test

Milatović se obratio putem Tvitera: Koga predsjednik proziva za miješanje u formiranje vlade i zašto i dalje ćuti na prijetnje iz Srbije?

I. Đoković

20/08/2023

14:40

Nakon pisanja medija i reakcija koje su stigle sa raznih adresa iz Crne Gore i regiona, povodom prijetnji ukrajinskim scenariom koje je uputio ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, predsjednik Crne Gore Jakov MIlatović se oglasio na Tviteru. No, njegovo saopštenje otvara nova pitanja, jer nijednom nije esplicitno osudio prijetnje, kao što nije ni imenovao kome se zapravo u svom tvitu obraća.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, u svom reagovanju na Tviteru, napisao je da kao Predsjednik Crne Gore smatra neprihvatljivim bilo koji pokušaj posrednog ili neposrednog miješanja inostranih aktera (iz regiona ili ostatka svijeta) u kreiranje Vlade u Crnoj Gori.

Ono što je javnost očekivala od Milatovića, je reagovanje na direktne prijetnje ukrajinskim scenariom, koje je uputio ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ali očigledno da to nije dočekala.

Da li je obraćanjem putem Tvitera Milatović targetirao ambasade i ambasadore zapadnih zemalja u Crnoj Gori, koji su protekle sedmice jasno stavili do znanja koga vide kao partnere u budućoj Vladi Crne Gore?

Ambasadori Njemačke Peter Felten, i Slovačke Boris Gandel su portalu Standard saopštili da dijele stavove ambasadorke SAD da ne gledaju blagonaklono da u Vladi budu već dokazane anti NATO i anti EU snage.

Da li je ovo okidač za javljanje predsjednika Milatovića, koji u svom tvitu očekuje da formiranje 44. Vlade bude utemeljeno na slobodno izraženoj volji građana i građanki na proteklim parlamentarnim izborima, kao i na programskim prioritetima koji će omogućiti ubrzano članstvo Crne Gore u Evropsku uniju, rast životnog standarda i izgradnju pravne države.

Nejasno je zašto se ovako Milatović uopšteno oglasio, kad su svi očekivali jasnu osudu prijetnji koje su došle iz zvaničnog Beograda, mada nije teško zaključiti iz njegovog tvita, a i imajući u vidu činjenicu da je ministar odbrane Srbije prijetnje Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji uputio zbog priznanja Kosova, da se njegovo reagovanje više odnosi na poruke koje stižu iz SAD i zemalja EU.

Predsjedniku Milatoviću izgleda da smetaju dobronamjerne sugestije koje dolaze iz zemalja EU, onih čijem društvu težimo, ali mu ne smeta, kad državi u kojoj je predsjednik, prijete ratom poput onog u Ukrajini.

Izvor (naslovna fotografija):

Kabinet predsjednika Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (1)

cikotickadjeku,

20 Aug. at 15:02

e jada i bijede od nj.e.(namjerno malim, za njega i manjim i gorim)