POSLOVNE VEZE: Dok farba Crnogorce, Mandić će da kreči i Beograd na vodi?

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić u bliskim je poslovnim vezama sa biznismenima od povjerenja srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, pa nije isključena mogućnost da će njegova kompanija biti, ili je već, angažovana i na izgradnji Beograda na vodi najvećeg gradilišta na Balkanu, saznaju Dnevne novine.

U srpskim političkim krugovima se uveliko govori o svemoćnom Aleksandru Karlovčanu, visokom funkcioneru Srpske napredne stranke, čovjeku od povjerenja predsjednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića, koji je koordinator radova na projektu vijeka i najvećem balkanskom gradilištu Beograd na vodi. Upravo taj moćni funkcioner SNS-a Aleksandar Karlovčan je poslovni partner Andrije Mandića, odnosno njegove supruge Sanje koja je sa njim suvlasnik i izvršni direktor preduzeća Merlin da-kar, pišu Dnevne novine.

Ovo preduzeće je registrovano u Podgorici na adresi Poslovni centar Kruševac na Cetinjskom putu. Kompanija sa istim imenom registrovana je i u Beogradu, u Tabanovačkoj ulici broj 5. Preduzeće je registrovano za proizvodnju i promet boja i lakova, što je porodični biznis Mandića već godinama.

Ne treba ni govoriti o tome koliko je značajno ko izvodi radove na Beogradu na vodi i kome se ti poslovi povjeravaju, naročito u svjetlu činjenice da je to posao vrijedan osam milijardi dolara.

To je biznis koji, prema mnogim kritičarima vlasti, drži na nogama Vučićevu partiju, ali i kompletnu vlast i koji je toliko važan da se poslovi povjeravaju samo provjerenim kadrovima, kao što je to, u ovom slučaju, po svoj prilici, Andrija Mandić, navode Dnevne novine.

I dok lider Srba u Crnoj Gori, kako voli sebe da naziva, farba Crnogorce pričama o jednakim šansama za sve za koje se zalaže, on svoje šanse, izgleda, koristi u Srbiji i to ulazeći u posao sa, trenutno, najmoćnijim biznismenima ove države, koji su usko povezani sa predsjednikom Vučićem. Još nema konkretnih podataka koji govore da je Mandić angažovao svoju firmu direktno na “krečenju” ovog grandioznog gradilišta, ali se o tome uveliko spekuliše, a sumnje pojačava i to što je sve obavijeno velom tajne, a naročito ko su izvođači i podizvođači.

Koliko je Beograd na vodi bitan govori i činjenica da se Aleksandar Vučić, najavljujući njegovu izgradnju, čudio što ga novinari pitaju zašto nije raspisan tender za izvođače radova.

“Državni organi se neće obazirati na sve moguće prepreke i posao će završiti. Nemam ništa protiv da se raspiše kokurs za “Beograd na vodi”, ali bih volio da predstavnik udruženja arhitekata koji je tražio da se raspiše konkurs, pronađe tri milijarde i sto miliona dolara pa da raspiše neki konkurs. Ja znam da nama Srbima nikada ništa nije dobro. Šta god da uradimo, uvijek će se pronaći neko ko će u nečemu falinku da pronađe, pa makar to bilo najvelelepniji, najljepši mogući projekat za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Ovakve Vučićeve izjave još više raspiruju sumnje u regilarnost poslova koji se izvode na Beogradu na vodi i pojačavaju interesovanje onih koji smatraju da se razne firme bez konkursa uvode kao izvođači radova.

U sve te poslove sumnja čak i Nebojša Bakarec, odbornik i funkcioner Vučićeve stranke koji u autorskom tesktu koji su objavili mnogi srpski mediji ističe da je Beograd na vodi velika prevara.

On, kada je ovaj projekat u pitanju, pominje dvojicu i to Srđana Rupara i Aleksandra Karlovčana. Bakarec podsjeća da je Ruper građevinski inženjer (hidrotehnički smer) i vlasnik privatne firme „Hidroplaning” iz Rakovice. Firma „Hidroplaning” d.o.o. ima devet zaposlenih i prihod u 2012. u iznosu od 16,9 miliona dinara i neto gubitak od 6,5 miliona.

On smatra da ova firma nema nikakve važnije reference, a nema ni internet prezentaciju, pa ne postoji mogućnost uvida u reference.

“Kao „koordinator projekta ispred Vlade” navodi se funkcioner SNS Aleksandar Karlovčan. Navedeno lice je (ili je bilo) vlasnik firmi “Sens marketing” i firmi „Merlin-doo” i „Merlin da-kar doo” sve tri registrovane na istoj adresiTabanovačka 5. Firme „Merlin-doo” i „Merlin da-kar doo” se bave proizvodnjom boja, lakova i premaza. Dakle, kapitalni državni projekat od prvorazrednog značaja, vrijedan osam milijardi dolara, vode dva neovlašćena i nekompetentna lica, osnovano sumnjamo. Zasad je očigledno da je Karlovčan kao vlasnik jedne televizije, zadužen za medijsko spinovanje, a Rupar kao građevinski inženjer zadužen za kvazistručno spinovanje”, piše Bakarec.

To, apsolutno, nije smetalo Andriji Mandiću da sa Karlovčanom godinama posluje u suvlasničkom odnosu, pa je teško i ne razumjeti one koji sumnjaju da će se to poslovno prijateljstvo raširiti i na Beograd na vodi.

U Beogradu prvi, u Podgorici 81.

Zli jezici, koji, naravno, žele da ostanu anonimni, tvrde da je uspješno razvijanje biznisa u Srbiji jedan od razloga što je Andrija Mandić insistirao da bude 81. na poslaničkoj listi za predstojeće izbore. Čovjek koji važi za Srbina broj 1 iz Crne Gore, očigledno, tu reputaciju opravdava i u biznisu. Da li se radi o odličnim vezama sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ili „samo” o poslovnim vezama sa Aleksandrom Karlovčanom, javnost, vjerovatno, nikada neće saznati.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Pompeo: Rusija neće moći da utiče na rezultat izbora...

“Jasno smo stavili do znanja Rusima da su svi takvi pokušaji nedopustivi i siguran sam da ćemo...

SAD pozvale Jerevan i Baku da odmah prekinu neprijateljsva

Stejt department je saopštio da bi obje strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s...

Migrant provalio u kuću u Hrvatskoj pa ostavio poruku:...

Na razbijenim staklima pronađeni su tragovi krvi, a na ulaznim vratima je izgrebana poruka: “Oprosti, prijatelju, ali...

Premijer Jermenije: Jedini zadatak naše vojske – da pobijedi

„Naše oružane snage imaju samo jedan zadatak, a to je da pobijede. Cijeli jermenski narod, kao i...

Objektivni su razlozi zbog kojih igra još nije na...

Realno je da Budućnost ima velike probleme u igri poslije duge pauze koju su imale igračice nakon...

NAJČITANIJE

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

DA SE NE ZABORAVI – HRONOLOGIJA JEDNOG BEŠČAŠĆA –...

Skoro pa izlizana sintagma da se istorija ponavlja dobila je puno značenje u novoj crnogorskoj realnosti. Procesi...

Andrija Ćetković: Jedini razlog ove trodnevne naručene hajke...

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti: Koristim ovu priliku da vas obavijestim o neprofesionalizmu i...

IJZCG objavio novu listu za mjere u opštinama: Promjene...

Promjena u odnosu na jučerašnju listu je da je i Kotor u grupi KI 400 - 799.

ABAZOVIĆ: Nećemo uslovljavati mandatara, sektore bezbjednosti ne možemo dati...

Lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović je u skupštinskom holu u toku pauze zasijedanje Parlamenta rekao...

Komentari

avatar