpska policija ima specijalan tretman prema crnogorskim novinarima i uredništvu portala Standard juče se drugi put...

“Vlast je vlast, a čast je čast”, MUHOVIĆ ZA...

Slavljenje ratnih zločinaca, negiranje genocida u Srebrenici samo su dio eksponiranih i suštinskih...

U vozilu pronađeno skoro 200 kilograma marihuane: Uhapšen Slobo...

Na osnovu prikupljenih saznanja policija je locirala u jednom podgoričkom naselju vozilo marke...

DF PISAO MANDATARU: Ako nastavimo ovako imaćemo 50 kandidata...

U pismu, prema saznanjima Pobjede, Mandić i Knežević navode da je takav pristup jedino demokratski i ispravan.
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare