test

Perović: Smanjeni broj Crnogoraca u Srbiji rezultat dugogodišnje asimilacione politike utemeljene u ideji Dobrice Ćosića

Standard

29/04/2023

13:36

Ovo ohrabruje velikosrpsku vrhušku da nastavi sa sublimacijom Crnogoraca. Trenutna vladajuća nomenklatura sprovodi ultrafašistički, kleronacionalistički program apsolutnog posrbljavanja Crnogoraca, pa ovaj podatak ne znači mnogo za odnose naše dvije države. Mnoge strukture u Srbiji doživljavaju Crnu Goru kao već osvojenu teritoriju.

Povodom objavljivanja podataka da se broj Crnogoraca u Srbiji skoro prepolovio, odnosno da je trenutni broj Crnogoraca u toj zemlji 18 hiljada manji u odnosu na popis iz 2011, što iznosi 40%, predsjednik Crnogorskog PEN centra Milenko Perović ocijenio je za Antenu M da prije svega treba ispitati i validnost predstavljenih podataka.

“Mi ne znamo da li su ti podaci tačni ili nijesu tačni iz jednog razloga: Prošli popis stanovništva obavljen je tako što su popisivači išli po kućama i upisivali podatke grafitnim olovkama, a građanima nijesu davali kopije obrazaca, pa ostaje sumnja da li se manipulisalo podacima. Slično se desilo i sada, kada su popisivači išli po kućama sa lap-topovima, bez faktičke mogućnosti da građani provjere šta oni unose u obrasce”, objašnjava Perović.

Perović naglašava da se od devedesetih godina prema manjinama u Srbiji vodi nacionalistička politika Dobrice Ćosića, kako bi u toj zemlji nestalo nacionalnih manjina, pa u tom smislu i Crnogoraca.

“Na tome su radile sve političke vrhuške. Dakle, državna politika ide u smjeru da u Srbiji nestane nacionalnih manjina, pa tako i Crnogoraca”, kaže Perović.

Broj Crnogoraca je od popisa do popisa smanjivan sistematski, pa Perović smatra da su ovo faktori koji su uticali na to:

“Prvo, velikosrpska propaganda u Srbiji, ali i u Crnoj Gori izgradila je tezu da su Crnogorci Srbi i to je očigledno kod određenog broja Crnogoraca imalo uticaj.

Drugo, na Crnogorce je vršena stalna presija da se ne izjašnjavaju kao Crnogorci, jer je to izjašnjenje na sve moguće načine u Srbiji stigmatizovano.

Treće, Crnogorci su pod permanentnom prijetnjom od 1991. da im nema života u Srbiji. Podsjetiću na činjenicu da je Šešelj za Crnogorce zahtijevao da se uvede obilježje, odnosno traka oko ruke, kao svojevremeno za Jevreje u nacističkoj Njemačkoj, kako bi se stigmatizovali i da bi se dodatno izvršio pritisak na njih da se izjašnjavaju kao Srbi.

Četvrto, poznat je crnogorski oportunizam, lukrativnost odnosno spremnost da se promijeni vjera za večeru. I jedan broj Crnogoraca je to učinio”, navodi Perović.

Sagovornik Antene M dodaje da je poznata stvar da su beogradski centri moći preko koncerna “Vijesti” godinama širili propagandu protiv Crnogorstva, gdje su svaki oblik izražavanja crnogorskog određenja kvalifikovali kao crnogorski nacionalizam.

“Mnogi Crnogorci su, i Crnoj Gori i u Srbiji, streknuli od te stigme i potrčali da se odrede kao Srbi da ne bi bili na meti upravo takvog kvalifikovanja”, pojašnjava Perović.

Na pitanje da li u Srbiji vide ovakvo smanjenje broja Crnogoraca kao problem, naš sagovornik objašnjava da naprotiv, oni to vide kao uspjeh svoje politike.

“Naprotiv, ovo ohrabruje velikosrpsku vrhušku da nastavi sa sublimacijom Crnogoraca. Trenutna vladajuća nomenklatura sprovodi ultrafašistički, kleronacionalistički program apsolutnog posrbljavanja Crnogoraca, pa ovaj podatak ne znači mnogo za odnose naše dvije države. Mnoge strukture u Srbiji doživljavaju Crnu Goru kao već osvojenu teritoriju”, zaključuje Perović za Antenu M.

Izvor: AntenaM
Izvor (naslovna fotografija):

Milenko Perović

Ostavite komentar

Komentari (0)