Krapović: Mišljenje VK je u drugom planu u odnosu na izglasavanje sudija Ustavnog suda 12. decembra

Mišljenje Venecijanske komisije (VK) je u drugom planu u odnosu na izglasavanje sudija Ustavnog suda koje je predviđeno za 12. decembar, poručio je poslanik Demokrata Dragan Krapović nakon sastanka ove partije sa predstavnicima VK.

On je kazao da je tema sastanka bila ustavna, politička i institucionalna kriza – prije svega o mišljenju u vezi sa izmjenama Zakona o predsjedniku Crne Gore.

– Demokrate su iznijele stavove o tome da se sistem se nalazi u vrsti blokade, te da je Ustav u tom smislu nedorečen. Konstatovali smo šta vidimo kao rješenje, i odgovorili na neke pojedinosti – rekao je Krapović.

On je poručio da su na sastanku obje strane konstatovale da bi se trebalo insistirati na deblokadi Ustavnog suda.

– I to je apsolutno nužnost u ovom trenutku iz velikog broja razloga – dodao je Krapović.

On je poručio da je predsjednik države Milo Đukanović prekršio Ustav time što nije dao mandat predloženom mandataru Miodragu Lekiću, te da bi deblokadom Ustavnog suda dobili odogovor, kako za tu situaciju, tako i za mnoge druge.

– Ustavni sud će nam biti potreban i situaciju sa lokalnim izborima, za naredne izborne procese i cijeli niz od zaštite ljudskih prava do svih nadležnosti Ustavnog suda. Mislim da je apsolutni prioritet da se na sjednici 12. izglasaju sudije Ustavnog suda – poručio je Krapović.

On je kazao da se o Zakonu o predsjedniku mora glasati i drugi put.

– Naravno da parlamentarna većina može da odluči da odustane od takovog predloga, da li će mišljenje VK doći ili neće nemam saznanja. Oni su rekli polovinom decembra, ovo glasanje će biti 12. decembra – tako da to može da se tumači kao polovina mjeseca, u svakom slučaju neku vrstu rješenja moramo imati – dodao je Krapović.

Krapović je kazao da je činjenica da imaju većinu u parlamentu, te da Skupština ima pravo da bira vladu.

– Činjenica je da joj se to pravo uskratilo od strane predsjednika države i da je time prekršio Ustav – kazao je Krapović ističući da je iz tog razloga mišljenje VK u drugom planu u odnosu na izglasavanje sudija u parlamentu.

On je kazao da su za Zakon o predsjedniku glasali tragajući za institucionalnim rješenjem.

– Nijesmo do toga došli nekakvim političkim improvizacijama. Ustav je takakv kakav jeste – nažalost nedorečen. Te su se nedoumice pojavile prvi put kad se promijenila vlast i kad je došlo do nečega što je pluralizam. Vidi se da nemamo Zakon o Skupštini, zakon o Vladi, i da imamo vrlo štur Zakon o predsjedniku – sve bi to trebalo unaprijediti, otkloniti i razraditi – ocijenio je Krapović.

Odgovarajući na pitanje kakav je stav Demokrata u odnosu na prijedlog DPS-a, on je poručio da nemaju namjeru politički trgovati Ustavnim sudom.

– Čini mi se da kolege iz DPS-a nemaju obrazloženje koje bi mogli da upute javnosti u vezi sa izborom sudija Ustavnog suda. Ovi kandidati se moraju osporiti – da se ospori njihova stručnost, kompetencije, eventualne afilijacije.. Što se tiče Demokrata – nijedan kandidat nema nikakve afilijacije sa nama i glasamo ih jer smatramo da su stručni i kompetentni ljudi i da će raditi u skaldu sa Ustavom i zakonom – poručio je Krapović.

On je kazao da se sa druge strane DPS pokušava baviti “političkom trgovinom”.

– Mi nemamo namjeru da trgujemo Ustavnim sudom već da se pozabavimo ovim poslom i omogućimo da postoje instiutcije u ovoj državi koje će da daju odgovor na mnoga pitanja – između ostalog Zakon o predsjedniku, zetske zakone i lokalne izborne žalbe i sve ostale izborne procese. To je priotitet svih prioriteta i  to moraju svi da shvate i da upodobe svoje političko djelovanje, da imamo minimum minimuma – insttitucije koje rade, pa makar i na minimumu – to kažem zbog špekulacija o tome da li će biti izabran jedan ili četiri sudija US, mi smatramo da bi trebalo izabrati četiri – podvukao je Krapović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Evropska komisija zabranila šljokice i sjajila za sijenke za...

Uredba REACH EK je 25. septembra donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom...

U padu aviona poginuo američki senator sa porodicom

Avionska nesreća se dogodila ubrzo nakon polijetanja sa aerodroma Canyonlands koji se nalazi približno 24 kilometra sjeverno...

Podi u Herceg Novom: Školu od zatvaranja spasio upis...

Kako je kazala direktorica škole Mare Vujinović, prije deset godina roditelji su na...

Server: Srbija će nastaviti da slijedi iredentističke ciljeve u...

Server podsjeća da je prošle godine bilo tenzija koje su izazvale registarske tablice tj. odluka da sva...

Roditelji su je krili zbog ljepote: Najljepša žena i...

Iako je prije par dana napunila 59 godina, njoj bore tako dobro stoje i njena ljepota ne...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare