Krivokapić – Karelson: Estonija oduvijek podržava Crnu Goru, iskoristiti momentum za ubrzanje pregovora sa EU

Estonija od početka reformskih procesa snažno podržava evropski put Crne Gore, što će dodatno potvrditi i najavljeni dolazak estonske delegacije u našu državu.

Postoji politička volja i spremnost EU za prijem novih članica, stoga treba iskoristiti momentum i ubrzati proces pregovora, konstatovano je u toku današnjeg sastanka ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića i  ambasadorke Estonije u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi Kristi Karelson. 

Krivokapić je danas primio u oproštajnu posjetu Karelson.

“Zajednički je ocijenjeno da dvije države imaju tradicionalno prijateljske odnose, te da Estonija od početka reformskih procesa snažno podržava evropski put Crne Gore, što će dodatno potvrditi i najavljeni dolazak estonske delegacije u našu državu”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Na toj liniji, kako se navodi,  istaknuto je da postoji politička volja i spremnost EU za prijem novih članica, “stoga treba iskoristiti momentum i ubrzati proces pregovora”.

“Kao saveznici u okviru NATO, razmijenjena su mišljenja o bezbjednosnoj strukturi Evrope i jačanju istočnog krila, te naglašen značaj postizanja konsenzusa članica u vezi sa prijemom Švedske i Finske. Uprkos ratu u Ukrajini i previranjima na globalnom planu, ocijenjeno je da je ovo vrijeme promjena i talas prilika, koje zajednički treba iskoristiti kako bi se ojačala Evropa”, istakli su iz MVP.

Sagovornici su podsjetili i na nedavni susret Krivokapića sa šeficom estonske diplomatije u Torinu, koja je uputila poziv ministru da posjeti Estoniju.

“Imajući u vidu završetak mandata u Crnoj Gori, ministar Krivokapić je poželio ambasadorki Estonije uspjeh u obavljanju nove funkcije”, zaključili su iz resora.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Osmani: Nadam se da će biti sankcija protiv Srbije...

Ambasador Hovenijer je, kako se navodi u saopštenju kabineta predsjednice Osmani, još jednom izrazio iskreno saučešće zbog...

Sjutra sunčano uz malu oblačnost, do 30 stepeni

Na jugu, sunčano uz povremeno malu do umjerenu oblačnost. Vjetar povremeno umjeren do pojačan, sjeverni i sjeveroistočni....

Šole razgovarao sa Vučićem, pozvao na povratak dijalogu

"Sa Aleksandrom Vučićem razgovarao sam o značaju momentalne deeskalacije na sjeveru Kosova i izbjegavanju akcija koje mogu...

Manojlović: Željezara apsolutno spremna da počne sa proizvodnjom, postoji...

Čeka se, kako kaže saglasnost Vlade da EPCG uplati Željezari 6,5 miliona eura koje su neophodne za...

KFOR: Kosovska policija reagovala u skladu sa zakonskim ovlašćenjima

„Trupe Kfora su bile prisutne u tom području, pažljivo pratile situaciju i bile spremne da reaguju ako...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare