Konjević: Barović jednim metkom zasutavio razaranja hrvatskih gradova

Spomen-ploču admiralu bivše JNA Vladimiru Baroviću otkrili su na ostrvu Vis u Hrvatskoj ministar odbrane Raško Konjević i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Toj ceremoniji su prisustvovali i hrvatski ministri.

”Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje, mene tada više neće biti. Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im ništa nije skrivio”, citira natpis na spomen-ploči Barovićevo oproštajno pismo iz septembra 1991. godine.

Konjević je na ceremoniji podsjetio da je admiral Barović jednim metkom zasutavio hiljade plotuna i razaranja hrvatskih gradova.

Podsjetimo, Admiral Barović odbio je naredbu Generalštaba JNA da bombarduje velike primorske gradove u Hrvatskoj.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u svom je obraćanju naglasio važnost njegovanja kulture sjećanja.

On je istakao da se postavljanje spomen-ploče na Visu nadovezuje na prošlogodišnje obilježavanje stradanja Hrvata u logoru Morinj.

”Barovićev čin ljudskosti i neslaganja sa zlom jest simbol onih vrijednosti koje su i danas, kao i prije trideset godina zalog odnosa temeljenih na međusobnom poštovanju. Bio je duboko svjestan da su vojska u kojoj je bio zapovjednik neće biti ona kojoj može časno služiti, jer su joj namjere bile nečasne, okupatorske i zločinačke. Tog septembra, ispalio je samo jedan metak i to je bio za njega nažalost jedini mogući izlaz iz paklenog plana agresije JNA na Republiku Hrvatsku”, kazao je Grlić-Radman.

Ranije danas, tokom sastanka Krivokapića s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem-Radmanom poručeno je da sva neriješena pitanja između dvije države, budu riješena kroz bilateralni dijalog i direktnu komunikaciju, vodeći se principima prijateljstva, dobrosusjedstva i savezništva.

Godine 2016. godine predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je posthumno Ordenom časti odlikovao admirala bivše JNA Vladimira Barovića.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Popović Petrić negira da se sveti direktoru: Jokić krio...

Predsjednica Odbora direktora Doma zdravlja u Podgorici dr Natalija Popović Petrić kazala je za "Dan" da oštro demantuje tvrdnju...

Vučić ne žali novac za ,,srpski svet“

Izgradnju Srpske kuće u Beranama koja je u četvrtak, 1. decembra, otvorena u Beranama u najvećoj mjeri...

Dritan ekspres

Nakon što je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, iznenada i bez racionalnog objašnjenja, naredio hitan povratak...

Dukaj sa Eskobarom u Stejt Dipartmentu: Jačanje sistema sajber...

Ministar javne uprave, mr Marash Dukaj, sastao se danas, u Stejt Dipartmentu, sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za...

Popović: Abortus BIRN-a

BIRN je, konačno, odlučio da novinarka Kaćuša Krsmanović i građanska aktivistkinja Tijana Lopičić više nijesu baš neke...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare