Izvor:Gradski

Popović: Svi koji su stvarali nezavisnu Crnu Goru da se ujedine i suprotstave velikosrpskom bloku u susret parlamentarnim izborima

U susret parlamentarnim izborima svi koji su stvarali nezavisnu Crnu Goru trebalo bi da se ujedine i suprotstave velikosrpskom bloku. To je jedini način da preživimo. Svako partijsko rješenje je gubitničko, jer postoji opasnost da Crna Gora postane srpska Bjelorusija, poručio je u razgovoru za Gradski portal crnogorski književnik Milorad Popović.

Komentarišući rezultate lokalnih izbora u 13 opština i Glavnom gradu, on je ocijenio da se radi o nastavku negativnih tendencija i osjetnog slabljenja suverenističkog prozapadnog bloka u protekle dvije godine.

”Svjedoci smo drastične promjene nacionalnog i političkog karaktera Crne Gore nakon gubitka izbora 30. avgusta 2020. godine koji je uzrokovan brutalnim hibridnim ratom vođenim iz Moskve i Beograda”, napominje Popović.

On smatra da se ponavljaju modeli koji potvrđuju “sve veću i bezočniju agresivnost velikosrpskog bloka iza kojeg stoje Beograd i Moskva”.

”Dok sa druge strane imamo neorganizovanost i nesnalaženje pa i jednu vrstu bojažljivosti političkih subjekata koji su predvodili stvaranje nezavisne Crne Gore 2006. godine”, dodao je Popović.

On je kazao da u Podgorici i Budvi, prije svega, ali i u drugim mjestima imamo nastavak onoga što se događalo u Nikšiću kada se Srbija sa svim svojim medijskim, propagandnim, finansijskim, obavještajnim i drugim resursima uključila u lokalne izbore.

”Tada su vidjeli da sa Crnom Gorom mogu da rade što hoće jer nije minimum napravljen od strane suverenističkog bloka. Nije napravljeno ništa što je bilo nužno i što bi napravila svaka suverena država u svijetu bez obzira da li se nalazi u Evropi, Latinskoj Americi ili Africi”, istakao je Popović.

Dok jedna uticajna televizija iz druge države ima svakodnevni program koji se zove „Bitka za Nikšić“, Popović kaže da je onda “najmanje što je trebalo da uradi predsjednik države da pozove strane države, ambasadore i napiše pismo Evropskoj uniji, te da crnogorske stranke koje su demokratske i prozapadne bojkotuju takve izbore”.

”Slično se događalo i na ovim izborima, istina sofisticiranije, zbog spoljnopolitičkog konteksta, agresije Rusije u Ukrajini i izvjesnih pritisaka na Beograd. Međutim, postoji mnoštvo dokaza da je Srbija bila ukjučena i u izbore 23. oktobra. O tome ni riječi nema ili vrlo stidljivo govore o tome naši politički predstavnici u medijima”, dodaje on.

Popović smatra da je u kampanji za izbore 23. oktobra, izostao i nije bio dovoljno dobro organizovan najširi suverenistički blok.

”Nije ovo odbrana DPS, SDP ili SD, ovo je odbrana elementarnih ljudskih, nacionalnih i kulturnih prava nesrpskih zajednica u Crnoj Gori, prvenstveno Crnogoraca. To znači da je na ovim izborima morala biti uspostavljena najšira mobilizacija i vrlo eksplicitna politička propaganda koja će razotkriti politiku koja se očitovala u svim mogućim domenima – političkim, institucionalnim, u sferi ekonomije, privrede, finansija, gdje se vrlo sistematski urušavaju osnovni atributi crnogorske državnosti”, ističe Popović.

On smatra da je percepcija lokalnih izbora bila pogrešna.

”Uz toliku involviranost pretpolitičkih stvari i uticaj Beograda morala se praviti jedna par ekselans ideološko – politička kampanja. Ne znam da li bi ona dala bolje rezultate ali bi u svakom slučaju skrenula pažnju javnosti ne samo u Crnoj Gori nego i izvan i bila oslonac za dalju borbu”, kazao je Popović.

Dodaje da je ovo samo etapa, te da su predstavnici Demokratskog fronta već najavili ono što slijedi.

”Oni u najbližoj budućnosti spremaju popis stanovništva u kojem namjeravaju da učine da broj Srba bude veći od broja Crnogoraca. Nakon toga planiraju promjenu Ustava u kojem bi Crna Gora postala druga srpska država. Nakon toga, to će biti krešendo, slijedi izlazak iz NATO. U nekom doglednom vremenu, kada se za to stvore odgovarajuće međunarodne okolnosti, kompenzuje se Crna Gora za Kosovo koje je za Srbiju izvjesno izgubljeno”, upozorio je Popović.

Ovakvi planovi velikosrpske politike sa crnogorske strane, prema njegovim riječima, ne dobijaju adekvatne odgovore.

”Sve ovo je za jednu ozbiljnu raspravu, jer ukoliko se ne budemo znali organizovano braniti i koristiti sve resurse koje imamo i povoljne međunarodne okolnosti za prozapadnu crnogorskuopciju onda će Crna Gora jednostavno nestati formalno ili će postojati formalno druga srpska država poput Bjelorusije u odnosu na Rusiju”, poručio je Popović.

Zbog toga je, prema njegovoj ocjeni, za predstojeće parlamentarne izbore neophodno praviti referendumski blok.

‘Moraju se jasno postaviti vrednosni, ideološki i državotvorni činioci koji će odrediti jednu i drugu stranu. To nam je jedini način da preživimo. Svako partijsko rješenje je gubitničko rješenje”, ocijenio je Popović.

On je ukazao na to da je od izuzetne važnosti da “povedemo računa o održanju multinacionalnog savezništva, jer i na njegovom podrivanju Beograd radi vrlo dugo i organizovano”.

”U Crnoj Gori se sada pojavljuje albanski iredentizam čiji su glavni protagonisti Nik Đelošaj i Dritan Abazović koji su u savezništvu sa velikosrpskim strankama. Imamo takođe permanentan pritisak iz Novog Pazara na Bošnjake na sjeveru. To je plan potpunog destruiranja Crnogoraca kako bi nas u nekom doglednom vremenu ili pripojili Srbiji ili kako bi se napravila šira regionalna prekompozicija gdje bi bila moguća neka zamjena sjevera Srbije za dio Malesije, Ulcinja i tako dalje… Možda to zvuči kao sfera maštarija, ali nažalost balkanska istorija je pokazala da su se takve stvari u nekom vremenu pokušavale ostvariti ili čak ostvarile”, zaključio je Popović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjedništvo: Liberali će pružiti snažnu podršku pobjedi Đukanovića 2....

"Shvatajući važnost ovog trenutka koji će opredijeliti budućnost crnogorskog društva i njegov dalji razvoj i evropsku perspektivu,...

NEZVANIČNO SAZNAJE STANDARD: Kojoviću određeno tužilačko zadržavanje, kriminalna grupa...

Kako je kazao Lekić, Tužiteljka je naredbom proglasila postupak tajnom zato nije u mogućnosti da saopšti više...

Evo đe neće biti struje u petak

Kako su saopštili iz kompanije CEDIS, u slučaju loših vremenskih uslova radovi će biti odgođeni.

Rusija prestaje da dijeli informacije o nuklearnom oružju sa...

Rjabkov je rekao da je Moskva zaustavila svaku razmjenu informacija sa Vašingtonom nakon što je prethodno suspendovala...

Picula: Slogan “Evrope sad” treba da bude potvrđen reformama...

On je komentarišući izbornu trku za predsjednika Crne Gore kazao i da dobar rezultat Milatovića potvrđuje odranije...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare