Ministarstvo poručilo Vučiću: Srbi u Crnoj Gori nijesu manjina već ravnopravni društveni činilac

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava poručilo je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da srpski narod u Crnoj Gori nije nacionalna manjina već ravnopravan društveni činilac.

Ministarstvo ljudskih i manjinskih parava, saopštilo je, reagujući na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija traži da Srbi u Crnoj Gori imaju ista prava kao neke druge nacionalne manjine, da srpski narod u Crnoj gori nije manjina već ravnopravni činilac.

Iz Ministarstva su podsjetili Vučića da je Crna Gora građanska a ne nacionalna država.

Vučić je gostujući na RTS-u izjavio da Beograd ne traži ”Veliku Srbiju”, već traže da “Srbi imaju prava koja su zagarantovana svim drugim građanima, koji pripadaju nekim drugim nacijama u odnosu na relativno većinsku u Crnoj Gori”.

“Povodom populističko-politikantskog zahtjeva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kojim je ponovo zagazio u unutrašnja pitanja Crne Gore, poručujemo mu da srpski narod u Crnoj Gori nije nacionalna manjina, nego ravnopravan društveni činilac”, stoji na Tviter nalogu Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Ministarstvo podsjeća da je srpska zajednica u Crnoj Gori odbila da bude manjinska, i na taj način sebe onemogućila da koristi prava iz principa pozitivne diskriminacije, uz napomenu da ta mogućnost uvijek postoji kao opcija u demokratskom društvu.

“Neka se predsjednik Srbije, umjesto što podvaljuje, dogovori i usaglasi sa „svojim” Srbima koji žive u Crnoj Gori – jesu li za koncept velike Srbije koja ugrožava mir i stabilnost cijelog regiona, ili su za demokratski suživot sa svima kojima je Crna Gora dom i država”, saopštili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Demokrate: Za interese građana postoji mnogo gorih stvari od...

“Poručuje nam onaj koji je branio Đukanovića za šverc cigareta tvrdeći kako je to udar na Crnu...

Abazović: Obračunali smo se Belivukovim vođama, to je velika...

Rekao je da je to u Srbiji s pravom najveća tema u posljednjih nekoliko mjeseci.

Detaljno objašnjenje: Zašto vakcina AstraZeneka izaziva teže reakcije posle...

Na primer, za očekivati je da će reakcije kod starijih ljudi biti blaže nego kod mladih jer...

U Tivtu uhvaćeno dvadesetak grla poludivljih goveda

Pohvatana stoka je smještena u improvizovani obor na dijelu nekadašnjeg poljoprivrednom dobra Montepranzo-Bokaprodukt u blizini aerodroma Tivat.

Krivokapić: Baštinimo iste vrijednosti i gradimo bolju budućnost za...

''Baštinimo iste vrijednosti i gradimo bolju budućnost za sve građane evropske porodice'', kazao je Krivokapić. 

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare