Komisija za zdravstvo DPS: Nestašica ljekova i medicinskih sredstava sve učestalija, izbori početak izvlačenja Crne Gore iz zdravstvene krize

Populizam prije ili kasnije dolazi na naplatu, a građani Crne Gore već mjesecima plaćaju cijenu programa “Evropa sad”! Nestašica ljekova i medicinskih sredstava je svakodnevna, od onih osnovnih (hidrogen, drvene špatule, gaze itd.) pa do onih koji se koriste za liječenje najtežih onkoloških bolesnika, stoji u saopštenju DPS-a.

Iako su, kako kažu, na katastrofalnu situaciju u zdravstvu više puta ukazivali, ističu da im uopšte nije drago što su u ovome saglasni sa ministrom zdravlja “u krnjoj Vladi u (produženom!) tehničkom mandatu” Dragoslavom Šćekićem.

“Kada je bilo važno samo biti protiv DPS, Šćekić, kao direktor FZO, i tadašnja ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, gromoglasno su podržali ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje zaposlenih i time ugrozili ustavnu kategoriju- zaštitu zdravlja stanovništva.

Kako su radili “eksperti” 42. i 43. Vlade najbolje govore podaci o dugu FZO. Dug u zdravstvenom sistemu je od 2009. do 2020. godine porastao sa 32 miliona na 40 miliona. Međutim, za samo godinu dana je značajno porastao, i na kraju prošle godine iznosio je 65,7 miliona evra. Danas dug iznosi preko 100 miliona i svima je jasno da zdravstveni sistem ne može da funkcioniše.

Danas Dragoslav Šćekić “razmatra vraćanje zdravstvenih doprinosa koji su ukinuti populistički bez analize i zbog povećanja plata””, navode u saopštenju.

Iskustvo Slovenije, koja je nakon dvije godine morala da vrati obavezno zdravstveno osiguranje, kako tvrde, nije bilo dovoljno samozvanim ekspertima. Željeli su, kažu, da eksperimentišu državnim novcem i zdravljem građana.

Iz DPS dodaju da nas skupo košta ovo otrežnjenje.

“Kada kompletnu vlast u državi drži nekoliko stranaka koje ukupno imaju podršku 2,8% građana, dijagnoza je više nego jasna. Sat je otkucao, politička penzija ili krivične prijave su jedini mogući epilog za političke autsajdere. Vanredni parlamentarni izbori su početak izvlačenja Crne Gore iz političke, finansijske, privredne, zdravstvene ali i moralne i društvene krize”, zaključuju iz Komisije za zdravstvo DPS-a.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đoković osvojio desetu tutilu na Austalijan openu

Đoković je odlično počeo meč, dobro servirao, bio siguran sa osnovne linije, lako osvajao svoje gemove u...

PEN centar: Poziv na saslušanje Savković Vukčević pokazatelj uticaja...

“Najnoviji slučaj poziva na policijsko saslušanje Nele Savković Vukčević, članice Crnogorskoga PEN centra, povodom javno iznijetoga stava...

SD: Progon neistomišljenika se nastavlja, podrška poslanici Savković Vukčević

“Poslanica Savković Vukčević je “kriva” samo za jedno, što je rekla istinu. Nažalost, vlast i nadležni u...

Istorijski dan za muslimane Podgorice: Počeli radovi na iskopavanju...

“Danas prisustvujemo istorijskom činu, nakon više od pedeset godina u Podgorici će biti izgrađena džamija. Ovo je...

Abazović da prekine sa etiketiranjem NVO

“Nedopustivo je da se premijer služi neistinitim optužbama kako bi urušio ugled nevladinih organizacija koje argumentovano kritikuju...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare