Izvor:RSE

Nova lica Podgorice i odnosi sa NATO

Promjena vlasti u Crnoj Gori i imenovanje pojedinaca u ključnim ili senzitivnim državnim službama ne bi trebalo da utiče na odnose sa strukturama Alijanse, uvjerene su diplomate iz ostalih zemalja članica NATO.

Zapadne diplomate u Briselu poručuju da je u Crnoj Gori održan demokratski proces, da će ga svi ispoštovati, ali priznaju da je potreban određeni vremenski period dok se ne uspostavi odnos sa novim licima iz Podgorice sa kojima će NATO sarađivati ili kontaktirati redovno.

Iz američke misije pri NATO se poručuje da ohrabruju mandatara nove crnogorske vlade, Zdravka Krivokapića i ostale lidere većinske koalicije da djeluju u najboljem interesu crnogorskog naroda i slijede njihovu navedenu politiku nastavka posvećenosti Crne Gore evroatlantskom putu.

“Kao jedan od 29 crnogorskih saveznika u NATO-u, Sjedinjene Države pozivaju dolazeću vladu da obnovi i ojača svoju posvećenost vrijednostima transparentnosti i vladavine zakona koje bismo očekivali od saveznika NATO-a i vodećeg aspiranta EU”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Džef Adler, portparol misije SAD pri Alijansi.

U Briselu se vjeruje da će nova crnogorska vlast ozbiljno pristupiti imenovanju osoba u ključnim državnim sektorima.

Jedan diplomatski izvor je za RSE poručio da u NATO-u čvrsto vjeruju da Crna Gora cijeni odnos sa alijansom i korist koji je država imala od članstva te da se stoga vjeruje da će nove vlasti Podgorice imenovati one pojedince “koji će lako biti ‘rašćišćeni’”.

Naime postoji poseban sistem provjere za svaku osobu koja će imati pristup senzitivnim ili tajnim informacijama.

Kako su objasnili diplomatski izvori, ovaj sistem se primjenjuje na bilo kojeg pojedinca bez obzira da li radi za instituciju alijanse ili je predstavnik nacionalnih vlada u zemljama članicama.

Radi se o paralelnom procesu koji se sa jedne strane primijeni u domaćem sistemu, ali i NATO organizacija ima svoj sistem provjere.

“Mi ne možemo da određujemo ko će biti imenovan u određenim pozicijama niti možemo da diktiramo političku orijentaciju tih osoba, ali svakako možemo da odlučimo kome se mogu povjeriti tajne informacije. To je isti proces sa bilo kojom zemljom članicom NATO “, poručuje za RSE jedan od briselskih diplomata uz opasku da Crna Gora neće biti jedina država u Evropi u čijoj vladi postoji “raznolikost mišljenja partija među kojima možda ima i onih koje su više ‘proruski orjentisane’”.

Demokratska partija socijalista, crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića je izgubila na izborima u zemlji nakon tri decenije vladanja. Novu parlamentarnu većinu u parlamentu, čine koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” koje predvode Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović. Najveći uticaj u najjačoj koaliciji ima prosrpski i proruski Demokratski front (DF), drugu po snazi koaliciju predvode Demokrate, dok okosnicu treće koalicije čini građanski pokret URA.

Promjena vlasti podrazumijeva i izmjene u ključnim državnim sektorima koje su u direktnoj saradnji sa međunarodnim organizacijiama.

Od završetka izbora bilo je više izjava iz međunarodne zajednice u kojima je pokazano interesovanje kako će u Crnoj Gori biti pokriveni sektori bezbjednosti i odbrane, odnosno kako će se, nakon političkih promjena, nastaviti partnerska saradnja unutar NATO-a. Do svega ovog je došlo nakon što bi neke od ključnih pozicija potencijalno dobili oni političari u Crnoj Gori, koji su otvoreno podržavali anti-NATO struje.

Iz sjedišta Alijanse su oklijevali da odgovore na putanja RSE da li će promjenama nosioca ključnih pozicija u Crnoj Gori biti bilo kakvih implikacija u odnosima sa NATO. Umjesto toga, pres služba Alijanse je uputila na nedavnu izjavu generalnog sekretara sjevernoatlantskog saveza Jensa Stoltenberga koji je nedavno poručio da sigurnosni kriterijumi moraju biti zadovoljeni ko god bio na vlasti u Crnoj Gori.

“NATO radi sve da sigurnosni kriterijumi budu zadovoljeni i to važi za sve, pa i u Crnoj Gori, ko god bio na vlasti, zato što je to zahtjev koji sve zemlje moraju da zadovolje”, rekao je Stoltenberg tokom zajedničke pres konferencije sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom 8. oktobra.

Bez obzira na sve, svi sagovornici RSE napominju da se NATO ne uključuje u domaću politiku saveznika, ali podvlače da je neosporna proevropska i pro-NATO orijentacija crnogorskih građana.

“Ono u šta smo mi sigurni jeste da narod Crne Gore, čvrsto vjeruje u članstvo u NATO i u kandidaturu u EU, stoga da će izabrani politički lideri odraziti volju naroda. I sve što smo vidjeli do sada od članova potencijalne nove vlade, nije nam dalo povoda da se mi zabrinemo da bi se mogla prevrnuti politika prema NATO ili EU”, izjavio je zapadni diplomata.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

U Nagorno-Karabahu stradalo 772 vojnika

Ukupan broj poginulih vojnika regiona Nagorno-Karabah u sukobima sa azerbejdžanskim snagama, koji su počeli 27. septembra, porastao...

PKS: Svaka vam čast, braćo Albanci

"Svaka vam čast, braćo Albanci! Kao i prvaci Bošnjačke stranke, ponovo ste stali u odbranu Crne Gore,...

Posle Kupera, Lejdi Gaga dobila još jednu ulogu na...

“Mnogo sam uzbuđena zbog predstojećeg filma u kojem ću glumiti, u režiji mog dobrog prijatelja, Ridlija Skota,...

Zeković: Vrijeme dokazalo opravdanost neradne nedjelje i politike SDP-a

On ukazuje da su desetine hiljada radnika dobile dan za odmor i bar jedan dan koji mogu...

Centar Podgorice bez vode

"Kvar nam je prijavljen u 9:15 časova. Naša ekipa je odmah izašla na lice mjesta. Međtim, zatekla...

NAJČITANIJE

STANDARD NA MJESTU UBISTVA PRELEVIĆA I PEKOVIĆA: Forenzičari izuzimaju...

Kako Standard saznaje ispituje se da li su mladići u vikendici bili od subote. Istraga će utvriditi...

Srpska policija bez objašnjenja na aerodromu maltretirala urednicu Standarda:...

Da srpska policija ima specijalan tretman prema crnogorskim novinarima i uredništvu portala Standard juče se drugi put...

“Vlast je vlast, a čast je čast”, MUHOVIĆ ZA...

Slavljenje ratnih zločinaca, negiranje genocida u Srebrenici samo su dio eksponiranih i suštinskih...

U vozilu pronađeno skoro 200 kilograma marihuane: Uhapšen Slobo...

Na osnovu prikupljenih saznanja policija je locirala u jednom podgoričkom naselju vozilo marke...

DF PISAO MANDATARU: Ako nastavimo ovako imaćemo 50 kandidata...

U pismu, prema saznanjima Pobjede, Mandić i Knežević navode da je takav pristup jedino demokratski i ispravan.
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare