Llolla: Kreiranje dobrih praksi i pružanje rješenja na lokalnom nivou podjednako važno za ženski pokret

Dvodnevna regionalna konferencija ''Osnaživanje žena u izgradnji demokratije na Zapadnom Balkanu'', u organizaciji Kosovskog instituta za medije i komunikacije (IKMK) i uz podršku Fonda za Zapadni Balkan (WBF) i EU, završena je zaključkom da sličnosti izazova sa kojima se žene suočavaju u regionu poziva na saradnju i koordinisano djelovanje. Drita Llolla, predsjednica Alijanse žena DPS, rekla je da potreban novi pristup koji će ženski pokret gledati i u lokalnom kontekstu.

“Predstavljalo mi je veliku čast i privilegiju to što sam bila jedna od gošći koje su govorile na konferenciji uz političarke, aktivistkinje za ljudska prava, novinarke i naučnice iz regiona. Sa posebnim senzibilitetom istakla sam svoj rad tokom prethodnog aktivizama u civilnom društvu, i od skoro u crnogorskoj politici, što me je umnogome naučilo važnosti beskompromisne borbe za civilizacijske vrijednosti, a u svjetlu dubokih polarizacija u kojem se društvu nalazi”, istakla je Llolla.

Sa prisutnim gošćama iz regiona podijelila je, kako je kazala, i iskustvo u predvođenju Alijanse žena Demokratske partije socijalista, trenutno najveće ženske političke platforme u Crnoj Gori.

“Takođe istakla sam da je potreban novi pristup koji će ženski pokret gledati ne samo kao globalnu borbu za ženska prava, već i u lokalnom kontekstu, odnosno uz pristup odozdo prema gore kroz pružanje rješenja na svakodnevne izazove i kreiranje dobrih praksi”, naglasila je Llolla.

Foto: DPS
Foto: DPS

Cilj regionalne konferencije bila je razmjena iskustava i umrežavanje liderki iz različitih oblasti u regionu kako bi uz zajedničke napore i predložena rješenja za osnaživanje žena unaprijedile demokratske procese u svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U ponedjeljak novi protest IMA NAS, biće drugačiji nego...

Četvrti skup biće, prema našim nezvaničnim saznanjima, nešto drugačiji vid vaninstitucionalnog djelovanja nego prethodni skupovi.

KUPOVANJE VREMENA U SKUPŠTINI: „Stara“ većina ne odustaje od...

Nije mogao da govori o detaljima sastanka, a ostali predstavnici političkih partija nijesu se obratili medijima.

Mulešković: EPCG ne može preuzeti bivše radnike željezare bez...

– EPCG nije u obavezi i ne može samo preuzeti radnike, već moraju da se raspišu konkursi...

Abazović priprema odluku o ulasku Crne Gore u „Otvoreni...

Dva izvora Pobjede, bliska samom vrhu Vlade, navela su da je pristupanje Crne Gore „Otvorenom Balkanu“ već...

Mijović poručio Abazoviću i Adžiću: Ne igrajte se sa...

Mijović je pozvao peremijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da bez odlaganja puste na slobodu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare