Medija centar DPS: Neprimjereni i neprofesionalni prilog na RTCG pokušaj diskreditacije naše partije u predizbornoj kampanji

Iz Medija centra Demokratske partije socijalista (DPS) ukazali su na to da je na jučerašnjem emitovanju Dnevnika 2 na Radio Televiziji Crne Gore (RTCG) došlo do povrede osnovnih novinarskih principa, Kodeksa novinara/novinarki Crne Gore, ali i posrednog kršenja Ustava Crne Gore.

Naime, oni su objasnili da je u prilogu, od strane uredništva nazvanog „Šavnik pred izbore brojniji za 300 stanovnika“, u direktnom, “krajnje neprofesionalnom, etiketiranju gospođe Vesna Simović–Zvicer, v.d. predsjednice Sudskog savjeta, novinar Darko Bulatović, spominjao Demokratsku partiju socijalista u neprimjerenom kontekstu, pokušavši da imputira da je gospođa Simović–Zvicer, prijavljena u opštini Šavnik da bi glasala za DPS?!”

“U pomenutom prilogu novinar Bulatović je direktno uputio skandalozno pitanje nosiocu jedne izborne liste: ”Znači, Vi mislite da će ona (Vesna Simović–Zvicer) da glasa za DPS?” Takav pokušaj dovođenja u kontekst izbornog prava nosioca visoke pravosudne funkcije sa našom partijom, predstavlja tendenciozni i neprofesionalni potez RTCG, kako bi se rad i stavovi gospođe Simović–Zvicer, prikazali kao pristrasni i vezani za DPS. Ovakvo neprofesionalno izvještavanje sugerisalo je gledaocima da je pravosuđe pod indirektnim uticajem naše partije, što je pravna i politička besmislica, koja šteti javnom interesu, ali i nama kao političkoj partiji”,- kazali su iz DPS-a.

Oni su ukazali na to da je ovim činom pomenuti novinar prekršio Načelo 7 Kodeksa: ”Novinar/novinarka je dužan/dužna da se krajnje pažljivo odnosi prema privatnom životu ljudi.’’

” Smjernice u kojima se podrobnije tretira Načelo 7 Kodeksa, u dijelu koji se odnosi na Pravo na privatnost, posebno preciziraju: ‘’Kada izvještava o aspektima privatnosti koji su od posebnog interesa za javnost, novinar/novinarka ne smije preći granicu etičnosti povodeći se za senzacionalizmom, neprimjerenom radoznalošću, voajerizmom ili željom da se neko izvrgne poruzi ili da se unizi nečije dostojanstvo.’’ istakli su iz DPS-a.

Prema njihovim riječima, sve gore navedeno implicira da je novinar Bulatović “svojim tendencioznim, senzacionalističkim pitanjem, uz neprimjerenu radoznalost, povrijedio Kodeks, osnovne postulate objektivnog izvještavanja”.

Oni od Savjeta RTCG i generalnog direktora RTCG Borisa Raonića zahtijevaju da ih obavijeste  da li je do ovog propusta došlo usljed greške, neznanja novinara-pojedinca ili je isti instruiran od strane uredništva RTCG-a.

” Na kraju, emitovanje ovako neprofesionalnog priloga u predizbornoj kampanji smatramo otvorenim pokušajem diskreditacije Demokratske partije socijalista, stoga očekujemo izvinjenje u prvom narednom ”Dnevniku 2””, zaključili su iz DPS-a.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD: Kukavički pokušaji zastrašivanja i napada na Crnogorce neće...

Pod parolom pomirenja, oni koji su, umjesto Crne Gore, vjerni nekoj drugoj državi, u panici od sasvim...

(VIDEO) Četvorica maskiranih muškaraca palicama napali mladića sa crnogorskom...

Kako se na videu zabilježenom u Urgentnom centru čuje, očevidac napada je policiji ispričao da su mladića,...

Sjutra oblačno, povremeno kiša

Vjetar mjestimično umjeren do jak, uglavnom jugozapadni, u popodnevnim satima će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Sekulić: Milatović pokazao elementarno nepoznavanje ekonomije, ne zna da...

Tako se, po njegovim riječima, minimalna potrošačka korpa od decembra 2020. povećala sa 641euro na 800 eura...

Bošković: U nedjelju svi za broj 1, zbog Crne...

“Čast i zadovoljstvo je biti dio ove veličanstvene i posebno emotivne, građanske, evropske i pobjedničke konvencije. U...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Vnmk
Vnmk
10/10/2022•04:47 04:47

I šta je tu novo u radu dotičnog novinara ?