Pribilović: Abazovićev predlog za smjenu ministara pravno-politički nonsens kojim se podriva ustavni poredak Crne Gore

Abazovićev predlog za smjenu ministara Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, njegov je najnoviji bestidni udar na pravni poredak države Crne Gore, kazala je poslanica DPS-a Suzana Pribilović.

“Ovakvim šarlatanstskim potezom odlazeći premijer nastavlja da pomjera granice. Svoj diverzantski odnos prema institucijama manifestuje i kroz podrivanje ustavnog poretka”, dodaje ona.

Sam postupak da ovakav predlog pošalje ka parlamentu, koji je izglasao nepovjerenje njegovoj vladi, posljedica je, ocijenila je Pribilović, Abazovićeve sinergije neznanja, nekompetentnosti i “malicioznosti u odnosu na pozitivnopravne propise naše države”.

“Naime, po svim pravilima parlamentarne demokratije i ustavno-pravnog poretka Crne Gore, ovaj očajnički Abazovićev potez je pravno-politički nonsens. To je klasično obesmišljavanje i podrivanje političkog sistema”, istakla je poslanica DPS-a.

Precizno, saglasno odredbi sadržanoj u članu 110 Ustava Crne Gore, Vladi Dritana Abazovića je, ističe Pribilović, već prestao mandat, izglasavanjem nepovjerenja u Skupštini.

“To dalje implicira da je inicijativa za ponovni “prestanak mandata” pojedinim ministrima notorna pravna besmislica?! Dodatno, tumačenjem pomenutog člana Ustava, da se zaključiti da ova vlada ima isključivo jedan zadatak — “nastavak rada Vlade do izbora nove”. Dakle, i pored kolokvijalne upotrebe, ne postoji tzv. tehnički mandat Vlade”, ukazuje ona.

To nas, kako dodaje, vodi do nedvosmislenog zaključka da je stvar demokratske i političke kulture “manir da Vlada kojoj je prestao mandat, a time i legitimitet, vrši vlast u ime građana, kao izvornih nosilaca suvereniteta, i obavlja samo neizbježne, tehničke poslove”.

“To posebno važi za Vladu kojoj je mandat prestao, ne zbog nekog drugog razloga, već zbog izlasavanja nepovjerenja. Odlazeći premijer bez dostojanstva i, što je najznačajnije, bez legitimiteta, uz sve afere čiji je akter, i na ovaj način pokušava da šokira domaću i međunarodnu javnost, jasno upućujući poruku da je na sve spreman, pa i da gazi Ustav, kako bi se svetio i pokušao da zataška svoju ulogu u najnovijim aferama”, zaključuje Pribilović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Milatović: Najbolji mogući odnosi sa Srbijom u interesu svih

Ističe da mu znači podrška svih učesnika na izborima pred drugi krug predsjedničke trke, uz napomenu da...

(VIDEO) Jevrejski ekstremisti upali u Grčku pravoslavnu crkvu u...

Bilal Abu Nab, prodavač koji radi u blizini crkve, rekao je za AFP da su napad počinila...

Zenka: Veliki broj naših glasača nije izašao u prvom...

“Nismo očekivali ovoliko glasova, ipak je ostvarena značajna brojka.Očekivali smo da dobijemo dovoljno glasova da naš kandidat...

Crnogorski penzioneri uputili skoro 90.000 eura pomoći Turskoj i...

Fond PIO je nakon što su dostavljeni potpisane odluke svih mjesnih i opštinskih udruženja penzionera donio odluku...

Damjanović: Uvođenje jedinstvenog šaltera pojednostaviće usluge u prekograničnoj trgovini

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Mapa puta je pripremni dokument koji sadrži set izvještaja o sprovedenim...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare