test

KO JE ROBERT ŽIŽIĆ KOJI IMA PRAVO GLASA U SRBIJI I CRNOJ GORI: Tvrdi da od 2012. ne glasa u Srbiji, ali da je ostao vjeran ideologiji srpskog nacionalizma

A. Tahirović

12/03/2021

14:19

Na spisku od 954 imena koji je Standard proslijedio nadležnim institucijama na provjeru, a za koji se sumnja da se radi o duplo upisanim biračima – u biračkom spisku Opštine Nikšić i u Srbiji, nalazi se i Robert Žižić, bivši član crnogorskog ogranka Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Standard je kontaktirao Roberta Žižića koji objašnjava da je rođen u Nikšiću 1973. godine, a da je otišao u Beograd na školovanje 1989. godine.

”Oko dvadeset godina rezident sam Crne Gore sa stalnim prebivalištem i mjestom boravka u Beogradu gdje sam bio uredno prijavljen. Posjedovao sam ličnu kartu i pasoš Republike Srbije u vrijeme SFRJ i SRJ. Tokom tog vremena imao sam crnogorsko državljanstvo, iako sam bio odjavljen iz Crne Gore, a pravo glasa sam koristio na izborima u Srbiji. Kao crnogorski državljanin, sa prebivalištem u Srbiji, nisam imao pravo da glasam na referendumu u Crnoj Gori i da odlučujem o budućnosti države čiji sam državljanin i u kojoj mi je ostavljena u nasledstvo đedovina”, kazao je on u izjavi za Standard.

Žižić kaže da se vratio da živi u Crnu Goru 2012. godine gdje se uredno prijavio sa prebivalištem u porodičnom stanu i od tada koristi pravo glasa u Crnoj Gori.

Tvrdi da po povratku u Crnu Goru nikada nije glasao u Srbiji i napominje da se ti podaci mogu provjeriti u arhivi u DIK u Srbiji.

Robert Žižić postaje član Srpske radiklane stranke 24. februara 2013. godine, na dan kada se Vojislavu Šešelju navršava deset godina robije u Hagu, poslije fijaska na parlamentarnim izborima u Srbiji kada radikali ostaju ispod cenzusa sa 2% osvojenih glasova. Zatim, 2015. godine na Devetom otadžbinskom kongresu, Žižić je izabran za člana Centralne otadžbinske uprave u Beogradu, koja je najveći organ SRS.

Robert Žižić je visoki oficir tvrdolinijaške Balkanske kozačke vojske, ogranka ruskog tradicionalnog vojnog pokreta.

Takođe je osnovao i ultranacionalistički pokret Srpski odbor Zavjetnici u Crnoj Gori. Mišljenja je „da je Rusija jedini pravi, prirodni saveznik Crne Gore“.

”Opijen vjekovnim snom i sa željom za ujedinjenje svih Srba od mora do Dunava u jednoj državi, nakon godinu dana političkog djelovanja, 23. januara 2016. godine, ulazim u žestok sukob sa Šešeljem zbog kršenja Statuta SRS i političke saradnje SRS sa strankama koje se otvoreno zalažu za EU ili NATO, kao što su Nova srpska demokratija i Pokret za promjene u CG, suprotstavljajući se Šešeljovoj namjeri da se potkusurava sa SRS u CG zarad interesa Vučićeve i Đukanovićeve “visoke politike”. Sa većinom članova SRS u CG, ostao sam vjeran ideologiji srpskog nacionalizma i 24. februara 2016. godine osnovao sam nacionalistički desničarski pokret Srpski sabor Zavjetnici Svetog Petra Cetinjskog, kada SRS u CG faktički prestaje da postoji”, kaže on za Standard.

Ističe i da je zaslužan za formiranje kičme Balkanske kozačke vojske u Crnoj Gori. U odnosu na to, u razgovoru za Standard nadovezao se i na ”državni udar”.

” U međuvrmenu sam prepoznao da je ona trebala da posluži projektovanoj aferi “državni udar” u nizu pokušaja obmanjivanja crnogorske javnosti, kako bi se diskreditovala Kozačka vojska RF preko lažnog i samozvanog atamana Slobodana Pejovića i eventualno uvukla Rusija u konflikt zbog miješanja u regionu, za račun uigranog tandema Mandić – Đukanović. Konačan cilj je bio ulazak Crne Gore u NATO. Uz Božiju pomoć uspio sam da osujetim ovu akciju i sačuvam obraz Kozačkoj vojsci, a epilog ove priče javnosti je poznat preko suđenja projektovanim žrtvama “državnog udara” : generalu Dikiću i ostalim srpskim državljanima”, dodao je Žižić.

Žižić se trenutno nalazi u predsjedništvu glavnog odbora Srpske liste i prvi je čovjek stranke, Opštinskog odbora za Nikšić.

Jedan je od osnivača veb-sajta Ujedinjenje zajedno sa Dobrilom Dedeićem.

Podsjetimo, Standard je proslijedio nadležnim institucijama na provjeru spisak od 954 imena, za koji se sumnja da se radi o duplo upisanim biračima – u biračkom spisku Opštine Nikšić i u Srbiji.

Na tom spisku nalazi se i kandidat na listi ”Za budućnost Nikšića”, ljekar Mirko Varajić. O tome više možete pročitati ovdje.

Na istom spisku je i savjetnica predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, rukovoditeljka Službe za odnose s javnošću Andrijana Đordan, o čemu je Standard takođe pisao, a nalazi se na sljedećem linku.

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću, postupajući po prijavi portala Standard, tražilo je od Uprave policije – CB Nikšić prikupljanje potrebnih obavještenja i provjeru načina i zakonitosti upisa u birački spisak u Nikšiću, svih navedenih lica na spisku od 954 imena, za koja se sumnja da su duplo upisani birači, kazao je Standardu državni tužilac – portparol Stevo Šekarić.

”Ukoliko se utvrdi da su neka od navedenih lica nezakonito upisana u biračke spiskove u Nikšiću i ukoliko se utvrdi da bi se u radnjama nekih od navedenih lica ili pak nekih drugih službenih lica, koja vode biračke spiskove u Nikšiću, moglo raditi o elementima krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, biće pokrenut krivični postupak protiv istih”, saopštio je tužilac Šekarić Standardu.

Stoga, portal Standard je i danas, nakon nekoliko urgencija, još jednom uputio pitanja Upravi policije koja već više nedjelju dana nije odgovorila na mejl sa priloženim spiskovima. Standard je tražio od UP da pruže informaciju da li je Uprava policije, na zahtjev ODT Nikšić zatražila od NCB Interpol Podgorica da stupi u kontakt sa NCB Interpol Beograd kako bi se izvršila provjera ovih spiskova.

Izvor (naslovna fotografija):

”Slikano kada sam organizovao proteste ispred Americke ambasade u Podgorici, na dan kada je Radovan Karadzic osudjen u Hagu na 40 godina robije.”

Ostavite komentar

Komentari (2)

Poznanik

13 Mar. at 12:08

Spasoje Tomicu, smiri se. Ti nijesi bot, nego bolesnik.

Cgnk

12 Mar. at 19:33

Robert Žižić je jedna bitanga.

0

12 Mar. at 22:49