test

Počinju razgovori o izborima u Šavniku

Standard

29/04/2024

06:39

Dijalog predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku počeće danas.

Kako je ranije najavljeno, sastanku će prisustvovati i poslanici najjače opozicione stranke – Demokratske partije socijalista, koji će, kako su najavili, insistirati na povlačenju odluke o prinudnoj upravi.

” Kao što smo i ranije najavili, prisustvovaćemo sastanku, koji nije organizovan u okviru Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, kako bismo čuli stavove predstavnika parlamentarne većine i svakako još jednom iznijeli svoj jasan stav, da razgovarati na ovu tu možemo isključivo nakon povlačenja vladine odluke o prinudnoj upravi. Ukoliko to bude odluka i stav, možemo dalje razgovarati na ovu i sve druge teme u okviru odbora”, rekao je poslanik DPS-a Mihailo Anđušić.

Pravni haos u Šavniku traje od oktobra 2022. godine, od kada je propalo devet pokušaja izlaska na biračka mjesta u zgradi Opštine i selu Kruševice.

Posljednji takav prekid glasanja desio se u decembru iste godine i već 15 mjeseci vlada kriza koja je ishodovala, prvobitno, nezakonitim uvođenjem prinudne uprave, a zatim i većinskom podrškom lokalnih odbornika za skraćenje već isteklog mandata šavničkom parlamentu.

Nakon ovih nezakonitosti uslijedila je odluka predsjednika Jakova Milatovića da ne raspiše izbore, već da zatraži da se okončaju već započeti.

Izvor (naslovna fotografija):

Šavnik

Ostavite komentar

Komentari (0)