Opozicija danas potpisuje Sporazum o popisu koji im šalje Spajić

Opozicija bi trebalo danas da potpiše Sporazum o uslovima za održavanje popisa koji im prosljeđuje predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, koji je sinoć potpisao taj dokument, Sporazum kako je planirano bi trebalo da potpišu i nacionalni savjeti manjina.

U Sporazumu nije preciziran datum održavanja popisa.

Popis stanovništva u Crnoj Gori biće sproveden od 30. novembra do 15. decembra, predviđeno je predlogom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o popisu koji je 16. novembra predat u skupštinsku proceduru.

Sporazum o popisu se bavi pitanjima proširivanja popisnih komisija, kontrole unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru, zabrane partijama da sprovode popisnu kampanju.

Prijedlog sporazuma je poslat nakon što je Spajić prihvatio sve zahtjeve opozicije, a Monstat zvanično najavio novi javni poziv za popisivače.

Predviđeno je proširivanje popisnih komisija sa dva nova člana opozicije i jednim članom vijeća manje brojnih naroda u gradovima u kojima su zastupljeni.

Opozicija je ranije poručila da sada ostaje da se vidi da li se zahtjevi i uslovi mogu ispuniti do predviđenog roka za početak popisa, 30. novembar.

“Važno je obezbijediti ispunjenje svih zathjeva, jer u suprotnom mi nećemo učestvovati u popisu”, poručio prije nekoliko dana vršilac dužnosti predsjednika DPS-s Danijel Živković.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare