Pred Ustavnim odborom danas Ujkaj, Cama i Šćepanović; Ujkaj: Prvo rješavati hitne slučajeve

Počele su konsultacije između partija o izboru sudija Ustavnog suda. Dijalog je u okviru matičnog skupštinskog odbora pokrenula predsjednica tog tijela Simonida Kordić, prenosi Radio Crne Gore. I u DF-u i u DPS-u vjeruju da se ovoga puta može postići dogovor i deblokirati Ustavni sud.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić iz DF-a započela je konsultacije unutar tog skupštinskog tijela o izboru sudija Ustavnog suda. Saslušanje kandidata je pri kraju, a razgovori između partija nastaviće se i narednih dana, kazala je Kordić Radiju Crne Gore.

”Važno je da članovi odbora razmijene mišljenja, jer je Ustavni odbor instanca koja predlaže kandidate samoj Skupštini”, navela je Kordić.

Kordić vjeruje da se može obezbijediti dvotrećinska većina za četvoro sudija.

”Vjerujem da je politička svijest sazrela u vezi nužnosti kompletiranja Ustavnog suda, što je važno za građane Crne Gore, ali i za ukupnu političku stabilnost, te realizaciju demokratskih izbornih procesa”, pojašnjava Kordić.

Da stranke ovoga puta mogu postići dogovor, uvjereni su i u DPS-u.

“Ima dosta dobrih kandidata, tako da ne vidim nijedan razlog zašto se ne bismo dogovorili”, istakao je poslanik DPS-a Ljuiđ Škrelja.

Ujkaj: Prvo rješavati hitne slučajeve


Edmond Ujkaj istakao je da mu je motiv da da doprinos društvu i da se Utsavni sud odblokira.

Zoronjić je pitala kandidata kako bi doprinio da se broj ustavnih žalbi smanji.

“Jedno od rješenja je formiranje trijažnog odjeljenja, koje bi vidjelo da li bi se neke od tih žalbi mogle eliminisati. Treba naći način da se prvo riješi ono što zahtijeva hitno rješavanje”, kazao je Ujkaj.

Popović je pitao kandidata o Zakonu o pravednoj restituciji, iz razloga što je, kako je kazao, restitucija i dalje blokirana. Pitao je i kakav je kandidatov odnos prema najranjivijim slojevima stanovništva.

Ujkaj je rekao da bi slučaj restitucije trebalo sagledati s više aspekata te da taj predmet nije detaljno analizirao.

“Svaki predmet koji bude imao prizvuk rušenja ustavnosti ili zakonitosti sigurno da će imati moju pažnju”, istakao je.

“Loša percepcija Ustavnog suda u javnosti”

A kad je u pitanju stav o najranjivijim kategorijama, Ujkaj kaže da je i sam pripadnik manjinskog naroda te da “ko može razumjeti njihove potrebe ako ne ja”.

“Ja sam građanin svijeta. Naravdno da treba osluškivati otrebe svih najranjivijih kategorija, u mjeri koju dozvojavaju nadležnosti Ustavnog suda”, kaže Ujkaj.

Laličić je pitala kandidata kakve karakterne osobine treba da ima sudija Ustavnog suda te kakva je percepcija javnosti o ovom sudu.

Ujkaj smatra da bi, uz odgovoran, častan i pošten pristup, dokazao i opravdao povjerenje ukoliko bude izabran.

“Percepcija javnosti o Ustavnom sudu nije dobra”, ocijenio je Ujkaj.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare