test

Perić: Partija premijera značilo bi da Vlada nije nestranačka

Standard

31/10/2021

07:55

Ukoliko bi se desilo da premijer Zdravko Krivokapić formira Demohrišćansku stranku, kako je to i najavio, onda Vlada više ni deklarativno ne bi bila nestranačka, a ulaskom u zonu da državom vlada partija koja nije učestvovala na izborima ozbiljno bi se podrivala svrha izbora, ocijenio je za Portal RTCG politički analitičar Srđan Perić.

Perić je, komentarišući najave premijera Krivokapića da razmišlja o osnivanju Demohrišćanske stranke, rekao da predsjednik Vlade Crne Gore, kao i svaki drugi građanin, ima pravo da uđe u proces osnivanje partije.

No, kako kaže Perić, za razliku od građana koji nijesu javni funkcioneri, potezi Krivokapića su “pod posebnom pažnjom javnosti, jer bi ova odluka nosila i političke reperkusije”.

“Ukoliko se to dogodi, prvo treba konstatovati da onda Vlada ni deklarativno ne bi bila nestranačka. Ono što bi svakako bilo neobično jeste da stranka koja nije učestvovala na izborima faktički upravlja izvršnom vlašću, što postavlja pitanje političkog legitimiteta takve pozicije. Građani na izborima glasaju određene opcije i te liste bi trebalo da preuzimaju odgovornost za svoj rad”, rekao je Perić.

Podrivanje suštine i svrhe izbora

Podsjeća da Ustav jasno kaže da se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima.

“Ulaskom u zonu da državom vlada partija koja nije izmjerena na izborima ozbiljno bi se podrivala suština i svrha izbora – a time i same demokratije. Ukoliko bi stranke većine bile ravnodušne na ovu poziciju – onda bi i one preuzele odgovornost za tu situaciju”, smatra Perić.

Naš sagovornik kaže i da se veza između građana i izabranih predstavnika mora snažiti, te da pored postojećih mehanizama treba uvoditi i otvorene liste, ali i referendumska odlučivanja, kao što to čini Švajcarska.

Premijer je, smatra Perić, čovjek izrazite političke ambicije.

“Razumijem da on u svojim medijskim nastupima stvar želi predstaviti drugačije, ali na osnovu onog što vidimo on pokazuje pretenziju da ima što više političke moći. Izvjesno je da je sada svjestan da bi imao veću snagu ako bi u parlamentu u budućnosti imao svoju stranku i sada vuče poteze u tom pravcu”, rekao je Perić.

To da, kako kaže, “ne valjaju ni oni lijevo ni oni desno, i da ste vi rješenje, marketinški gledano nije novina”.

“No, osnivanje stranke je naporan posao, pa ćemo vidjeti koliko premijer ima entuzijazma i energije za tu vrstu poduhvata”, rekao je Perić.

On, međutim, nije želio da ulazi u personalna rješenja: “Već treba tražiti da se locira gdje je politička moć i, korak dalje, inistirati da se ta moć legitimiše na izborima – jer samo tada možemo tražiti i odgovornost za poteze onih koji predstavljaju građane”.

Upadljivo promovisanje Spajića

Na pitanje koga iz sadašnje strukture vlasti, od ljudi bliskih premijeru, vidi kao dio buduće Demohrišćanske partije, Perić kaže da je to pravo svakog od ministara, ali da je ipak upadljivo premijerovo medijsko promovisanje ministra finansija Milojka Spajića.

“To naglašavam iz razloga nadležnosti i koncentrisanja moći koja je data jednoj osobi bliskoj premijeru. Ukoliko vrijeme pokaže da oni mogu biti partijski drugovi, onda bi ovo kadrovsko postavljenje dobilo sasvim drugačije značenje u odnosu na ono koje je početno imalo”, smatra Perić.

Smatra Perić i da premijer u kontinuitetu ne vuče poteze koj bi harmonizovali političku situaciju u Crnoj Gori.

“U manje od godinu dana on je povukao mnogo kontradiktornih i zbunjujućih poteza: tražio predloge pa ih potom ignorisao, promovisao ljude koji bi kasnije bili smjenjivani, tvrdio za neke ljude da su mu prijatelji, a potom da ih je negdje usput vidio, valjda u studentskoj menzi… Može politika i tako da se vodi, ali se izuzetno teško na taj nači stiču, a još teže održavaju savezništva. Ako je pak strategija iritiranje javnosti, kako bi temu sa osnovnog zadatka Vlade, a to je obezbjeđivynje pretpostavki za bolji život građana skrenuo u drugi plan – onda je u tome vrlo uspješan”, rekao je Perić.

Izvor: rtcg
Izvor (naslovna fotografija):

Mediabiro

Ostavite komentar

Komentari (0)