test

Ministarstvo poručilo Vučiću: Srbi u Crnoj Gori nijesu manjina već ravnopravni društveni činilac

Standard

29/02/2020

11:50

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava poručilo je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da srpski narod u Crnoj Gori nije nacionalna manjina već ravnopravan društveni činilac.

Ministarstvo ljudskih i manjinskih parava, saopštilo je, reagujući na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija traži da Srbi u Crnoj Gori imaju ista prava kao neke druge nacionalne manjine, da srpski narod u Crnoj gori nije manjina već ravnopravni činilac.

Iz Ministarstva su podsjetili Vučića da je Crna Gora građanska a ne nacionalna država.

Vučić je gostujući na RTS-u izjavio da Beograd ne traži ”Veliku Srbiju”, već traže da “Srbi imaju prava koja su zagarantovana svim drugim građanima, koji pripadaju nekim drugim nacijama u odnosu na relativno većinsku u Crnoj Gori”.

“Povodom populističko-politikantskog zahtjeva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kojim je ponovo zagazio u unutrašnja pitanja Crne Gore, poručujemo mu da srpski narod u Crnoj Gori nije nacionalna manjina, nego ravnopravan društveni činilac”, stoji na Tviter nalogu Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Ministarstvo podsjeća da je srpska zajednica u Crnoj Gori odbila da bude manjinska, i na taj način sebe onemogućila da koristi prava iz principa pozitivne diskriminacije, uz napomenu da ta mogućnost uvijek postoji kao opcija u demokratskom društvu.

“Neka se predsjednik Srbije, umjesto što podvaljuje, dogovori i usaglasi sa „svojim” Srbima koji žive u Crnoj Gori – jesu li za koncept velike Srbije koja ugrožava mir i stabilnost cijelog regiona, ili su za demokratski suživot sa svima kojima je Crna Gora dom i država”, saopštili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Ostavite komentar

Komentari (0)