Mugoša: Najgora ocjena u oblasti pravosuđa do sada

Poslanik Socijaldemokrata i član skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Boris Mugoša navodi da je u Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru ocijenjeno da nema napretka u oblasti Pravosuđe u okviru Poglavlja 23, odnosno da implementacija ključnih pravosudnih reformi stagnira.

“To je najgora ocjena do sada u toj oblasti, koja je jedna od ključnih na našem putu EU integracija”, ističe Mugoša.

Mugoša ukazuje da nam je pravosuđe u v.d. i disfunkcionalnom stanju.

“Nemamo izabranog VDT-a, četiri ugledna pravnika u Sudskom, pet u Tužilačkom savjetu, kao i dvoje sudija Ustavnog suda; Sudski savjet je nefunkcionalan, konstatovan je prestanak sudijske funkcije za više od 20 sudija; od ukupno 18 sudija, Vrhovni sud danas ima šest sudija, a kompleksna situacija je i u drugim sudovima”, ističe Mugoša.

Poslanik SD-a napominje i da nema dijaloga u Skupštini oko navedenih imenovanja u pravosuđu, kako bi se suštinski krenulo u rješavanje ovog veoma kompleksnog problema u jednom od najvažnijih segmenata sistema.

Mugoša navodi da sve navedeno utiče na izuzetno negativne ocjene u Izvještaju Evropske komisije, odnosno na pogoršanje efikasnosti pravosuđa i duže čekanje građana i građanki na pravdu, čime se suštinski ugrožava naš evropski put.

“Prelazna Vlada, dijalog i dogovor proevropskih snaga koje žele građansku evropsku i evroatlansku Crnu Goru, pa izbori jedino mogu riješiti kolaps sistema u ključnim oblastima”, zaključuje Mugoša.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Samo osam članica EU bezuslovno podržava status kandidata za...

Očekuje se da pitanje davanja statusa kandidata za EU Ukrajini, što je prvi korak na dugom putu...

Abazović: Potpuno je u redu da neko rješenje neko...

Tako je, podsjeća, bilo i prilikom nedavnog postavljanja direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Hrvatska zagovara što skorije članstvo Crne Gore u EU

Od preuzimanja funkcije ministra, kako navode iz resora, “ovo je prva dolazna posjeta Prijestonici na ministarskom nivou”.

PKCG: Sa ambasadorom Japana o jačanju ekonomske saradnje

U razgovorima su, kako je saopšteno, učestvovali predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, potencijalnih investitora koji...

Sergej Lavrov u Beogradu 7. juna

Prema pisanju tog portala, on će se u Beogradu sresti sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare