Politička namještenja u Glavnom gradu: Dajković rukovodilac bez kvalifikacija i radnog staža

Odbornik u Skupštini Glavnog grada i predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković imenovan je prije nešto više od mjesec dana za rukovodioca Službe za građane od strane Gradonačelnice Podgorice Olivere Injac. Iako Dajković nije ispunjavao uslove za obavljanje ove funkcije u Glavnom gradu, on je ipak imenovan kao v.d. u trajanju od šest mjeseci, čime je ozvaničeno još jedno u nizu partijsko zapošljavanje.


Dajković je odlukom gradonačelnice Olivere Injac 11. avgusta imenovan na mjesto rukovodioca Službe za građane Glavnog grada, uprkos činjenici da ne ispunjava uslove koje osoba, koja treba da pokriva to mjesto mora da ima.

Članom 63 stav 1 Odluke o organizaciji i načinu rada uprave Glavnog grada (..Službeni list Crne Gore – opštinski propisi”, br. 38/18, 43/18, 06/20, 10/20, 36/21, 05/22, 30/23) propisano je da radom Službe za gradane rukovodi rukovodilac, stavom 2 iste odreedbe da rukovodilac Službe može biti lice koje ima VIII nivo kvalifikacije obrazovanja, najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja ili pet godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima u odnosu na poslove radnog mjesta za koje je objavljen konkurs.

Rješenjem broj 01-100/23-143 od 11. avgusta 2023. godine, gradonačelnica Glavnog grada-Podgorica, za vršioca dužnosti rukovodioca Službe za gradane odredila je Vladislava Dajkovića.
U obrazloženju navedenog Rješenja, u koje je portal Standard imao uvid, stoji da je ukinut Građanski biro, te da je obavljen razgovor sa licima koji ispunjavaju uslove utvrdene Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Građanskog biroa broj:29-019/22-12 od 28.01.2022. godine sa izmjenama i dopunama Pravinika broj:29-019/22-132/1 od 24.11.2022. godine, odnosno aktom o sistematizaciji službe koja ne postoji?

Iako je imenovan Dajković ima svega 3 godine, 3 mjeseca i 25 dana radnog iskustva.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Građanskog biroa broj:29- 019/22-12 od 28.01.2022. godine sa izmjenama i dopunama Pravinika broj:29- 019/22-132/1 od 24.11.2022. godine propisano je da:
Rukovodilac mora ispunjavati sljedeće uslove: VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja, fakultet iz oblasti društevnih ili humanističkih nauka, najmanje 2 godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja ili najmanje 4 godine radnog iskustva, položen stručni ispit za rad u držvanim organima.

Dajković nema diplomu iz humanističkih studija, kao što nema ni dovoljno dug radni staž na rukovodećim mjestima, te stoga očigledno ne ispunjava uslove utvrdene članom 63 stav 2 Odluke o organizaciji i načinu rada uprave Glavnog grada, a ni uslove akta koji je danom ukidanja Građanskog biroa prestao da važi, a na koji se gradonačelnica u Rješenju poziva.

No, to nije spriječilo gradonačelnicu Injac da ga postavi, makar kao v.d. do pronalaska nekog trajnijeg po gradsku upravu i sve njene političke činioce zadovoljavajućeg rješenja.

Povodom navedene odluke portal Standard, je pokušao da kontaktira Vladislava Dajkovića, ali se on nije javljao na naše pozive.

Ovim činom je očigledno nastavljena praksa političkog zapošljavanja, uz potpuno zanemarivanje profesionalizacije javne uprave, iste one na koju se Pokret Evropa sad, iz čijih redova dolazi gradonačelnica Injac, uporno u predizbornoj kampanji pozivao.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Zatvaranje saobraćaja na mostu Milenijum u Podgorici

Iz Glavnog grada je saopšteno da će biti zatvorena desna kolovozna traka gledano...

IJZ: Raste broj inficiranih, još bez potrebe za kovid...

Nakon višemjesečnog zatišja, ambulante podgoričkih domova zdravlja opet su pune pacijenata sa simptomima...

Kovačević: Povećati kazne za nepropisano parkirana vozila i bacanje...

Kovačević kaže da prijava za nepropisno odlaganje smeća i kabastog otpada u Podgorici...

Čekić smjenjuju danas, inicijativu poptisala i tri odbornika DPS-a

Na njeno mjesto, kako Standard saznaje biće postavljen kadar Bošnjačke stranke i to...

Abazović: Ne može se vlada na silu dogovarati, podržaćemo...

„Crnoj Gori treba nakon izbora nova vlada, međutim, znate kako, ne možemo na...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Marko
Marko
18/09/2023•12:31 12:31

Sjajno razokrivanje.
Predlazem da trazite info o skolskoj spremi i radnom iskustvu zamjenika Gradonacelnice jer evo toliko vremena se to nidje ne moze procitati.
Sve pohvale za vas rad.